Katastrofa v kuchyni

sdb - fotkasdb, 3. apríla 2018
Človek si tu často nachádza úžasnú inšpiráciu, mnohokrát len slintá, alebo si povie, že "wooow", "tak toto je aká piplačka!", "táto snáď ani nespí", "toto by som nedala"; alebo podobné povzdychy. Začiatočníci, prípadne notorickí nestíhači ako ja majú občas dojem, že tu snáď kuchtia profíci a celoživotní experti na teplú a studenú kuchyňu.

Minulú Veľkú noc som nespravila nič. Behala som s chlapmi po šibačkách a funela. Čakali sme každým dňom ďalší tajfún do rodiny a to viem náhodou preto, že poznám oboch rodičov. Nemala som veľké ilúzie o tom, že najbližšie tri roky niečo spravím súvisle, sústredene a v pohode. Kto má doma deti, vrtuľu v zadku a potrebu spraviť všetko naraz bude vedieť o čom hovorím.

Patrím k tým, čo ešte nedočítali recept do konca a už varia / pečú, často mi stačí obrázok aby som sa nadchla a potom zúfalo dumám čo čím nahradím. Dnes to bolo podobné a samozrejme celé veľkonočné pečenie a zdobenie bolo hlavne nočné, keď deti zaspali. Dnes som získala neplánovane chvíľku času, keď chlapi odišli z domu na šibačku a dcérka zaspala v postieľke (je to u nás nepravidelná novinka pár týždňov, doteraz bola ako lepidlo). Vytiahla som včerajšiu fazuľovú fit tortu naliatu do formičiek a plechu a dumala čo s tým, keď už je tá Veľká noc.

A začala robiť všetko naraz. Prala, vešala, skladala, hľadala veľkonočnú dekoráciu na koláčiky, vetrala, vykladala umývačku a zase nakldala, hľadala čím sa dá nahradiť95969 šľahačka... Bola som takmer na konci svojej extrémne chaotickej snahy spraviť maximum z maxima, keď sa dcérka zobudila, vyletela som hore schodami a venovala sa jje kým sa preberie, vyciká a také tie bežnosti a nežnosti.

Prišli sme dolu a čakalo ma prekvapenie vo forme dokorán otvoreného okna a všetkého na jednej kope. Odovzdane som vzala telefón, odfotila to, upratala, dokončila koláčiky, odfotila ich, naballa do balíčkov kam majú ísť, nakŕmila dcérku a spokojne vyrazila na navštevy. V teplákoch...

Stane sa každému, milí začiatočníci a chaotici, aj najlepším. A ak majú najlepší odvahu, ukážte nielen svoje výtvory, ale i zákulisie. Toto je výzva pre všetkých, ktorým sa podarilo zachytiť aj nepodarky. Hoď99969te ich do komentu. Potešte dušu kuchárov, ktorým sa občas nedarí a zachraňujú, lepia, skladajú, dúfajúc, že sa to bude dať jesť. Ak v texte nájdete nejaké nezmysly, majú tam byť, dcérka písala, skúste dešifrovať odkaz :) Prajeme krásne sviatky!
@zareaguj


Diskusia k článku

kecupicek
Neboj sa, nie si sama ktorá to má doma takto, poznám najmenej ďalšie dve fachmanky, ktoré keď začnú niečo robiť v kuchyni zmenia ju na nepoznanie. Skutočne to vyzerá v kuchyni ako po výbuchu sopky. Keď sme sa vrátili z dovolenky, boli sme radi že náš dom stojí, nevyhoreli sme, ani nevytopili, takže ostatné záležitosti, ktoré sa stali boli pre nás úplne zanedbateľné. Kúp si mačku, je to výborná upratovačka. Ja sa riadim celý život zásadou, že kto si neporiadok nenarobí, nemusí upratovať a má dva dni voľna.
strucik
"nahradiť95969"
"Hoď99969te"

Čo sú to za šifry?
kecupicek
V minulosti si zvykli gazdinky všetko naplánovať a podľa toho aj preniesť kompetencie na ostatných členov rodiny. Ani dôchodcovia nie sú žiadni supermani. Preto pečú zákusky až teraz, lebo im predtým neostával čas. Bolo dobrým zvykom, že každá kuchárka upiekla 2 zákusky a podelila sa s dcérou aj nevestou. Ony urobili to isté, na tanieri bolo viacej druhov a nič sa nevyhodilo. Robíme to tak v našej rodine aj naďalej. Rob všetko čo ťa teší, ale mysli na to, že aj tvoje sily sú obmedzené. V prvom rade sa venuj deťom a tým je, keď sú malé úplne jedno, či je zákusok od babky, mamky alebo z obchodu. Najlepšie keď majú kinderko alebo inú hračku.
kecupicek
V slovenčine sa hovorí trepal, hádzal, hovoril piate cez deviate, čiže bez akéhokoľvek súvisu, alebo poradia, obyčajne v náhlivosti, alebo v strese@Strucik (6.4.2018 08:49)

evanaaa
No, asi aj na mňa vyskočíte, ale tiež by som chcela vedieť, čo znamená toľko tých číslic, veď to nie je tajnosť....?
mariamka
toto clovek nepochopi, tieto bezzmyslove komenty, asi ste nemali deti
altyn
@Evanaaa (7.4.2018 18:28)
Štvrtý riadok od spodu čítaj, tam nájdeš vysvetlenie. Viem si predstaviť ako sa to stalo, dieťa na kolenách aby bolo pokojné a... hneď sa zjavia "šifry". No ale tu je názorná ukážka toho ako ľudia nedbalo preletia písaným textom a nerozumejú mu. A miesto toho aby si to ešte raz prečítali, píšu hneď komentáre. :-)))
mariamka
dakujem Altyn za objasnenie.. mna bavia tieto "sifry" :) @Sdb zienka sa vynajde :)
mitzy
Keď bola dcérka malá, tak som rada piekla, len tak, pre našich, to sme bývali ale u mojej maminy prechodne, takže sa to i zjedlo, dcérka veľa prespala, takže nebol problém, ako rástla som sa prispôsobovala jej, pretože jednak bola všade, jednak menej a menej spávala. Sviatky a pečenie neriešim, presne ako píše @Kecupicek , deťom je jedno, či je koláč od maminy alebo babiny. A najnovšie itak chodíme sem tam najradšej do cukrárne v rámci prechádzky. Je tam detský kútik, občas ďalšie deti, malá sa tam zahrá, ja si oddýchnem pri bezkofeínovej káve, sem tam si dám zákusok, s ktorým by som sa piplala hodinu doma a načo by mi bol doma taký luxus - celý plech, keď muž si dá jeden dva. Takže u nás fičia skôr piškótové dobroty, ovocné koláče. Sranda je, že mám nechuť piecť práve vtedy, keď sa ,,má,, piecť a pečiem skôr keď sa nemá piecť - to jest leto - ale to asi preto, že to vybeháme, vyplávame. V zime až tak veľa energie človek nevydá. Som rada, že sa už zjarnieva. @Sdb napísala si super článok, niesme superženy a nie vždy sa v kuchyni darí. A potom sú tu ešte tie smiešnosti, keď sa Ti napríklad dieťa vyciká do fontánky pre mačky akurát keď ju máš vyčistenú a s novou vodou, alebo kým umyješ riad, rozťahá suché špagety po dlážke, stihne sa dostať ku ceruzke a pokreslí stenu, umyješ dlážku a vtedy ti padne sklenený pohár s uhorkami... :) maj krásne dni!
1x ivet74



 



TOPlist