Varenie

Koláč alebo zákusok?

mariaklara - fotkamariaklara, 20. septembra 2011

Často si prezerám ( čítam ) recepty a neviem, či je správne uvedené, " Koláč " alebo " Zákusok " ? U nás je " Koláč " z kysnutého cesta a " Zákusok " je z piškótového alebo mieseného cesta ( napr. lineckého ). Ďakujem za vaše postrehy a názory.

@zareaguj


Diskusia k téme

45678
Podľa Lexikónu Slovenského jazyka:-)
zákusok-jemné sladké pečivo obyčajne plnené alebo zdobené, dezert: šľahačkový, ovocný zákusok; podávať po obede zákusky
koláč - pečený múčnik v rozličnej úprave: makový, jablkový koláč,
koláčik - zdrob.: medový koláčik, koláčiky s tvarohom;
Znamená to@mariaklara , že obe sú správne, len záleží na tom, či to všetci správne priradia.
podľa rôznych krajových pomenovaní môžeme počuť výraz "putráky""pocheraje""kaláče" "buchty"-výraz počeštený pre všetky kysnuté pečené výtvory a pod.
Pekárenské a cukrárske výrobky sú zasa označované ako :Suché drobné pečivo, krehké pečivo, slané pečivo.
Z logickej úvahy a spisovného slova by zákusok mal byť na zakusnutie, ale slovenský výraz by bol zahryznutie, teda potom by malo byť správne záhryzok .-))
zuzka193
Aj ja som sa niekedy nad tým zamýšľala, či mám svoj výtvor označiť ako koláč, alebo ako zákusok. Ale viete čo ? Je mi to jedno obidvoje mám rada :)
sladkacokolada
Tiež som sa nad tým zamýšlala,podla mňa je to tak ako piše mariaklara a občas sa ma dotkne,ak niekto označí môj zákusok za koláč a to nie len na vareche. na druhej strane, netvrdím, že so nikdy tieto výrazy nepoužila opačne:)
bejulienka
ja som sa nad tým nikdy nezamýšľala, až keď som sa vydala na dedinu a tam sa to rozlišuje. Často som bola "opravovaná" a je to naozaj tak, že koláč je kysnuté cesto...ako napísala 45678
evanaaa
Koláč nemusí byť len z kysnutého cesta, veď aj taká bublanina je skôr koláč ako zákusok. A tiež nepoviem na tortu , že chcem z toho koláča kus, to je už zákusok, a podobne. A dezertom môže byť aj zdobený pohár.
alexola
u nás je skoro všetko sladké pečivo koláč, slávnostnejšie sú zákusky, torty a rezy... práve cez víkend som u tety v ČR nazvala jej štrúdlu koláčom, no takmer sa urazila :"to není koláč, dyť(?) to je štrúdl!" :) takže pozor na štrúdle :)
wegar
Koláč by mal byť okrúhly - ako sú moravské koláče, tie sa robia z kysnutého cesta. Ale zasa z kysnutého sa robia aj buchty, šišky, záviny, takže definícia koláč = z kysnutého cesta pokrivkáva... Čo sa robí na plechu a podáva sa krájané, by sa malo nazývať rezy. So štrúdľou tiež opatrne, asi by sa tak mal nazývať len dezert z ťahaného (štrúdľového) cesta, z lístkového a kysnutého je závin. Babo, raď! :-)