Rôzne

Rozpadnutá bábovka z ovsenných vločiek

miika - fotkamiika, 7. januára 2012

Ahojte, dnes som prvý krát piekla recept z knihy Sladkosti od ktorých sa nepriberá. Zvolila som si Bábovku s jogurtom, ktorej základný kameň tvorí namiesto bežnej múky - ovsenné vločky a pomleté ovsenné vločky. Bohužiaľ sa mi bábovka pri vyklápaní rozpadla a tak hľadám príčinu. Spomenula som si raz v jednej diskusii pri pečení chleba, že sa nedá upiecť nič len z ovsennej múky, pretože chleba nedrží nič pokope.
Samozrejme som hľadala príčinu aj v postupe - omylom som dala menej múky a ovsenných vločiek (recept je uvádzaný formou šálkovej metódy, ja som dala 1šálku namiesto 1,5šálky), vysypala som bábovkovú formu málo strúhankou? alebo som bábovku príliš skoro išla vyklopiť z formy?
Oproti pôvodnému receptu som nedala hrozienka - deti ich nemajú radi v bábovke. A zase som urobila časť cesta s kakaom - máme radi dvojfarebnú bábovku.
Inak - v každom prípade sa bábovka zje - jeme ju lyžičkou a chutí báječne. Takže určite ju chcem zopakovať, len chcem vedieť kde všade som mohla urobiť chyby - aby sa mi nabudúce už zadarila.
Budem rada keď sa mi ozve niekto kto podľa podobného receptu bábovku piekol a vyšla mu v pohode. Možno bol fakt základný problém zlý pomer múky a vločiek, keďže som toho dala proste menej ako tam malo ísť a zistila som to až teraz...

@zareaguj


Diskusia k téme

luma
Ahoj Miika, knizku som dostala pod stromcek a od buduceho tyzdna sa chystam rezept po rezepte vyskusat, potom ti dam vediet, ako to dopadlo s mojou babovkou! ;)
irenaw
ahoj, tak som ju dnes tiež upiekla. vyklopila sa mi krásne, nechala som ju úplne vychladnúť, aby sa mi netrúsila. vôbec to nepomohlo, keď som ju krájala trúsila sa až tak, že som ani jeden kúsok nemala pekný. ale chuťovo je výborná, takže na ňu nezanevriem. budem robiť mafiny, nech má každý svoj kúsok bez krájania :) v mojej rúre som ju musela piecť o 15 minút dlhšie ako uvádza recept. a nabudúce dám oleja len polovičné množstvo a pridám jogurt. na môj vkus je trochu mastná. spravila som túto úpravu aj s maminou hrnčekovou bábovkou a recept funguje, myslím, že to pôjde aj s touto.
wyera
mozno je to trochu neskoro :), ale chcem pridat moju skusenost s touto babovkou, ked som ju piekla prvykrat tak sa mi tiez rozpadla a bola riadne mastna, ale to preto ze som vymenila repkovy olej za rastlinny, takze treba dat repkovy ako pise Ema a vlocky treba pomliet vsetky, nielen polovicu. Na druhy krat babovka nebola taka mastna a vyklopila som ju celu, no trosku sa bude trusit, s ovsenymi vlockami to tak byva, ale ovela menej. Ale chut je aj tak uzasna...