Výrobňa proteínov

dvorka - fotkadvorka, 6. novembra 2018
Nedá mi nepodeliť sa s Varecháčmi o momentálny zážitok. Bola som týždeň mimo domu nakoľko sa u nás prerábalo. Prachu máme nadostač, no okrem neho sa mi v kuchyni namnožili proteíny. Boli na kuchynskej linke pod skrinkou, v šuflíčkoch, v skrinke. Išla som poporiadku od spodku a upratovala. Najskôr som si myslela že na kuchynskej linke vyliezli červíky z dvoch už vysušených jabĺk a potom umreli a vyschli. No po otvorení skrinky ma čakalo prekvapenie. Tam ich bolo oveľa viac. A tak som začala upratovať a pátrať, odkiaľ pochádzajú. Na moje prekvapenie (alebo ani nie?) veľkochov som mala na najvrchnejšej poličke v malom vrecúšku s ihlanovitými sáčkami s korením do polievky. Asi pred mesiacom som si jedno balenie kúpila, že vyskúšam. Na sáčku je napísané: Vyrábame pre vás (to sa im teda podarilo) a pod tým: Korenie vo vrecku.
Okrem pár zrniek korenia sú teraz v týchto vreckách množstvá vysušených červíčkov, ktoré sa nestihli porozliezať po skrinke a potom padnúť nižšie, nižšie a nižšie.
Už roky nekupujem takéto sajrajty, balené v sáčkoch. Čaje vo vrecúškach sú to isté. Chrobač s čajovým prachom a farbivami zabalená do sáčkov a následne do farebných krabičiek.
Na toto korenie som sa dala nalákať aj vďaka nejakému receptu z Varechy, no použila som len raz jeden sáček. A ostatné mi na moju neradosť, až príliš ožili.
@zareaguj


Diskusia k článku

rulik
nezávidím Ti, ja bojujem z času na čas s moľou, občas večer pri zhasnutom svetle mi preletí popred Tv a lov začína, predpokladám, že prilieta zvonku, lebo následná kontrola nič neukáže, už aby bola zima a všetka tá háveď vykapala
2x haji a radost
haji
Oh, už vím, proč nekupovat pyramidky s kořením. Je to stejně zajímavé, bo koření by moly mělo odrazovat. Neodrazuje. Znám kupu molů, kteří si našli domov v papírovém pytlíku se sušenou rostlinou, která je známá tím, že moly odpuzuje. haha
Z obchodu si člověk může přinést plno bonusů, nejen molďase. Fajn jsou pilousi všeho druhu, takové maličké černé nitky v mouce, rýži, luštěninách. A dalo by se pokračovat.
Horší je to, co má čtyři nohy, dvě oči a ocas. I s tím už jsem se několikrát přetahovala o to, kdo je u mě doma pánem. Zatím vždycky vyhrauju, ale někdy je to fakt o nervy.
Letos jsem na moly vyzrála. Nad vchodové dveře od bytu jsem zvenku nalepila lepící past. Už je jich tam dobře 30 kousků. Na chodbě tma, v bytě světlo a jak se otevře, je to pozvánka pro molíky. A oni ví, že dveře se otevírají, sednou si a čekají... ti unavení. Ti frešnější dovnitř stejně vletí. Pak u telky lovím jako @Rulik. Jenže zimy nejsou co bývaly a zvířátka si libují.
@Dvorka z tvého příběhu plyne poučení, že jeden nemá vyklízet pole působnosti, protože návrat pak může být docela pracný, haha
evanaaa
Ja kupujem pyramídky dávno, zatiaľ som tam nič nemala, ale mole a červíčky som mala inde, je to pliaga, ťažko sa jej zbavuje, a to dávam múku a podobné sypkoviny po kúpe na deň do mrazničky......
1x haji
denyany
Hm, o takých vrecúškach ani neviem... Ale mole sa nám premnožili minulý rok. Boli všade a nevedela som vypátrať zdroj. Zúfalo som lepila tie lepivé pasce, ozaj sú fajn. A potom som sa rozprávala s jedným susedom a ten mal taký istý problém a vraj aj ďalší v dome. A potom zistil, že do bytov lietajú zo stúpačiek. Tak to riešili celoplošne. Neviem ako, ale podarilo sa, toto leto som mole nemala.
1x haji
sovka62
Dievča moje, zážitok na porazenie. A iste sa bude opakovať, lebo ako píše @Haji , nikdy nevieš, čo domov dovlečieš. Potravinová moľa (správne sú to víjačky) mi bola známa od prvého bytu v paneláku. U rodičov som sa s takým nestretla. Naučila som sa používať lepové pasce a ak sa občas objavia, celkom dobre ich zvládam.
Ale nezvládam to, čo vláčim domov teraz, na staré kolená. Preosievala som múku. Nie že by som si myslela, že v nej nájdem poklad, len kvôli prevzdušneniu. Neverila som vlastným očiam. Na sitku mi ostali čierne krpaté chrobáčiky, pekne živé! Až ma striaslo. Takže jedno balenie múky za druhým a zistila som, že nie sú prieberčivé, hrubá, hladká, polohrubá, ražná, atď... všade boli. Neplánované vypratávanie, kontrolovanie, umývanie a dezinfikovanie špajze mi zabralo pol dňa.
O nejaké tri dni som si priniesla ryžu, ktorá bola uskladnené na inom mieste ako múka. Preplachovala som ju na sitku, ale pre istotu som už jastrila, aj okuliare som si nasadila. Aby mi príroda ukázala, aká pestrá vie byť, v ryži žiadne čierne chrobáčiky neboli. Pre zmenu bola vybavená tenučkými hnedými nitkami, dlhými okolo centimetra. Napriek odbornému vzdelaniu netuším čo za pliagu to bolo. Tri kilá ryže putovali do koša, na obed bola tarhoňa.
Tak čo nám to v tých obchodoch predávajú?! Naozaj si už môžu dovoliť úplne všetko?
2x radost a haji
zolik
@Sovka62 (16.11.2018 20:12)

Presne ako pises. Raz som si priniesla tuto haved molovu z obchodu (Billa v Rakusku) v lieskovych orieskoch. Nastastie som na to prisla hned po prichode domov pri vybalovani nakupu. Popadla som balicek (aj na blok som zabudla) nastartovala auto a rozhorcene som sa vratila do obchodu. Samozrejme, ze predavacky sa ospravedlnovali a ze mi za ten 1 vrateny vratia peniaze a daju 2 zadarmo. Tak zasli do toho regalu s orieskami a nastalo divadlo. Vsetky tie balicky s lieskovcami co mali vylozene v regali boli tak isto postihnute. Ze som si to nevsimla pri jednom ja, je ok, ale ze si to nevsimla predavacka, ktora tam vylozila 20-30 kusov balenia bolo na zamyslenie.
natascha1
K nám sa dostali larvy mole potravinovej z Lidla v ovsených vločkách. Liezli po stenách a chvíľu trvalo, kým sme našli zdroj, lebo tieto potvory som dovtedy nepoznala a netušila, že pochádzajú z potravín. Myslela som si, že sú to nejaké larvy motýľa, ktorý sa k nám dostal zvonka. Hľadala som na internete a našla som, že by to mohla byť potravinová moľa. Všetky potraviny som prezrela, našťastie boli len v sáčku s vločkami, asi im nič viac nechutilo. Ale bolo ich tam asi milión. Bolo to fakt nechutné. Naozaj je to hrozné, čo všetko nám obchodníci predávajú.
1x haji
haji
Je moc dobré už v obchodě být pozorná, vybavená dobrými býrlemi a ničím neovlivnitelnou sílou všechno prohlédnout, každý pytlík obrátit - co je v něm, případně na něm vidět, prohlédnout krabici a také sám regál, případně okolí palety na které zboží leží. Často vidím samotná zvířátka, případně jejich stopy už na dálku. I kdybych musela pro to zboží jinam - tak "oblezené" a s bonusy prostě nekoupím. Jen nespěchat a udržet pozornost. Nikdy to nestojí za tu zábavu, kterou si člověk nechtě přinese domů. Proteiny jsou fajn, ale v živé formě preferuji jiné domácí mazlíčky.
@Natascha1 z toho důvodu jak přinesu domů pytlík vloček, hned je přesypu do skleněné láhve se šroubovacím víčkem. Molové milují vločky a ještě potom krúpy. Krúpy skladuji v ledničce. Také milují strouhanku. Ve sklenici s uzávěrem je bezpečno a i když se tam nějaký molík najde - nemůže ven. I to je důležité.

bubaya
BOBKOVÝ LIST - to je to, čo mole nemajú radi. Tiež som s nimi bojovala pár rokov. Lepila som pasce, lepila som sa na pasce, aj mole sa lepili na pasce, ale čo z toho, keď červíky boli v pohároch. Niekde som sa dočítala, že pomáha bobkový list. Tak som kúpila 5 balíkov bobkového listu a do každého pohára som dala, podľa veľkosti - 1 - 3 listy. Aj do krupice. Bobkový list vonia veľmi decentne a v grísiku ho cítiť nebude. Potom som vzala ďalšie sáčky , narobila do nich dierky a prilepila vzadu do políc, aby odstrašilo aj novopríchodzích votrelcov. Odvtedy mám pokoj s moľami, a keď si aj donesiem nejaké obyvateľky z obchodu, bobkáč ich spoľahlivo odrovná. Vyskúšajte, je to lacné, je to bio, a je to eko.....
1x haji
haji
@Bubaya (4.12.2018 15:12)
Naprostý souhlas. Bobkový list dávám do sušených hub, strouhanky, přidávám ještě pár větších kuliček nového koření. Uchovávám v dobře uzavíratelné nádobě.
Tu samolepku nad dveřmi už zruším a smysluplně připevním" bobkové listy. Odstraší a ještě udělá parádu. Díky za inspiraci, milá @Bubaya !!



 



TOPlist