O tom, ako Vodník chytal miesto duší plastové fľaše...

mitzy - fotkamitzy, 15. júla 2018
Kde bolo, tam bolo... bol raz jeden Vodník. Jeho otec chytal v jazere dušičky. Remeslo zdedil po svojom otcovi a ten zas po svojom. Tento náš Vodník však nechytal dušičky ľudí. Sem tam chytil dušu z kolesa auta, ale väčšinou lapil len plastové fľaše. Smutne preto sedával pod ovisnutou vŕbou. Založil si teda účet na internete a pridával si ľudí aspoň virtuálne. Neviem, či tých ľudí po nociach nelovil pri surfovaní, nepridala som si ho.
@zareaguj


Diskusia k článku

pivonka
Nechytal dušičky ľudí, lebo tam, kde sa kúpu plastové fľaše duše z kolies áut, tam sa ľudia kúpu neradi.
1x mitzy
mitzy
@Marika9 veru. chudák vodník, podvodný svet. musíme všetci myslieť na toho vodníka a vodné živočíchy a spomaliť konzum...


salinka
Veru, má čo robiť, kým to všetko pochytá. Raz sa naša prítomnosť bude nazývať doba plastová. To sme videli kúsok od nádherných pláží, ktoré vidíme na obrázkoch.


1x mitzy
sovka62
Chudák vodník, asi ho ani život neteší. No čo už narobí, keď sa usadil v krajine, kde vládnu obchodné reťazce. A tie majú takú moc, že si proti nim netrúfne žiadna vláda. Veď si len spomeňme ako rázne dokázali zhodiť zo stola pripravovaný zákon o zálohovaní plastových fliaš! Vláda i parlament zrazili opätky, zasalutovali a ponížene poprosili o prepáčenie za svoju trúfalosť.
V takejto krajine vodník nemá šancu, mal by sa presťahovať do Rakúska, Nemecka, Švédska, či Fínska.
1x mitzy
nephilim
@Sovka62 Trochu neskoro na komentár, no nedá mi. Obchodné nadnárodné reťazce neznižujú kvalitu riek. Parkov. Je to o výchove. V akejkoľvek zemi. Cestujem veľa. Dávne stereotypy neplatia. Vodník nech chodí po večeroch vo vani či umývadle prefackávať rodičov za to, akých spratkov vychovali. Bola som na dovolenke v Piešťanoch. Pri leknách na KO Je nápis zákaz kŕmenia. Fagani hádzali popcorn do vody. Rodičia si to fotili. Takže nie. Za toto obchodné reťazce nemôžu.
kecupicek
Súhlasím s vami, je určite veľa neduhov v našom okolí aj vo výchove. Rada pozorujem ľudí ako sa správajú v prírode a často ma prekvapia nie deti, ale ich rodičia, ktorí vezmú fľašu od dieťaťa a zahodia ju pri najbližšej možnej príležitosti nie do koša, veď kde by sa tam asi vzal, ale do kríkov. Je to o nás všetkých, nevieme čo s odpadom, lebo ako naschvál, zvozový kalendár pre odpad v najteplejších mesiacoch vyváža plasty len raz mesačne, ale zato nutne v lete potrebujeme odviezť sklo a papier, ktorého nazbierame plný kontajner raz ročne.
mitzy
@Nephilim (13.8.2018 18:23) určite je chyba v nás. Tak sme naprogramovaní. Proti prírode. Je o tom viac aj v literatúre. Takí sme.
Avšak Sovka má pravdu so zálohovaním. A ešte lepšie by bolo dať zbohom plastom vôbec.
Nosím dcérke fľašu s pitím, sebe tiež. Nosím piť vodu aj vtákom do pítka. Svoje fľaše beriem von aj domov. A tu som.
nephilim
@Mitzy Som mestský typ. Občas sa na dovolenke premôžem a idem so sestrou do hory. Súťažíme o najväčšie svinstvo proti prírode. V máji sme šli okolo horského cintorína. Získala som body za obaly od kondómov a asi 2L fliaš Corgoňa. Vyhrala sis. Našla sporák a rozdrvené obklady do WC. Nechápala som. Ctím zásadu, že čo do prírody donesiem, i odnesiem. Najmä ak je to prázdne, obsah sa predsa spotreboval. Plastov je priveľa a nechcem začínať diskusiu o kupčení s etiketami vratných PET. Vodu si v obchode kupujem v 5l barreli. Čapujem si ju do sklenenej fľašky do kabelky. Tu sa kohútiková voda piť nedá. Dá, no hnusná. Slovensko má na kohútiky šťastie. A o tej chybe v nás, nie celkom tak je to. Starší si myslia, že sú lepší než mladí. Ale myslím, že si nie sme dlžní nič.
1x mitzy
mitzy
@Nephilim (21.8.2018 12:26)

tvoja posledná veta je výstižná!
Chápem, že niekde sa voda z vodovodu piť nedá, zažila som to tiež na cestách. Story so sestrou mi je dobre známe. Občas vidím v prírode fakt skvosty. Maj pekný deň! ;)
chorvatka
Neviem, ci niekto spominal , ze z plastovej flase sa do jej obsahu a teda i do mineralky, prenasaju najhorsie chemické latky obsiahnute v plastovom obale a teda keby z nich nerastli zisky nadnarodnych firiem, uz davno by bolo po nich. Nase deti budu trpiet vsetkymi neduhami, lebo sa znizi plodnost u oboch pohlavi, zvisi sa pocet autistov a inych endokrinnych (zlazy) onemocneni. A teda nebudme pohodlni, pranierujme tento neduh, postavme sa proti uz tym, ze takéto flase budeme bojkotovat. ja osobne pijem vodu z vodovodu, je mi 70 rokov a dosial neuzivam ziadny liek !
Tak hor sa do toho Varechaci !



 



TOPlist