Varenie

Nase nepodarky :-)

babinka - fotkababinka, 7. januára 2011

cakala som, kto s tym po sviatkoch zacne prvy - ale akosi sa nechvalite :-)). Ved uz je vsetko zjedene, tak podme s pravdou von, co sa nam nevydarilo a ako sme to zamaskovali, pripadne dali psovi ci splachovacej nadobe :-)
Na sviatocne nepecene gulky ala rafaelo ci ferero - uz sa nepamatam, ktore som to isla robit - ale to cesto sa mi trosku nevydarilo, najprv sa mi smykla ruka s mandlovym extraktom a potom to cesto tak stvrdlo, ze bolo absolutne nekrajatelne. Ulozila som do chladnicky, vsak najdem volajake riesene /bolo tam vela kokosu, prask.cukru, tuku.../. A potom som chcela robit nepecene trubicky - trosku som tam nastruhala z tej nevydarenej zmesi - a cesto bolo vynikajuce, trubicky boli zjedene do 10 minut, tak hned dalsia davka, a to som uz postruhala cele cesto na velkom struhadle, dodala dalsie suroviny podla vlastnej fantazie - a nepecene trubicky zmizli zavratnou rychlostou. Takze viem, ze da sa pouzit vsetko, ak tam nie je nic pokazene :)

@zareaguj


Diskusia k téme

babinka
a este jeden nepodarok - v europskom obchode sme kupili rybu - bola vakuovo balena bez akehokolvek oznacenia a my sme sa ani nepytali, aka je - ved do rybacej polievky bude dobra. Dcera sa nevie dojest akejkolvek rybacej polievky, tak doma rychlo sup s nou do zakladu, hlavu i chvost po uvareni som vyhodila a hned som si aj vsimla, ze po polievke plava volaco cierne - zistila som, ze koza z ryby sa akosi lupe na drobno, pripominajuc cierne riasy. Neobavala som sa nicoho, tak som polievku dovarila a ako aj robievam velmi casto - neochutnala som. Dcera jedla a vravi - ta ryba je akosi presolena. Ochutnala som polievku, naozaj polievka dobra - snad tej soli v rybe bolo viac, nez obvykle, ale v polievke to nebolo citit. Na druhy den som ohriala polievku a dcera zas - mami, chutnala si tu polievku? Tak som to skusila - a to sa nedalo jest! Polievka bola velmi presolena. Az vtedy mi doslo - uvarila som polievku z velkeho slanecka!!! Koho by to napadlo, ze aj tak velke ryby zasolia a na obale to neuvedu. A polievka isla dlhou cestou nazad do oceana :-))) alebo do cisticky :-)
sandratamer
Mne sa pokazili orechy. Nesli vyklopit, ale s maminou sme sa nevzdali a dokoncili dalsich 5 plechov. A trapili sme sa a trapili skoro styri hodiny, este ze sme mali dobru naladu a cely cas sme sa na tom smiali. Napriek tomu ze vyzerali fakt hnusne, chutili vyborne. Neviem ci sa na to dam aj na buduci rok, mozno to bolo tym , ze som mala nove "nevypecene" formicky. No a den pred stedrym dnom mi nevykysla vianocka. O desiatej vecer letelo cesto do kosa, a s tecucimi nervami som zarobila na dalsiu. Dopiekla sa o jednej v noci, tak sme nastastie mali rano na Stedry den suprovu vonavucku vianocku :-))
enge149
nám sa nepodarilo na Štedrý večer filé,boli balené mraz.po 100 g vážené a keď sa obalili pri vyprážaní sa obal vyzliekal,museli ísť do druhého obalu a potom boli "tučné"ale dali sa zjesť..bolo toho veľa,takže robota navyše..a ako "podarenú"vianočku sa pripájam po vašich komentároch som sa bála aká bude "škaredá"a upiekla sa tak krásne,že môže ísť na výstavu,radšej som dala dve malé,postup podľa foto varechy,recept z hlavy a nakoniec potrieť sladkou vodou/ako v pekárni/,dávame si k čajíku..pozdravujem a všetkko dobré do nového roku prajem všetkým na vareche..
zdezda
No mne sa nepodarilo vyšľahať sneh na snehové pečivo, stále bol tekutý i keď som do neho pridala postupne preosiaty cukor, tak som do tej zmesi pridala kokosovú múčku-strúhaný kokos a upiekla obyčajné kokosky-kôpky :-)
marianne69
Mne jedno suche pecivko, kokosove ,v hambe ostalo,nikomu nesmakovalo.Trapila som sa s nim sama,sak mi ho luto bolo vyhodit a rozmyslala so preco? Az som nasla obal z masla, na ktorom stalo,ze extra solene.Este ich mam,ale asi pojdu do vecnych lovist....Inak sa mi podarilo vsetko na vybornu:-)
drobcek19
mne sa zosekala plnka na medove rezy a to 2 krat. Prvi krat som ju vyhodila a druhy krat sa stalo to iste tak isla taka na platy ale chutila vyborne. Ale na silvestra sa mi podarila na jednicku ale zase cesto nebolo ono, ale vsetko sa zjedlo, tak som sa tesila:-)
alena45
a mne sa nepodarili rohlíčky, lebo som nevymastila formičky. Potom to už išlo. A tiež sa mi nepodarila poleva na kávové srdiečka, ale chutili aj tak. Inak všetko OK.
tinca
@sandratamer , ja uchovávam orechy v sklených šroubovacích pohároch, keď robím na niečo posýpku z mletých orechov, zarobím aj s práškovým cukrom, no a keď ostane,tak šup do dózičiek do chladničky, vydržia aj 3-4 mesiace. Niekto jadrá skladuje v mraziaku. No aj ja som mala jeden vianočný trapas, nie som moc zvyknutá peicť v teplovzduchu, ale orechových štangličiek bolo za tri plechy, reku fajn,, išla som do vane dať dosku, že ju potom umyjem, prídem do kuchyne a tam som nevidela ani kde je stôl. Ja som zabudla vypnúť vrchné a spodné pečenie, ten horný plech zhorel na uhoľ a tie dva som zachránila. Ale mali byť belšie, to ja viem, ak ich budem robiť na moje vzácne živ.jubileum čo budem, tak vymením fotky. Ale tie ostané chutili. No aj starej gazdinej sa stane trapas a to som ich piekla stokrát.
bobarka
Mne sa nevydarilo cesto na kávové zliepance.Išiel tam zlatý klas, ktorý nebol celkom kóšer, asi starý, tak veľmi sa nemíňali.
kucharronald
Mne nevyšla poleva na linecké :)) Ale potom som nechal tak, a boli dobré aj bez polevy :) A nevyšli ešte kokosové gulky-vyšli, ale vzhlad nemali taký, aký by mal byť :) V obchode nemali tmavé piškóty-Marínu, takže som kúpil detské okrúhle....ja som do cesta ajtak pridal kakao, ale to nebolo ono....
julica
Mne sa zazrakom podarilo vsetko, co je divne, kedze som bola v poriadnom casovom strese. Akurat na moj vymysleny kolac zo sacherovho cesta som dala vanilkovo-gastanovu plnku, no setrila som maslom, tak sa mila plnka zacala po krajoch zdvihat - obschynala. Nastastie to bolo az na stefana :)
marikasu
Mne sa vlastne tiež všetko podarilo, až po sviatkoch mal syn a jeho priatelia krst CD-čka, tak som im upiekla okrúhlu tortu, ktorú som ozdobila šľahačkou a čokoládou v tvare CD s názvom ich skupiny (nestihla som odfotiť). No a pointa je v tom, že som použila práškovú šľahačku, ktorú som šľahala asi pol hodiny a stále nebola dosť tuhá. Už som to chcela vzdať, ale ešte som pridala ďalšiu šľahačku a nakoniec som to dobojovala :))
klaura
Mne sa sekol krém na Metrový koláč. Potom som sa dočítala kdesi na internete, že sa sekne vždy, keď je puding studenší ako maslo. V veru, puding som robila deň vopred a mala som ho v studenej komore. Tiež som sa dočítala ako to seknutie krému napraviť : Zohrejeme trochu Cery a po lyžiciach (2-4 PL) pridávame za stáleho šľahania ku krému. Šľaháme, kým sa krém nespojí ... A ono to funguje !!! A vlani na Vianoce som napiekla také tvrdé škoricové keksíky, že všetky išli potichu psovi. Nikto nevedel :)
honestka
aj moje cesto na medovniky caka v chlade dodnes. Roky peciem svoje osvedcene, ale kamoska mi ponukla jej zarucene rokmi a kedze poznam jej svokrusu, tak som sa dala zlakat. Neviem si vysvetlit, ci je to ozaj tunajsou mukou, cukrom a vselicim inym
(akoze mame tu iste iny tuk ako byval suzeny doma, ale kedze 100% nemam sajnu, preco?!); cesto sa tak velmi drobi, ze ani osvedcene pridvanie po troske masla ci zltka ho nenapravilo a tak ho asi len tak vyvalkam a upeciem na plechu v celosti a budem odstipkavat, lebo surove celkom chuti.== Uz sa vam nieco podobne s medovym cestom stalo?

@Zdezda : mne sa tu casto stava, ze kupovane vajicka z obchodu su ozaj stare, lebo bielka sa takmer leju ako voda. Trik, ktory mi stale pracuje je, ze pridam na 5 bielok za 1 velku lyzicu VRIACEJ vody. Stoji ako regrut!
kuchticka
Ja som mala smolu skoro so vsetkym . Vanilkove rohlicky neboli tak dobre ako ine roky, taktiez medvedie packy a pernicky so piekla 2 x. Prve sa vobec nevydarili, cesto bolo suche, neslo vyvalkat a po upeceni ostalo tvrde, nechutne. Ani som ich nezdobila, su ukryte v plechovej krabici na horsie casy. Podarila sa az druha varka z ineho receptu. Bola som v casovej tiesni pred Vianociami a tak sa to prejavilo na vsetkom. Ale len ked sme zdravi!!!
janazjarku
Tento rok som piekla všetko pre mňa nové ako som už niekde písala boli to koláčiky z Varechy a neuveriteľné nič som nepokazila všetko sa podarilo :-) Odskúšala som medovníčky podľa tajného receptu, ktorý sa objavil v diskusií boli naozaj fajné a keďže sa mi zdalo, že cesta je pre naše potreby priveľa tak som polovicu darovala aj kolegovi :-) No nemyslite si, že som dokonalá, lebo aj ja som niečo predsa niečo prepískla. Niekedy na jar minulého roku som zbadala v jednej cukrárni nenaplnené upečené košíčky /teda polotovar/ reku urobím plnku a je napečené :-) Košíčky ostali zabudnuté až do Vianoc, keď ich objavil manžel i rečie :"Aha srdiečko pozri čo som našiel !" ohrnula som nos , lebo som správne predpokladala, že sú jednoducho staré. Ten môj však neveril a "koštoval" s výrokom nič im nie je !! Tak som urobila plnku z kondenzovaného mlieka, opiekla lieskovce, zaliala čoko a hotovo. No a hotová som bola, keď som sa do košíčka zahryzla bolo to odporne štiplavé, lebo dáky starý margarín v košíčku som pošteklila teplým krémov a ten bordel sa uvoľnil :-D Tak milé košíčky putovali rovno do koša, lebo to nebolo hodné ani tomu chudákovi susedovie psovi hodiť :-)
veronika353
Medové řezy pekávám už aspoň 20 let,ale tyto vánoce jsem se s nimi natrápila.Do prvních jsem nedala cukr, do druhých med a z těch třetích se mi ten čtvrtý plát připálil.Tak jsem slepila jen tři pláty a řezy se snědly i tak.Pekla jsem je až ve čtvrtek a byla jsem v strese,že to všechno nestihnu.Ještě se nám při vaření oloupala chobotnice,manželovi se stále zdála být tvrdá, až to takto dopadlo.Obalili jsme i tak,ale už to není ono.Míváme kapra,filé i tu chobotnici, vloni jsme si dovezli z dovolené na Rhodose.Měla skoro 1 a 1/2 kg,ale náš nejmladší ji má strašně rád a tak by ji snědl sám.Jinak se mi podařilo všechno a krabičky jsou prázdné.
martasiposova
Osvedčený recept ako zachrániť seknutý krém.Rozohrejeme si maslo /nepripáliť/ a postupne pridávať do krému.Stačí rozpustiť maslo vo veľkosti orecha.Odskúšane
dogagador
presolila som skvarkove pagaciky, ktore inak kazdy miluje, ale ja ich postupne spasavam, uz to na mne vidiet....
hannah22
neviem čím to, ale nepodarili sa mi medvedie labky sú tvrdéé, tak ich chrúmeme s čajom... :))
evanaaa
No a ja som robila podľa jedného receptu dia vínové koláčiky a mali akúsi nedobrú chuť, neviem prečo, žeby z vína? U nás sa nepije, kúpila som potajomky štvrť litrovú fľaštičku vína z JAR, žeby aj na kvalite záležalo? Koláčiky sú v krabici, čakám, že sa stane zázrak ale skôr asi skončia v koši.
2010
No a ja som moje publikoval po tazkej praci som zatazil terinu tehlou..
lenze bola zeleninova .
babinka
sme vsetci ludia, obcas volaco nevyjde, ale kvoli tomu predsa nezanevrieme na varenie i pecenie :-). Tento rok bude lepsi, ved mame zas o jeden rok praxe viac :-)) - a velmi vela dobrych ucitelov - poradcov . Vdakaaaaa
sherin
aj ja presolila skvarkove pagaciky a ja ich pomalicky pojedavam k caju :)
brituska
Tak ja som robila na Silvestra syrovu roládu podla Cistinky,len som dala špenátu viacej na okraje a zle sa mi to rolovalo takže moj manžel mi chcel pomoct povedal nechaj ja to dokončím a on to skutočne zroloval ale dal na to dosku a dve tehly ako závažie myslel ,že sa to robí ako tlačenka na Silvestra mu hovorím no prines naše prvé dielo a on priniesol nebola to roláda ale hlavne že to bolo chutné a dalo sa to jest,Cistinka by sa zhrozila nad mojim dielom ale dokončil to manžel.Iba sa po tom zaprášilo.Zato plnené sendviče boli super tie sa podarili.
zdezda
Honestka, si milá, ďakujem za cennú radu, bo to nebolo prvý krát, čo sa mi to stalo, snáď mi tiež bude stáť ako regrút :-)))
dorisa
Ja som tuto prihodu už rozpávala mojej kamoške @elisticke , ja som robila jeden den dna koláčiky, a to som mala jedno cesto nechat v chlade tri a viac hodín a jedno len tak hodinu. Samozrejme, ked som išla robit tie keksíky, ktoré mali byt chladené hodinu, tak som zobrala to cesto,ktoré sa malo ešte chladit.Aj sa mi zdalo,že ho je viacej,ale ved......asi sa mi to zdá. Ale potom,ked som išla robit tie druhé keksíky, tak mi došlo!!!!!!! Ja som vymenila cesta, ešte štastie, že asi boli podobné a nevidno na keksíkoch rozdiel. jedno je zbytočne vysoké a druhé zas nižšie,ako treba. Tak, a už je to vonku.
marca
Teraz sa mi nepodarili orechové pusinky, miesto nich boli orechové placky, ale vynašla som sa a vyrobila som z nich trochu netradičné laskonky.
zitar
Mne sa absolútne, ale absolútne nepodarilo "rafaelo". Ale aj viem asi prečo. Všetko som robila "od oka" a ešte som mala aj nejaké divné kondenzované mlieko. Nerada to vravím, ale išlo do koša.
marienka44
Mne sa , myslim, podarilo vsetkych 13 druhov kolacikov. Niektore boli nove recepty z videí Ako sa to robí. Ale po sviatkoch som musela piect vsetko este raz. Dcera byva a pracuje v Nemecku /Mnichov/ a chcela sa kolegom pochvalit s nasou slovenskou kuchynou. Kolegovia su z roznych krajin: Taliansko, Nemecko, Spanielsko, Brazilia, Mexiko.Chile. Oni tak nevypekaju. Kedze odchadzala az 9.1., musela som napiect pre asi 50 ludi znovu. Dcera niesla vsetko v krabiciach a v tych krabicaich zase krabice, aby sa oddelili rozne druhy kolacikov. Do prace to doniesla na dvakrat zo svojho bytu. Vsetko chutilo, kolegyne pytaju recepty. Neviem, ako im to mam napisat, kedze do suhajdov davam BB puding. Cim to nahradit? Dokonca jeden Spaniel si pred nou zo zartu klakol a anglicky jej povedal: Vezmes si ma? Ale dcera ich nepiekla. :-)). Vsetci konstatovali, ze si zasluzim fotku na stenu na ich pracovisku /mysleli zartom/. Nikto v zahranici tak nevypeka ako slovenska gazdina. V Spanielsku maju na Vianoce len Turon.
babinka
Naposledy som s radostou upiekla zdravsiu bublaninu, cast muky nahradila mandlovou, cast cukru kokosovym cukrom a bola fantasticka, len pri ochutnani som vsetko vyplula, hnusneeeee= kokosovy cukor bol himalajska sol! Sliepkam som dala z vrchu a rybam do vody spodok, ved tam sa sol musela rozpustit.:)