Overený a veľmi starý recept: osmažiť cibuľku na oleji alebo masti. Priložiť tarhoňu (suchú zo sáčku) a nechať trochu osmažiť za stáleho premiešávania. Keď sa časť zrniek sfarbí do hnedasta, ale nie veľmi, zalejeme vodou a osolíme. Chvíľu nechať povariť, asi tak kým na vrchu nie je už voda a potom nechať prikryté asi aj pol hodinu dôjsť. Vody dávam cca 2 cm nad tuhý objem. Ak zostane v strede tarhoňa tvrdšia, nie je problém postupne ešte pridať horúcu vodu.
Robím ju tak ako @marika9 , zalejem vodou v pomere 1:1,5(tarhoňa:voda), osolím, pridám asi 1 PL masla a varím na miernom ohni 8 minút. Pod pokrievkou nechám dôjsť 5-10minút a premiešam.Guličky sa pekne oddeľujú. Takto to mám odskúšané už možno 100x, je u nás totiž veľmi obľúbená. Nuž, máš si z čoho vyberať.
opražím do zlatova na oleji zalievam horúcou - vriacou vodou, pomer
1:1,5 (tarhoňa : voda) dávam pozor pri zalievaní, prikryjem a dusím na miernom ohni do vyparenia vody,vypnem a nechám ešte pod pokrievkou
dôjsť a pridám ešte 1-2 PL oleja, ked miešam, guličky "udskakujú"
A najlepšia tarhoňa je domáca :-) robievala ju moja mamka pravidelne na veľké oslavy spravidla ku kačke. Recept je jednoduchý : reznacové cesto (hrubá múka, vajco najlepšie domáce) cesto vymiesime a vyvaľkáme asi na 0,4 cm pokrájame na rezance a tie potom nasekáme na akože kocky sem tam na trojuholníčky . Necháme trošku usušiť a dusíme podľa receptov hore vyššie .-)
1:1,5 (tarhoňa : voda) dávam pozor pri zalievaní, prikryjem a dusím na miernom ohni do vyparenia vody,vypnem a nechám ešte pod pokrievkou
dôjsť a pridám ešte 1-2 PL oleja, ked miešam, guličky "udskakujú"
varecha.pravda.sk/recepty/jednoducho-domaca-tarhona-fotor...