Rôzne

Dezertná forma - Tupperware

pusta - fotkapusta, 17. apríla 2013

Včera som dostala z minibazaru Dezertnú formu - Tupperware,
teším sa, ako ju využijem.
Nebol však k ej priložený návod na použitie, nikdy som s ňou ešte
nepracovala, preto skôr, než začnem, chcela by som vedieť, ako sa
s ňou pracuje.
Zaujímalo by ma, či:
1. sa v nej môže aj piecť v trúbe a pri akej teplote?
2. ak sa v nej varia paštiky, ktoré sa vkladajú do horúceho kúpeľa a
vkladajú piecť do trúby, či aj to možno a pri akej teplote.
3. možno ju dávať s náplňou do mrazničky?
4. ako ju čistiť a udržiavať?
Milé varecháčky, prosím keby ste mi poradili.
Dakujem.
@pusta

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
ja som ju dostala s tým, že je určená na studenú kuchyňu. robievam v nej puding (nechám vychladnúť na vlažný), želé s ovocím, aspik. pred naplnením vypláchnem studenou vodou, vyklápa sa výborne. sama som zvedavá, či niekto napíše, že ju možno používať aj na horúco.
pusta
zatiaľ mi konkrétne na otázky nikto nedal odpoved. @evusik , dakujem za priložené linky.
pred chvíľkou na tv paprike varila Niguela Lawson Rebarborovú želatínu a radila:
1. nechať vychladnúť želatínu na vlažno
2. vymazať formu olejom
3. naliať želatínu
4. nechať ju úplne vychladnúť a potom uzavrieť a tak vložiť do chladničky
píše sa v tej informácii aj o paštikách, ale tie sa varia alebo pečú.
o použití konkrétne tejto formy na úpravu v trúbe však nič.
pusta
@evusik , tvoja Majonézová pochúťka je perfektná. Prosím ťa, čím si formu predtým vymazala alebo vypláchla. Čím si ju umývala? akoju udržuješ? robila si v nej aj niečo iné?
angiek
tato forma urcite nie je na pecenie, co som citala recepty, tak tie pastiky tam naleju nechaju v chladnicke stuhnut vyklopia na plech a tak pecu, na nete je vela receptov ako sa pouziva, ale len v studenej kuchyni alebo na pripravu zmrzlin v mraznicke
evusik
formu len vypláchnem studenou vodou, nechám odkvapkať, alebo trochu vytrasiem, nech tam nezostane voda a naplním, robím v nej želatínové torty na sladko aj na slano, jogurtové, tvarohové, rôzne aspiky.... udržuje sa veľmi dobre, stačí opláchnuť teplou Jarovou vodou...
napr. takúto úplne jednoduchú jogurtovú tortu som v nej robila, ale na Vareche je veľmi veľa výborných receptov na nepečené želatínové torty....
 varecha.pravda.sk/recepty/jogurtova-torta-fotorecept/8670...
pusta
@evusik , veľmi pekne ti dakujem, presne toto som potrebovala vedieť. ten recept na Jogurtovú tortu je perfektný, veľmi sa mi páči :-)
pusta
@tkatka , obidva tvoje recepty sú úžasné, ale keby si bola taká dobrá, povedala mi niečo o používaní formy samotnej.
dakujem.
pusta
@angiek , myslela som si to. žiadne pečenie, ale naplniť formu hotovou kašovinou a nechať stuhnúť.
vo všeobecných informáciách je napísané, že znesie teplotu do 250 stupňov C, tak sa radšej spýtam tých, ktorí už majú skúsenosti s Tupperware a vedia viac.
dakujem ti za odpoved :-)
janger
Ja tuto formu mam, ale len v mensom prevedeni. Pouzivam ju na puding. Teplotu do 250 stupnov C (tvoj komentar 12:24) iste neznesie! Je to forma len na studenu kuchynu. Na holandskej stranke Tupperware je pisane, ze vsetky formy vyrobene po 1982 znesu teplotu do 85 stupnov Celzia a su vhodne aj do umyvacky na riady (ktore nie su vhodne, pri tych by malo byt upozornenie). Samozrejme niektore znesu aj vyssiu teplotu, ale to su uz specialne formy vhodne na pecenie...K tym tato tvoja nepatri. Takze do tych 85 st.C ju mozes pouzivat. Ja ked robim puding, tak ju len vyplachnem studenou vodou, puding po uvareni chvilku miesam a potm ho (este teply) nalejem do formy. Umyvat mozes beznym sposobom, tak ako umyvas ostatne riady.
torticka
@pusta , Ty si zlato. Ja mám taký istý problém ako Ty. Len ani za svet som si nevedela spomenúť, ako sa tá firma volá. Chcem upiecť mame tortu a neviem si rady ako na to. Ďakujem,
torticka
ale ja mám tortovú formu. Prosíííííííím, poraďte,
pusta
@j änger, veľmi pekne ti dakujem za podrobnú informáciu.
pusta
@torticka , ja som sa dočítala, že Tupperware začala v Amerike v r. 1944 a tam sa vo veľkom používa do dnes, teda najväčšie skúsenosti sú asi tam. pýtala som sa priateľky v Austrálii, ale tam ešte nemá takú dlhú tradíciu. snád nám bude vedieť poradiť @Dogagador , @honestka a iní...
pusta
milé varecháčky,
túto informáciu som práve získala z Tupperware.
prikladám pre dalšie záujemkyne a dakujem Vám všetkým za Vašu pomoc a dobré rady.
@pusta

ja vám to teda napíše priamo tu:

Výrobok Dezertná forma je unikátna vrúbkovaná forma na výrobu rôsolov a paštét, je možné ju použiť i ako unikátnu servírovaciu misu.
Výrobok sa skladá z formy a dvoch pokrievok + servírovacia tácka.
Vnútorná malá vrúbkovaná pokrievka slúži na tvarovanie aspikov, a spoločne s druhou klasickou pokrievkou na širšiu stranu formy zaisťujú vodotesnosť výrobku.
Dezertnú formu môžete použiť na prípravu najrôznejších pikantných pien alebo aspikov, môžu byť s tuniakom, kuracím mäsom, šunkou, syrom. Stred je možné naplniť paradajkami, uhorkovým alebo hlávkovým šalátom. Sladký aspik alebo penu môžete pripravovať napríklad deťom, stred naplníte ovocím, šľahaným krémom, karamelom s čokoládou.
Pomocou Dezertnej formy môžete tiež tvarovať varenú ryžu alebo kurací šalát.
objem: 1,5l, 24cm (priemer), 8cm (výška)
A tiež pridávam odpovede na Vaše otázky:
1. Dezertná forma zásadne slúži len na studenú kuchyňu - ako je uvedené v popise - na dezerty, pudingy a rôsoly a podobne. Je do nej možné naliať horúcu zmes - želatínu atď., ale nie je v nej možné pripravovať pokrmy v rúre, ani v mikrovlnke.
2. Neodporúčam ju rozhodne dávať do rúry, nie je vhodná na prípravu paštét v plechu v rúre (na to sú určené iné výrobky - napr. silikónové formy), dezertná forma je na to, že už hotovú paštétovú zmes do nej nalejete na vychladnutie a ona sa Vám v nej krásne vytvaruje.
3. Takisto by nemala ísť do mrazáku, je určená na efektné servírovanie a skladovanie pripravených jedál v chladničke.
4. Ak máte umývačku riadu, môže sa dezertná forma (všetky jej časti) bezpečne umývať v umývačke. Ak nemáte, tak ručné umývanie s bežným prostriedkom a hubkou na riad, nepoužívať podľa možnosti nejaké agresívne čistiace prostriedky ani extra drsné hubky.
5.
ODPOVĚDĚT
pusta
ešte záverečná časť:



5. Verím, že Vám tieto informácie budú stačiť, pridávam ešte doplnkové informácie:
Postup prípravy pokrmov: nasaďte vrúbkovanú pokrievku na formu (tú oranžovú pokrievku, čo je v podstate taká miniforma a môžete využívať aj samostatne na puding alebo ryžu). Potom formu vypláchnite vodou (aby sa lepšie vyklápal obsah). Naplňte ju, zatvorte druhou (veľkou bielou) pokrievkou a nechajte vychladnúť. Potom odnímte veľkú pokrievku, formu preklopte na servírovaciu tácku a nechajte cca 15 minút pri izbovej teplote odstáť. Najprv opatrne oddeľte vrúbkovanú pokrievku, čím zaistíte, že si hotový aspik zachová po odňatí zostávajúcej formy dokonalý tvar so všetkými detailami. Nakoniec odnímte formu.
Ak budete potrebovať posunúť aspik, anpríklad na stred tácky, servírovaciu tácku pred vyklápaním navlhčite. Po klzkom povrchu sa totiž aspik lepšie posúva.
Vrúbkovanie formy umožňuje presné porciovanie hotového aspiku na rovnomerné kúsky. Ak chcete menší aspik, naplňte formu len do polovice.
ODPOVĚDĚT
evusik
@pusta to čo si písala je fajn, ale to isté som ti poslala v linku o 11:00
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Taktiež ďakujem aj u mňa téma pomohla...
torticka
ja vždy na niečo naletím. Keď sa to dozvie muž, neviem, neviem. Už mám toľko zbytočných vecí. Ale som sprostá.