Zdravá výživa

GMO potraviny

afataga - fotkaafataga, 26. júna 2013

a mnohi si myslia, že keď jedia sóju a tofu, ako sa zdravo stravujú, po prečítaní tohto článku som si položila otázku: tak čo mám teda jesť???  www.dolezite.sk/20-GENETICKY-MODIFIKOVANYCH-POTRAVIN-NA...

@zareaguj


Diskusia k téme

ubka
jedzte všetko čo Vám chutí, ale s mierou :-))
rulik
ja už som to tu niekde písal, my nie sme uspôsobený na potraviny nie z nášho regionu, žiadne morské ryby, žiadna sója,ryža ani olivy to nie sú potraviny našich dedov,poriadny kus bravčového či kus kravky to sú naše potraviny, aj ked ani tie zemiaky nie sú celkom tunajšie, ale tia prišli už veľmi dávno a usadili sa tu(zapestovali)
radost
ja som tiež za jednoduchú stravu-pokiaľ možno z domácich potravín..teda-rajčiny v zime len výnimočne..nemusíme mať všetko po celý rok-to nás učia obchodníci-v rámci hesla:
"Prečo sú vaše peniaze ešte u vás?"
ani sa nedá veriť tvrdeniam-čo je zdravé-modne...raz soja...potom mlieko..potom soja nie..zasa nie mlieko...ved si len všimnite-ako sa menia výskumy..zdá sa mi-že nedokážem oddeliť pravdu od naplánovanej lži-kvoli zisku...nuž-človek je taký-ked ide o peniaze=ide o život...
moj dedo sa dožil 99 rokov na kopanici bez elektriny..vodovodu..plynu...v absolútnej skromnosti v strave..
nuž..všetko je ináč...než vieme /práve v tejto chvíli/...
príjemný večer želám
martinis
zaujímavá téma, ale v tomto som trochu skeptický : ja nie som zástancom názoru, že nebudem teraz jesť nič čo ponúkajú supermarkety, nič z konzervy, kvôli tomu, že v USA sa napchávajú upravenou sójou a vo švédsku testujú zemiaky na lepidlo, ja svoj jedálniček meniť nebudem. čo sa dá nakupujem slovenské a mám istotu, že naše produkty splňujú tie najprísnejšie normy (častokrát omnoho vyššie ako v okolitých krajinách) a rozhodne viem, čo jem. aj tofu mám rád, lebo viem, že je zo slovenskej neupravovanej sóje.
taktiež osobne nesúhlasím s tvrdením, že jesť by sme nemali to a to, lebo tak nerobili naši starí rodičia a ďalší predkovia. svet ide predsa stále dopredu, globalizácia je nezastaviteľná - preto, že moja stará mama nepoužíva tablet, ja ho mám vyhodiť von oknom ? že ona nepozná balzamiko alebo sušené paradajky, preto sú pre nás nevhodné ?! silne pochybujem. a povedzme si úprimne : koľko z teraz používaných potravín je tu usadených už dávno ? zemiaky, mlieko, niektoré syry, kapusta, obilie ? potom by súčasná kuchyňa nebola zrejme taká pestrá, hm ? :))
nikoho nepoučujem, len som chcel vyjadriť názor k tejto diskusii, vnímam ju ako cenný podnet a som rád, že ju tu @afataga pridala aj napriek tomu, že sa v tomto rozchádzame. o tom však predsa diskusie sú, o výmene názorov, ktoré niekoho môžu obohatiť, no v nijakom prípade ho nenútia akceptovať naše fakty :)
marianne
...dufam,ze k tomu nedojde,aby sa regulovalo pestovanie ovocia a zeleniny,dokonca aj v sukromnych zahradkach..ved tie ich semena GMO su zbavene vyzivnych hodnot....neverim tomu,ze je to take,ako ma byt...
huck
V chorvatskych mediach, ale aj verejnostou prebiehalo pred cca 2 mesiacmi velke "hallo" presne na tuto temu ako uvadza @marianne
lenusja
najlepsie bude nejest nic, potom nebudu ani GMO ani ostatne, cha!
irenaw
ako hovorí kamarát: "najväčšia prírodná katastrofa, ktorá sa tejto planéte prihodila je homo sapiens..." :(
rulik
@marianne aby si sa nedivila, čo všetko chce EU:všetci majitelia vinohradov musia byť registrovaný a vinicu môžeš len vyklčovať ale novú vysadiť nemôžeš, tým sa bránia možnej konkurencii svojich západoeurópskych vinárskych oblastí
elixir
@irenaw súhlasím...
Inak pre zaujímavosť, dávnejšie tu dávali v TV informáciu o nejakej rastline, ktorú modifikovali tiež aby veľa zniesla a nedala sa len tak vykinožiť... potom chceli dotyční na daných poliach pestovať čosi iné, ale sa jej tam nevedeli zbaviť, lebo znesie všetko z čoho bežné rastlinky zájdu.
Tuším to bol nejaký typ obilia, možno na výrobu biopalív alebo tak, už si presne nepamätám.
amelie
Dlhodobé pokusy na zvieratách vo Francúzsku dokázali, že pri konzumácii GMO potravín rastú nádory a pokusné jedince boli už v tretej generácii neplodné. Francúzsko patrí k štátom GMO free, čiže BEZ GMO. U nás máme bezchrbtovú lobby na všetko. Afrika je určená na vyhubenie a ľudia s nízkymi príjmami asi tiež. Lenže čo budú opeľovať včely? Ak vyhynú, ľudstvo ich dlho neprežije. Ale čo už, peniaze nadovšetko
marianne
@rulik ja sa nedivim uz nicomu.. ...ale zakazat ludom,aby si vymienali medzi sebou stare odrody sadenic a semien pod hrozbou trestu a sadit len ich semena ,ktore boli geneticky upravene,to je uz trochu moc....nech si ich strcia niekde...,ved to nemusim doma pestovat,naco? staci kupit v obchode...je dokazane,ze maju o xxx percent nizsiu vyzivovu hodnotu...
marianne
...ale aj tak by ma zaujimalo ,ako chcu ustriehnut, aby si babka s babkou za plotom nevymenili sadenicku cesnaku,cibulky, zemiakov....:-))
irenaw
blázinec! jediný druh, čo si vedome škodí, až takí sme "rozumní"...
amelie
@irenaw , v mojej predošlej poznámke mala byť pred tvojím nickom čiarka. Inak to vyzerá hlúpo, sorry.
irenaw
@amelie ;-))) nepredpokladala som, že som tou korunou, čiarku som si domyslela.
tornadolue
@afataga ale preco spominas len tofu? soja sa pouziva aj ako sucast krmnych zmesi pre hospodarske zvierata, najma pre osipane a hydinu, pre hovadzi dobytok v mensej miere. Takze ju konzumuju aj ludia, ktori sa tofu vyhybaju ako cert svatenej vode. Pokial si samozrejme prisne nekontroluju povod masa. No a nesmieme zabudat na vsetky potraviny, v ktorych sa nachadza sojovy lecitin, je ich dost a to zlozenie je napisane vzdy takym malym pismom, ze si to vacsina ludi ani nevsimne. Do chleba a peciva sa tiez bezne pridava sojova muka. Ja si pokojne dam tofu dva-trikrat do mesiaca a kedze nejem maso ani priemyselne spracovane potraviny a uz aj chlieb si peciem sama, som presvedcena, ze skonzumujem menej soje ako bezne sa stravujuca populacia. A podobne ako @martinis verim, ze ked slovensky vyrobca napise na obal, ze neobsahuje GMO soju, tak neklame. GMO je aj podla mna hrozba a jediny sposob, ako sa toho zbavit, je vytvarat tlak na vladu a ministerstva, aby take nieco nepovolovali a aby to zakazovali. Kto sa do toho pusti a zorganizuje ludi?
afataga
@irenaw ja to hovorim davno, co tvoj kamarat
@martinis , kazdy ma pravo na svoj nazor
@marianne dakujem za doplnenie linkov, ktore s tymto uzko suvisia
@amelie tie pokusy sa robili kade-tade, napr. aj v Rusku, ale moc sa na svetlo nevytahuje, ved tu ide o obrovske prachy a vsetko ide bokom, zdravie ludi, zvierat, vciel a v neposlednom rade ide aj o to, ze casom s tym zamorime celu planetu a co potom? ja nepoznam odpoved
@tornadolue ano bohuzial mas pravdu, ale obavam sa, ze tlak na vladu nam nepomoze, ved mame svate predpisy zhora, iste vies, o com hovorim
marianne
@tornadolue viem,ze som neobjavila ameriku, ale objavila som perfektne tofu syr a na obale je napisene,ze jej vyrobene z geneticky neupravenej soje vypestovanej na Slovensku. Ani som nevedela,ze my soju pestujeme,chutovo je vyborne,idem ho dnes kupit opat a skontrolovat,ci som to dobre precitala..:-)
eraserhead
mal som pred týždňom stretnutie s človekom čo sa celý život (viac ako 40 rokov) venuje šľachteniu rastlín na slovensku,
a nerád by som Vám bral ilúzie, ale hovoril mi aj o tom že aj oni v rámci výskumu geneticky modifikovali rastliny (trávy a obilniny) a samozrejme že ich nespálili v peci ale používali sa ako krmivo pre poľnohospodárske zvieratá. V procese delenia bunky sa na túto pôsobí ****** čím dôjde k cielenému narušeniu počtu chromozómov a takto predpripravený materiál sa ďalej "tvaruje". Žiaľ debatu nám ukončilo stádo krvilačných komárov, pozval ma však na návštevu tak si tam snáď nafotím nejakú adélu alebo aspoň godzilu
marianne
nemyslim,ze by si to mohli dovolit,ak si to citala...ale na druhej strane mozne vsetko,ja som sa im rozhodla uverit:-) a to az tak doverciva nie som..vzdy lepsie ako nadopovane kurcata
tornadolue
@marianne ja ine nekupujem, tiez im verim... a okrem toho ich tofu na rozdiel od ostatnych obsahuje aj vapnik. Tych odrod soje je viacero od roznych firiem a nie vsetky su geneticky modifikovane, v Cechach ich je tiez pomerne dost a zvlastne, ze len tej od Monsanta muselo ministerstvo udelit vynimku, aby im povolili pestovanie.
emdy




naivné predstavy.... polovica potravín, deklarovaných ako "Slovenských".... je podvod. poliaci kupujú firmy v úpadku, aby mali slovenský ovál. a čudujsa svete, zase máme na stole poľské kura..... a tvrdiť že naša slovenská sója je naivné... aky by slovenský poľnohospodár nepostriekal pesticídami tak má o 50% menší výnos... je v obchode cena o 50% vyššia??? samozrejme že postrieka... a aby rastlina prežila, musí byť modifikovaná...
jediná cesta... zavárať doma, vlastné produkty, vyrábať si syry a dalo by sa pokračovať....
kupujte suroviny bez pridanej hodnoty... najbližšie k výrobcovi... čím menej ľudí na to siahne, tým to bude menej dokur.....é...
viem o čom hovorím, roky som pracoval v potravinárstve :/
kvalitu prostredia si určujeme sami... aj reťazce keby sa nepredávalo, ako sa predáva, tak tlačia na výrobcov a nastali by zmeny.... ale dnes je to 85% ľuďom úplne jedno.... a na to zájdeme a skončíme ako poľsko-čínska kolónia