Ako nás inšpiruje klasická lietratúra v kuchyni? Veľmi.

bubaya - fotkabubaya, 3. novembra 2017
Vidno, že sa kuchár dal viesť skôr inšpiráciou a vhodil do jedla prvé, čo sa mu priplietlo pod ruku: Ak pri ňom ležalo čierne korenie, nasypal čierneho korenia, ak sa priplietla kapusta - hodil kapusty, čľapol mlieka, zapapral šunky, hrachu - slovom, len smelo do toho, nech je len horúce, chuť už dáka bude.

N.V.Gogoľ, Mŕtve duše 1842.
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
@Bubaya , asi máš na mysli knihy, v ktorých autor spomína aj recepty? Ja som nejaké čítala, spomínam si ak sa nemýlim - Všetci ľudia budú bratia od J.M. Simmela, alebo to bol iný jeho román, kde tých receptov bolo viac.....?
1x zolik
zolik
@Evanaaa - Alle Menschen werden Brüder - München 1967
super si spomenula. Ale este lepsi bol od toho isteho autora roman s receptami " Es muß nicht immer Kaviar sein". Zürich 1960
zolik
Gogol mi je povedomy, jeho mrtve duse nie. Asi vypadok vo vzdelani. Ja momentlne ulietavam na tomto.


bubaya
Treba doplniť, najlepší je starý slovenský preklad od Zory Jesenskej, alebo potom originál v ruštine. Toho Walkera si pozriem, vyzerá to fantasticky. Ja zas mám rada nemeckých hviezdnych kuchárov, ktorí píšu, napríklad Kolja Kleberg, zaujímavé recepty, ešte lepšie pokecaníčko, môj favorit je ale Tim Mälzer, alebo Werner Gruber, fyzik - gastronóm, a najlepší je aj tak Uwe Pollmer a jeho knihy - Wer gesund lebt, ist selber schuld. Wer gesund isst, stirbt früher - brilantné, pán Pollmer je chemik a zaoberá sa mýtami okolo zdravej výživy. Navyše má dar reči a píše vtipne. Vďaka za tip.
1x zolik
zolik
Tim Mälzer je Klasse, Werner Gruber (priznavam) nepoznam. Pre mna na naj naj naj priecke stoji Pan Eckart Witzigmann.
tiginko
@Evanaaa (4.11.2017 21:45)

podľa mňa si myslela knihu Nemusí byť vždy kaviár od Simmela... výborná knižka, naviedol ma na ňu pred niekoľkými rokmi voľakto z Varechy, už tu podobná diskusia v minulosti bola. Zháňala som ju cez burzy a nakoniec sa mi ju podarilo stiahnuť v elektronickej podobe na čítačku. Príbeh niekoľkonásobného agenta proti svojej vôli je doplnený ukážkami jeho kuchárskeho umenia v rôznych podmienkach, dobre sa to číta a určite sa dá jeho receptami aj inšpirovať
arnilka
mám rada viac kuchárov, medzi iným pána Eckarta Witzigmanna, českú autorku Janu Martinicovú knihu Francouzká kuchařka, českého kuchára pána Viléma Vrabca a pani A. Fialovú, mnohých iných - ťažko všetkých spomenúť, najradšej mám však úžasného pána a velikána francúzskej kuchyne pána Auguste Escoffiera.
slavka2012
Betty MacDonaldova: Vajce a ja.
Peter Mayle: Rok v Provence - genialne podrobne opisy špecialít Provensalska, s chuťou, vojnou, vzhľadom, človeku sa pri čítaní priam slivky zbiehajú.
Zaujímavé opisy stredovekej kláštornej kuchyne sú aj v Sapkowskeho historických románoch.
1x bubaya
slavka2012
Pardon, nie vojnou ale vôňou, píšem na IPade a automaticky korektor koriguje:-(.
bubaya
To som ani netušila, koľko sa ja dozviem. Ja zas odporúčam Vladimíra Poštulku, napríklad Labužníkovy historky....a iné. Tu ho nikto nespomenul.
@zolik - Werner Gruber je rakúsky fyzik, ktorý sa zaoberá vedecky všetkým okolo varenia, navyše píše veľmi dobre. Neviem, či dačo vyšlo aj na Slovensku, alebo vCechách.
zolik
@Bubaya dakujem. Uz som si ho vygooglila. Idem sa na neho kukenzi. Nemcina nie je problem, uz vyse 30 rokov zijem v nemecky hovoriacich krajinach ;-) Pa
haji
Tak ju, přidám se. Mám nejmilejší knihu od Achille Gregora Muž v zástěře 600 receptů. Velmi zajímavé podání, na tu dobu. Vydalo nakladatelství Avicenum, 2. vydání v roce 1983. Ilustroval Adolf Born. Mám ji moc ráda, je tam plno receptů a krásných povídek. Mohu doporučit. Následuje Péťa Vařič, aneb snadné etudy pro hrnec s poklicí a obě ruce levé. Autor Petr Hora/Hořejší, vydalo Nakladatelství Práce v roce 1979. Kniha je někde skrytá, bo teď jsem ji nemohla najít. Je fajn, s recepty, zvyky, tradicí svátků. Z obou knih jsem vařila, pekla, smažila, tvořila ozdoby. Jsou to moje srdcovky. Dále na mě z knihovny vypadla kniha Brillat-Savarin Fyziológia chuti, vydalo vydavatelstvo Tatran Bratislava v roce 1987 v edici Svetovej tvorby. O slovo se přihlásila i kniha Magdalena Dobromila Rettigová Domácí kuchařka spolu s ukázkami beletrického díla MDR a čtením o její osobnosti - vydáno k 200. výročí autorčina narození. Nakladatelství Odeon Praha v roce 1986. Zajímavá kniha je Testament pana Tena, která na mě vypadla z knihovny, když jsem hledala sešit s receptem na masové kuličky. Tuto malou, ale krásnou knihu veršů, prózy, receptů a krásných starých čínských obrazů vydalo nakladatelství Československý spisovatel Praha v roce 1987.
haji
Malá ukázka z Testamentu Pana Tena:
... Jestli spěcháte - neotvírejte
tento rukopis a předejte jej někomu,
kdo si může dopřát aspoň jeden den
a kousek noci pro sebe.
A věřte, že vím, oč snadnější je psát recepty
na jídla než na život...
/Z dopisu kuchaře Lu Ta svému nakladateli/
1x zolik
2010
Ako ? nijako. Po anglicky sa to povie downsizing. Velky dom padol za obet malemu a o velku kniznicu nemal nikdo zaujem ani zadarmo, tak skoncila v kontaineroch. Aspon budu mat deti menej roboty.
haji
@2010 (5.11.2017 16:51)
Souhlas. Ubírám se tím směrem. Bohužel a možná bohudíky. Záleží z které strany se na to člověk dívá - jestli Bohu žel a nebo díky.
marianne
@2010 (5.11.2017 16:51)

namiesto zareagovať som sa pomýlila a lajkla som Ti komentár,ale nepáči sa mi to, že si ich hodil do koša . Aspoń knižnici alebo charity si ich mohol darovať. Sú ludia, ktorí by sa im potešili.

zolik
@Marianne musim zareagovat. Pred dvoma rokmi som mala niekolko pokusov, chcela som z podobnych dovodov ako @2010 darovat knihy. Z kniznic mi prisla odpoved, ze maju zaujem iba o knihy nie starsie ako 3 roky a charity sa podakovali, ze uz ich nemaju kde skladovat, tolko ich maju. A myslim, ze ich klienti po knihach zrovna netuzia. Tak co s nimi? Tiez som ich nemala kde dlhsiu dobu skladovat. Bolo mi to velmi luto, ale nedalo sa inak.
2010
@Marianne (5.11.2017 17:16)
Aj ja som si to myslel, zena obtelefonala vsetkych, charity, kniznice, antikvariaty...problem je ked zijes v bohatej konzumnej krajine v prvej desiatke. Absolutny nezaujem. Tak isto aj novy nabytok padol za obet motorovej pile.
1x zolik
marianne
@Zolik (5.11.2017 17:29)
my sme mali doma knižnicu, môj otec bol knihomoľ, vyrabovával pravidelne všetky antikvariáty v bývalom Československu. Mali sme ich niekoľko stovák. Radšej nenapíšem číslo, neverila by si. Tiež som sa sťahovala z väčšieho do menšieho. Nebolo ich kde dať, musela som pretriediť a riadne pretriediť. nechala som si len srdcovky a niektoré z boli vzácne kúsky. Mám opačnú skusenosť,v knižnici boli šťastní ako blechy. Doteraz ďakujú. Vo veľkých igelitkach som to tam nosila.
marianne
@2010 (5.11.2017 17:36)

Tak aspoň snaha bola. Je mi to jasné, že v tejto virtuálnej dobe sa málo číta. Stačí cestovať v dopravnom prostiedku, všetci na smartfonoch zavesení. Aj ja niekedy:-) ale relaxovať ja viem pri knihe.
zolik
@Marianne , ja Ti verim. Neviem kedy si Ty knihy darovala, mozno este pred touto sialenou dobou, kedy sa knihy este aj citali. Pre mna to bolo aj poucenim. Knihy uz nekupujem. Mam clenstvo v mestskej kniznici, ktora je uzasne vybavena. Na piatich poschodiach najdem vsetko po com mi srdce pisti.
marianne
@Zolik (5.11.2017 17:53)
Ja mám ešte sem -tam úlet aj na Vianoce niečo vždy vyfasujem, ale tiež už nekupujem, to už musí byť a ak, tak odbornú literatúru. Beletriu už vôbec. No veru bolo to cca pred 16 rokmi, čo som im to tam navláčila. Dávno. Ja som tiež v troch knižniciach, u nás taká maličká, potom v experimentálnej, tá je výborná a v krajskej v ZA je tam toho na mraky, len času nieto...
bubaya
Ja sa riadim Voltairom: Ak nemôžeme s potešením a radosťou čítať knihu zas a znova, nie je treba ju čítať vôbec. A tak sa každej knihy pýtam: Budem ťa ešte niekedy znova čítať? Ak je odpoveď NIE, preč s ňou. Zlé knihy sú zlé veci, šíria entropicky negatívnu energiu.
zolik
@Bubaya velmi sympaticky postoj, ale ako som pisala vyssie knihy uz nekupujem. Zato s casopisami tymi drahsimi to takto robim aj ja. A to som nevedela, ze podla Voltaira. Aka som ja pokrokova! Mala by som si laiknut komentar ;-)
@Haji urcite! Naco ju znova citat, ked uz na nej nic nieje :-) Okrem toho vkladne knizky uz tiez zacinaju byt prezitok tejto doby.
2x haji a bubaya
bubaya
Naposledy som čítala Prémiové sporenie mladýc, asi v roku 1985. Bolo to veľmi smutné, nemám rada katastrofické knihy, ktoré končia tragicky, úplným zničením. Odvtedy také vkladné nedržím.
zolik
@Bubaya sa tu na Tvojom komentare smejem, ze katastroficky scenar s tragickym koncom. To je uzasny popis vkladnej knizky ;-)
1x bubaya
haji
@Bubaya (5.11.2017 20:11)
Znám horší čtení. Moje PSM bylo celkem úspěšné, pořídila jsem si za naspořené prašule novou kuchyňskou linku, která mi, chválabohu, slouží poctivě dodnes. A když to půjde dobře, vydržím s ní do hrobu. Tam už nebude ani nic, natož čtecí koutek.
1x bubaya
klukodvody
Tak já se také pustím trochu do diskuze. Když jsme se stěhovali -před rokem z velkého do malého, nastal problém co s knihami. Moje báječná žena řekla - však si poradíš. Naštěstí máme dost velkou půdu a suchou. Udělal jsem regály kde se dalo a všech více jak 2000 knih jsme uložili. Také jsem trochu třídil a takové kterých mně nebylo líto, vyhodit to ne. Ale upotřebit ano. Bydlíme na vsi a knihovna je otevřena jednou za měsíc a moje knihy nechtěli, tak jsem udělal skříňku a umístil na plot, naplnil knihami a opatřil cedulkou:
Přečti a vrať, nebo vyměň a nebo si jí nech. Funguje to, knihy se půjčují bez registrace a kdo chce nějakou mít tak si ji nechá. A to je vše. Srdečně Vás všechny zdravíme.
zolik
@Klukodvody vyborny a chvalyhodny napad. Pekne si to vyriesil. Len nie kazdy byva na vesnici a ma plot ;-)
V lete som bola par dni po juznych Cechach a taketo budky s knihami som videla vo viacerych mesteckach. Myslim, ze tento projekt u Vas pred par rokmi vymysleli a zalozili dve mlade damy a ako vidiet, uchytil sa.
klukodvody
Ano není to můj nápad, ale je to u nás dost časté ale ošetřuje to vždy nějaké sdružení. Už na ně mám kontakt a něco jim také dáme. Ale tady doma si tak soukromničím a mám radost a kupodivu sem jezdí někdo autem, vybere si knihy a zase je přiveze a vezme si další. Je fajn, že mu to za to stojí.
katka78
Keď už sa tu zišlo toľko knihomoľov, musím sa skúsiť spýtať, lebo ju hľadám už nejaký ten rok: Nemáte náhodou niekto v tých svojich knižných prebytkoch knihu Somárske roky (autor Branko Čopič)?
marianne
@Klukodvody (9.11.2017 22:17)

Urobila by ohromnú radosť. Veľmi rada ju zaplatím alebo na oplátku pošlem tiež niečo /aj knihu/, čo by potešilo. V tom prípade poprosím Ježiška, aby doručil:-) ozvem sa
1x zolik
bubaya
Chlapci a dievčatá, ani neviete, ako ste ma potešili košatou a bohatou diskusiou. Mám vďaka nej zoznam kníh, ktoré chcem zohnať a prečítať, a idú Vianoce, tak možno aj Ježiško dačím prispeje. Ja hľadám po antikvariátoch, na internete je ich niekoľko, a hneď viem, či majú, či nemajú, pokúpila som plno kníh, hlavne klasiky, po eure. Teraz zas mám problém, kam s nimi, ale to bude asi na druhú diskusiu.
1x haji
bubaya
@Klukodvody (10.11.2017 07:53)

Na podobnom princípe tu v Mníchove funguje výmenná záhrada. Donesieš v kelímku prebytky z vlastnej záhradky - kvety, zeleninu, priesady, semienka....a za ne si môžeš zobrať z toho, čo tam doniesli iní záhradkári. Takto sme si dovybavili záhradu výmenou za levanduľu a pažitku, ktoré sa rozrástli do neuveriteľných rozmerov. Mne je ľúto, keď musím niečo vykopnúť a vyhodiť, akoby som niečo živé hádzala do kandle, a takto slovenská pažitka v nemeckej záhradke niekomu urobí radosť na maslovom chlebe.
zolik
@Klukodvody , tak to mas uplne svätosvätu pravdu. Mat dobrych susedov je vyhra a jedna z mala veci, ktore sa nedaju kupit. Prajem Vam pekny vikend.



 



TOPlist