Rôzne

Sam/a/ doma

micanela - bez fotkymicanela, 18. novembra 2014

Len tak zo zvedavosti - ako riesite varenie, ked nie je pre koho varit iba pre seba?
Ja nemam rada niekolko dni "odlezane" jedlo a mam zdravotne obmedzenia co sa tyka jedalnicka... a tak to nakoniec koncieva tak, ze proste nevarim nic.

@zareaguj


Diskusia k téme

tatranocka
Nie je to dobrý prístup k svojmu zdraviu.Moja mamka je tiež sama a varí denne.Má na to systém.Kúpi si väčší kus mäsa a udusí v tlakovom hrnci,zaleje šťavou do krabičiek a zamrazí.Tak si robí aj pečené mäso.Dovarí si prílohu,príp.prívarok a má za 15-20 min. kompletný obed. Jedno teplé jedlo je potrebné si dať.Ak si uvarí výživnú polievku (kapustovú,hŕstkovú,fazuľovú,gulášovú atď),druhý chod si nepripravuje.Ale v rýchlosti obeda je neprekonateľná.Napr. včera mala dve zemiakové placky,kde medzi cesto dala tenký plátok baníckej krkovičky a k tomu sterilizovanú sladkokyslú kapustu + pórkovú polievku.Celé to trvalo 30min. a bolo to výborné.Ona neje mastné,ani korenené,je to taká šetriaca strava,nemá problémy s tráviacim traktom a placky s údeným mäsom-raz za pol roka.Nepíšeš,čo si dávaš na obed.Myslím,že polievka ťa viac zasýti ako nejaký chlebíček.Nemala by si to podceňovať.
1x viera1
babkamt
spravím si praženicu, detskú krupicu, salámový chlieb s paradajkou a paprikou, puding, topinku, jogurt, proste hocičo. Nerada varím pre jednu osobu, vlastne to ani neviem. V tom úspornom režime mi najviac chýba polievka.
pusta
@micanela , určite varím aj vtedy, nie veľa, vždy čerstvé, teplé jedlo musí byť. večera môže byť aj studená alebo teplá sladká, z čoho na druhý deň sú raňajky s teplým nápojom.ide o jednoduché, väčšinou rýchle jedlá ako placky, lángoše, kysnuté koláče, k tomu sýta teplá polievka, ale vyskytne sa aj kapustnica, fazulica, guláše, tie vo väčšom množstve, lebo čím sú staršie, tým sú lepšie. upečiem aj klobásu, jaternice, jdnoduché omáčky, fašírky, zemiaky v rôznej úprave, knedľa. chieb, pečivo.
domáca paštéta, kvalitné párky, horčica - možností máš veľa + šalát z kyslej kapusty, kyslé uhorky, kompoty atd.
nesmieš sa zanedbávať suchou jednostrannou stravou - škodí zdraviu.
1x jarbra
jozka2
Tie syte polievky sa proste ani nedaju uvarit,len tak na 2x,i ked sme ,len dvaja,manzel polievke nejak neda po boku a ja v case,ked je ako teraz milujem syte polievky.Riesim to tak,ze si odkladam zopar flase 3-7 dl a este horucu polievku nalejem zavickujem otocim dnom kore zakryjem ono sa to hermeticky uzavrie.Drzim v chladnicke a obdem striedam,aby nebola ta ista polievka denne.Nevarim zase tak vela aby som to skladovala.
Neviem ci to pomoze.Je to velmi dobry sposob,lebo polieva neprichadza do styku so vzduchom,lebo je herm.uzavreta preto ani netrati na chuti a po druhe ked prides z vonku hned mas polievku na stole.
2x jarbra a huck
micanela
Dakujem za nazory - aj som sa bala napisat aby ste mi nenadavali. Mam zdravotne problemy a k nim patri aj nechutenstvo, takze na varechu chodim skor pozerat ale som schopna nejest cely den/dni vobec nic. Viem, ze to nie je dobre a naozaj sa snazim ale nie vzdy mi to ide. Nie som anorektik a samozrejme svoje problemy riesim s lekarom - takze komentare na tuto temu prosim nedavajte.

@jozka2 zaujala si ma tou polievkou lebo ja som polievkova. Zakryjes vo flaske kym nevychladne alebo na chvilu a potom chladis? Kolko taka polievka vydrzi v chladnicke? Ja mrazim... ale uprimne, nemam velmi rada rozmrazene jedlo.
pusta
@micanela , aj ked po troške,musíš niečo zobnúť aj viackrát denne, nezabudni piť či už chutí, či nie.
aj viem o ako zdrav. problémy ide, musíš sa po troške rozjesť, lebo sa ti stiahne žalúdok nejedením, zoslabneš, nič do seba nedostaneš
potom a spadneš z nôh a do depiek.
@jozka2 ti dobre poradila. aj dobrý domáci posilňujúci mäsový vývar so zeleninou sa tak dá do chladničky, vydrží týždeň, stačí ohriať, vždy iná zavárka do nej.
neriešim čo rieši tvoj lekár.
držím ti veľmi všetky palce!!!
micanela
dakujem pusta, vedela som, ze ty pochopis - co sa tyka straty svalov uz sa stalo ale nevadi, cakam na operaciu a verim, ze pomoze

napisala by som ti aj osobne ale neviem ako tu najdem adresu a svoju nechcem davat na net
2010
@micanela , komu by sa chcelo varit pre jedneho na Slovensku ked si v meste to mas lahke. Mame som kupil obedar, nakupi si listky od narodneho vyboru, a teraz co chodi do jednej skoly, mlade kucharky moderne recepty vela zeleniny a ziadne mukove omacky. Ja tiez ked som na slovensku po ceste do mesta si odskocim na obed do krcmy a napriklad taky Funus v Bratislave vari dobre a lacno. Su web stranky ktore davaju hviezdicky lacnym vyvarovnam, len treba pogooglovat.Clovek je geneticky vybaveny ze nemusi jest kazdy den.
1x jarbra
jozka2
micanela, polievku,neskladujem v hrnci v chladnicke,ale hned po uvareni nalejem do zavaracej flase este horucu -vriacu/mnozstvo ktore pocitas,ze je naviac/ a ked ju zavickujes a otocis hore dnom,zakryjes uterakom a na kredenci nechas vychladit,po vychladeni dam do chladnicky.Hore si zistis ci ti vicko chytilo,lebo sa utvori priehlbinka/ak sa priehlbinka neutvorila aj tak sa nic nestalo zjem ju ako prvu/ a tak asi tyzden skladujem.Na dlhe skladovanie by sa museli aj dlhsie sterilizovat podla mna.Toto robim pretoze zeleninova a akakolvek polievka uz na druhy den zmeni chut a zamrazena by mi vobec nechutila a ak ju mas takto zasterilizovanu chut nemeni.
Je Pravda, ze doma ti staci ist a najst dobru vyvarovnu,lenze niekedy clovek na to nema cas .Prave vcera som rozpravala so znamymi a chodia takto jest za 2,30 EU maju vyber z 3 jedal.Ja tu nejem polievky v restauracii,su umele,preto mi vyhovuje tato volba nakolko v zime mi ani iny obed nechyba ako tanier dobrej horucej polievocky s krajcom chlebika.
1x jarbra
jozka2
micanela,tak ako pise tatranocka,nemala by si to podcenovat,hlavne ak nemas chut na jedlo.Skus si vymixovat ci odstavit ovocie a donutit sa to vypit.Taka mrkva s Kl oliv. ci konopneho, alebo ineho za studena presovaneho oleja+ uhorka,alebo zeler ci trosku cvikly ta udrzi pri zivote,alebo stavy z roznych zeleninovych listov,kde je hodne chlorofilu,ktory je potrebny na krv.Ak ti to zdravotny stav dovoluje cerstvu zeleninu.Ttieto stavy ti dodaju vyzivne latky pri tvojom nic nejedeni,ale musis sa nutit.
jozka2
micanela,snad este pre uplnost ti chcem povedat,ze ak varim vyvar hovadzi,kuraci ci z udeneho masa tak toto iba naporciovane zase mrazim bez zeleniny a pouzivam hoci aj ako kuraciu ci hovadziu polievku,ale zavarim si do nej zeleninku nastruhanu na drobnejsie,aby sa skor uvarila a na koniec hodne do kuracej nasekaneho kopru a do hov,nasekanu petrzl.vnat.Udenu pouzijem napr.do fazulovej,zemiakovej atd. I ked nemam udene maso doda to chut polievke po udenine.Nakolko ani ja nemozem jest vsetko na co mam chut.Prepasc,ze ti zaberam miesto pod duskusiou.
micanela
@jozka2 - nezaberas miesto, som vdacna za kazdu radu

@2010 - byvam v BA takze vyuzivam aj donaskove sluzby aj obedove menu. Ale vsetko sa casom obje a ked si navarim doma, viem z coho to je, samozrejme cena je tiez ina.
Takto o chvilu uz nebudem vediet uvarit ani vajce a mate pravdu - jogurt je fajn ale to nie celodenna strava ako ma byt. Preto sem pisem :-)
kuchticka
My sme davaja, ale polivku mame kazdy den, ktora je zakladom najma zeleninovym a teplym. Navarim na dva dni, Duhy den varim zasa inu a tiez na dva dny. Takze si polievku jeme obden inu a mame stale teple jedlo na obed (varim syte polievky, ze obed nechceme hned, jeme az neskorsie}. Hlavne jedlo - OBED - si dame az medzi 4-5 odpoludnia a veceru iba zeleninovy salat so zrnieckami.
kuchticka
@micanela , chcela som povedat hlavne tebe, ze sa da varit I pre jednu osobu. Ved navar, naporciruj do sackov-krabiciek, zamraz a obcas vytiani, pokazde ine jedlo, ked si navaris predom viacej druhov. Ja vzdy kupim nieco co maju prave na zlave a vyuzijem to na obohatnie zasob v nasej mranicke. Takto napeciem I chlieb, nakrajam na krajicky, dam zamrazit a vytahujeme podla potreby.
1x viera1
lidia3
zvyšne polievky alebo akekoľvek jedlo dávam do vacsy nádob od zepteru je to vnikajúca vec
1x jarbra
finczi
Tiež si niektoré porcie jedla mrazím, prídu vhod. Nevadí mi varenie len pre seba /zvykla som si/ a ak mám sýtu polievku, ďalšie jedlo si zvyknem piecť nejaké kysnuté koláče slané, sladké a podelím sa s blízkymi, alebo aj to zmrazím. A ako sa neskôr zíde! zvyšok pre @micanela TS...
1x viera1
2010
@micanela , este taka poznamka, ja sa uz tesim do Bratislavy na sichrave dni kde ma caka nepremokava vetrovka a ruksak aj ked byvam v Horskom Parku nakupujem v Tesku pri Manderlaku alebo v Bille v Eurovere - to je takych 12000 krokov.( a dobre do prudkeho kopca naspat po Hlbokej s nakupom ). Ludia neboli naprogramovani sediet pred pocitacom a nerobit nic cele dni skoro bez pohybu, na to ti staci RMR 1300 kalorii, ale jedno ti garantujem, zdvihni sa chod von zacni aktivitu a hlad pride.
pusta
@micanela , pravdu ti napísal @2010
len prosím ťa nelež, lebo ked chorý zaľahne, potom sa to veľmi veľmi dlho a veľmi ťažko dáva do poriadku.
pohybuj sa!!!
1x jarbra
pusta
@micanella , nezabudni veľa piť, aj minerálky, sú aj nebrbľavé vody, tzv. tiché vody
potrebuješ veľa minerálov, živočíšnych bielkovín na výstavbu svalov. tekutí asi 2 až 3 litre denne, aby ti frčal metabolizmus a aby si nebola dehydrovaná.
1x jarbra
pusta
@micanela , ked zoslabneš, aj operácia môže byť problém, následne aj rekonvalescencia zdĺhavá a veľmi ťažká.
bojuj za seba, najmä preto, že si sama!!!
držím všetky palce!!!
nevzdávaj sa!!!
1x jarbra
jarbra
Mila @micanela poznam to, ako to je byt ,, sama/sam - doma ,,. Kedze, zijem v NL a mame nehnutelnosti na SL, vela cestujem a moj problem je ten isti, ( varit - nevarit ) ako to stihat aby som si navarila iba pre seba. Priznam sa, neviem varit malo, stale nieco ostane ( vela krat v NL sa s jedlom rada podelim so susedou holandankou, ktora sa stale potesi chutnemu slovenskemu jedlu). Kedze sme s manzelom pre pracovne povinnosti na par mesiacov odseba stale pred odchodom na SL mu navarim slovenske jedla ( ma rad vsetko co uvarim, stale sa musim zasmiat, pretoze jeho tanier vyzera ako ,, umyti ,, upozornujem ! ,, nevylizuje tanier ,, :)))) Jedlo mu nasackujem alebo dam sad plastovych misiek tak, ako uz spominali @jozka2 , @pusta atd.aj ja robim. Manzel si aj vari svoje pikantne indonezske papanicko, ktore milujem, vie super pripravit tieto jedla, naucil sa od svojho otca ktory pochadzal z Indonezie. A takto si strieda. Ja ked som na Sl pripravujem si jedlo tak, ze v sobotu si skontrolujem chladnicku - zasoby a v nedelu vyvaram az do neskorych nocnych hodin. Navarim si naraz viac jedla na cely tyzden, ( cez tyzden niet kedy ) a takto pripravene porcie uz len zohrejem ( plievky, masko, cestoviny zapekane atd. ) Nemam rada velmi zmrazene jedla ale, co uz, ine mi neostava a teple jedlo aspon raz za den musim mat. Som polievkova a druhe jedlo ani nemusim mat. Dobra polievocka, to je moje ! Cez den mam varenu stravu 2x, ( obed 13.00 hod - vecera o 17.00 hod.) toho sa drzim uz vela rokov, pocas dna do 17.00 jem aj ovocie a zeleninku. Po 17.00 hod. len cajiky, a ked som velmi hladna zobnem do tekvickovych semiackov, obcas aj sladkost si dam. :-)) takze mila @micanela daj si aspon 1 x cez den teplu polevocku trebaz len, ked si urobis na masielku so zapraskou - rascovu aj to je dobre, ako nic a ktomu cklebik - rychlovka dat do hriankovaca nato cesnacik, nakrajat na mensie kusky a ,, sup do polievocky ,, a tak sa najes do sytosti a daj si poradit, ako pisu @jozka2 ,@pusta atd. Prajem Ti krasny pohodovy dnik. pa.
finczi
@micanela a @marikafil - TS/tajná správa/ funguje tak, že sa prihlásite, v hornej lište, ako je logo VARECHA sa pozriete do pravej strany, je tam obálka / pri kuchárska kniha, moje recepty/, kliknete si na ňu a otvorí sa Vám akoby nová stránka aj so správou, ktorá petrí len tej osobe, komu je adresovaná. Veľa zdaru!
1x jarbra
kukulienka71
všetky uvedené rady sú dobré, musíš sa trocha vzchopiť, @micanela , tá letargia ti pomôže len k ďaľším zdravotným problémom. V prvom rade aktivita na čerstvom vzduchu, príde chuť do jedla, čo najviac zeleniny, ovocia, štiav, polievok, výživné jedlá(mäso som zvykla naporcovať do mrazničky v surovom stave aj po 15-20 dkg a vždy som varila čerstvé jedlo, nie na pár dní dopredu, to sa uje), tu na Vareche je kopa inšpirácie, aj keď sa ti nechce, pripravuj si jedlo denne, raz za deň teplé jedlo potrebuješ, budeš sa cítiť lepšie.Prajem energiu a radosť zo života:-)
finczi
...a mimochodom: súhlasím s predošlými komentmi... Nevzdávajte sa! Život bol draho vykúpený, musíme sa usilovať si ho chrániť so všetkých svojich síl! Pekný deň!
micanela
ani neviem co napisat, normalne ste ma dojali... len jedno velke DAKUJEM, dali ste mi tolko pozitivnych rad/komentov/energie :-)

naozaj som sa bala, ze mi vynadate ze otravujem s hlupostou

nebudem tu robit chuderu a stazovat sa, kazdy mame svoje ...a kazdy prispevok si skutocne cenim

a k vasim komentarom - keby som to vzdavala, uz tu nie som. nie som tak stara /40/ a treba sa okrem seba postarat napriklad o ocka, babku a hlavne zit aspon tak ako sa da :-)
1x huck
hubanevymachana
@micanela , ja by som Ti tiež poradil len pohyb, pohyb, pohyb, pohyb, pohyb a pohyb. A počúvaj @pustu ! Keď Ťa budú operovať.............Blaaablaaaablaaa! Dúfam, že k tomu nedôjde. Prajem Ti veľa zdravia a "veľa chuti"!!!!!