Zemiaková knedľa

sandriSandri, recept pridal: 3. mája 2010 11:46Ďalšie jeho recepty

Notoricky známa príloha, u nás doma najobľúbenejšia verzia knedlíku. Pridávam tento recept preto, lebo je veľmi jednoduchý a pri dodržaní množstiev sa môžete spoľahnúť, že bude taký, aký má byť, nie mäkký ako blatko, nie tvrdý ako ... neviem čo, proste super ....

Suroviny

4
porcie
15
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Vychladené zemiaky uvarené v šupke (najlepšie uvarené predchádzajúci deň) očistíme, nastrúhame na hrubo a pridáme celé vajíčko, krupicu a hrubú múku.

Spracujeme cesto, z ktorého si vytvarujeme knedlík. Ja robím buď väčšie guľky, tie potom na tanieri len prerežem na polovicu alebo valčeky, z ktorých nakrájam kolieska. Dáme ich do vriacej osolenej vody a varíme 20 minút (presne) od vloženia do vody. Vyberieme .... i podávame :)) Je možné ich variť aj zabalené v utierke alebo potravinovej fólii, ale vôbec to nie je nutné. Ja ich varím priamo vo vode.

V originálnom recepte je detská krupica, ale robila som ich aj s hrubou krupicou, tiež je to super. Do času prípravy som samozrejme nezapočítala varenie a chladenie zemiakov :))



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

21 komentárov k receptu
  • michsamant, 3. mája 2010 o 12:44
    Do cesta nedavate sol?


  • sandri, 3. mája 2010 o 13:19
    nie vôbec, aj ja som sa čudovala, keď som to robila prvý raz, ale nie je potrebná .... a to ja solím rada :))


  • michsamant, 3. mája 2010 o 13:31
    aha, lebo raz som takuto robila a isla aj sol ale radsej som sa spytala, lebo kazdy ma svoj styl :)


  • danenka, 3. mája 2010 o 15:43
    zemiakové cesto keď sa osolí tak zredne, preto je recept asi bez soli


  • michsamant, 3. mája 2010 o 16:31
    :) aha


  • babidka, 3. mája 2010 o 17:21
    zemiakove knedle mam rada a robim ich casto. ja si urobim gulky velke asi ako stredna paradajka a "roztlapkam" ich na tvar knedlika a potom varim .je to praktickejsie ako varit knedlik vcelku .samozrejem je aj rychlejsie uvareny . no a ked ostane par kuskov , tak ich pokrajam na hranolky , poopekam na masle a pouzijem ako prilohu k dusenemu masu alebo zjem iba tak...k tomu pohar kysleho mlieka .


  • sjuz, 3. mája 2010 o 18:28
    mama je expert na lokše a z jej skúseností viem, že veľmi záleží aj na type zemiakov - čo sa týka hustoty cesta....
    babidka - aj my takto spotrebujeme vždy zemiakové - opekané na panvici - mňam:)


  • stefanus191, 4. mája 2010 o 02:35
    nevedel som recept na zemiakove knedle, tak vdaka za recept, vyskusam isto na nedelu ( iba neviem, kde tu v Amerike zozeniem krupicu, ha,ha... )


  • hugo33, 4. mája 2010 o 05:52
    Manželka robí zem,iakovbé knedle ako šúlok(knedlu), ktorý potom pred varením zabalí do obrúska v ktorom ho varí. Knedla po uvarení nie je slizká.Používa iba hrubú múku


  • dajaana, 4. mája 2010 o 07:44
    vďaka za recept - my sme knedľoví - takže bude ako príloha k nedeľnému obedu


  • abend, 4. mája 2010 o 09:40
    Často robím takéto knedle, na zjemnenie chuti pridávam do cesta kúsok masla, používam hrubú krupicu, zemiaky- varný typ B- , robím ich aj plnené údeným mäsom, k tomu trošičku podusenú kyslú kapustu a kto nemá problémy so žalúdkom je dobré osmažiť cibuľu a tú dať na knedlíky.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 10 komentárov)
  • hkbarbie, 4. mája 2010 o 15:47
    @stefanus191 v Amerike hladaj v obchode "cream of wheat", je v kazdych potravinach. Ked nenajdes na regali, opytaj sa, urcite ju maju :-)


  • bozulka, 4. mája 2010 o 20:46
    Zemiakove knedle robievam tiež často,ale trošku solím ,niekedy pridávam aj žemličku na kostičky,robím guľky ako tenysáky alebo valček,záleží k čomu ich podávam.
    Ku kyslej kapuste ich tiež plním údeným mäsom alebo na kostičky opečenou slaninkou.Tú dávam do cesta a robím guľky.Ešte sa môže dať do chrumkava osmažená cibuľka ako píše @abemd.


  • paulking, 4. mája 2010 o 23:05
    Ďakujem, tento recept sa mi veľmi páči lebo má presné zloženie.
    Už sa teším, presne tak to spravím. Veľa šťastia, zdaru a chuti do varenia!




  • honestka, 5. mája 2010 o 00:47
    TO: stefanus191: grisik alebo tkzv. detsku krupicu najdes v USA pod touto znackou a maju to v kazdom obchode:
    » www.simplyhomemade.ca/brands/purity.aspx...


  • sandri, 5. mája 2010 o 09:41
    bozulka: ja do týchto žemľu nedávam, pretože mám recepty aj na karlovarské a hrnčekové knedlíky a tam idú žemle alebo rožky, ale to údené mäsko, slaninka a cibuľka je super nápad
    paulking: dúfam, že sa ti budú páčiť aj keď ich urobíš, mne sa vždy podaria podľa tohto receptu ...:))


  • mxxx, 1. novembra 2010 o 13:15
    po vybratí z vody ich potrieme maslom alebo tukom


  • violetacamorova, 6. novembra 2010 o 19:41
    @sandri mohla by som dať do tých knedlí iba samú detskú krupice, lebo zemiakové knedle mám veľmi rada, ale v Škótsku kde som nie je hrubá múka akurát u poliaka v predajni som zohnala detskú krupicu. Skúšala som zemiakovú knedľu z múky ktorú tu máme, ale skončilo to všetko v koši!


  • rumpel, 5. decembra 2011 o 00:22
    To Honestka : mohli by ste prosim pre tych menej chapavych upresnit ktory z deviatich druhov Robin Hood flour na Vami odporucanej website by mal byt detskou krupicou ? Dakujem.


  • lajlala, 13. februára 2013 o 12:13
    Mne sa cesto hrozne lepilo a musela som dodavat este vela muky...


  • jeery, 9. marca 2013 o 08:07
    V NL som hrubú múku nevidel,ale skusím to odlahčiť pokrájaným rožkom.V jednoduchosti je pôvab a tak to dnes vyskúšam.Vďaka za recept.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist