Zemiaková knedľa

sandriSandri, recept pridal: 3. mája 2010 11:46Ďalšie jeho recepty

Notoricky známa príloha, u nás doma najobľúbenejšia verzia knedlíku. Pridávam tento recept preto, lebo je veľmi jednoduchý a pri dodržaní množstiev sa môžete spoľahnúť, že bude taký, aký má byť, nie mäkký ako blatko, nie tvrdý ako ... neviem čo, proste super ....

Suroviny

4
porcie
15
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Vychladené zemiaky uvarené v šupke (najlepšie uvarené predchádzajúci deň) očistíme, nastrúhame na hrubo a pridáme celé vajíčko, krupicu a hrubú múku.

2

Spracujeme cesto, z ktorého si vytvarujeme knedlík. Ja robím buď väčšie guľky, tie potom na tanieri len prerežem na polovicu alebo valčeky, z ktorých nakrájam kolieska. Dáme ich do vriacej osolenej vody a varíme 20 minút (presne) od vloženia do vody. Vyberieme .... i podávame :)) Je možné ich variť aj zabalené v utierke alebo potravinovej fólii, ale vôbec to nie je nutné. Ja ich varím priamo vo vode.

3

V originálnom recepte je detská krupica, ale robila som ich aj s hrubou krupicou, tiež je to super. Do času prípravy som samozrejme nezapočítala varenie a chladenie zemiakov :))



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • michsamant, 3. mája 2010 o 12:44
    Do cesta nedavate sol?


  • sandri, 3. mája 2010 o 13:19
    nie vôbec, aj ja som sa čudovala, keď som to robila prvý raz, ale nie je potrebná .... a to ja solím rada :))


  • michsamant, 3. mája 2010 o 13:31
    aha, lebo raz som takuto robila a isla aj sol ale radsej som sa spytala, lebo kazdy ma svoj styl :)


  • danenka, 3. mája 2010 o 15:43
    zemiakové cesto keď sa osolí tak zredne, preto je recept asi bez soli


  • michsamant, 3. mája 2010 o 16:31
    :) aha


  • babidka, 3. mája 2010 o 17:21
    zemiakove knedle mam rada a robim ich casto. ja si urobim gulky velke asi ako stredna paradajka a "roztlapkam" ich na tvar knedlika a potom varim .je to praktickejsie ako varit knedlik vcelku .samozrejem je aj rychlejsie uvareny . no a ked ostane par kuskov , tak ich pokrajam na hranolky , poopekam na masle a pouzijem ako prilohu k dusenemu masu alebo zjem iba tak...k tomu pohar kysleho mlieka .


  • sjuz, 3. mája 2010 o 18:28
    mama je expert na lokše a z jej skúseností viem, že veľmi záleží aj na type zemiakov - čo sa týka hustoty cesta....
    babidka - aj my takto spotrebujeme vždy zemiakové - opekané na panvici - mňam:)


  • stefanus191, 4. mája 2010 o 02:35
    nevedel som recept na zemiakove knedle, tak vdaka za recept, vyskusam isto na nedelu ( iba neviem, kde tu v Amerike zozeniem krupicu, ha,ha... )


  • hugo33, 4. mája 2010 o 05:52
    Manželka robí zem,iakovbé knedle ako šúlok(knedlu), ktorý potom pred varením zabalí do obrúska v ktorom ho varí. Knedla po uvarení nie je slizká.Používa iba hrubú múku


  • dajaana, 4. mája 2010 o 07:44
    vďaka za recept - my sme knedľoví - takže bude ako príloha k nedeľnému obedu


  • abend, 4. mája 2010 o 09:40
    Často robím takéto knedle, na zjemnenie chuti pridávam do cesta kúsok masla, používam hrubú krupicu, zemiaky- varný typ B- , robím ich aj plnené údeným mäsom, k tomu trošičku podusenú kyslú kapustu a kto nemá problémy so žalúdkom je dobré osmažiť cibuľu a tú dať na knedlíky.


  • hkbarbie, 4. mája 2010 o 15:47
    @stefanus191 v Amerike hladaj v obchode "cream of wheat", je v kazdych potravinach. Ked nenajdes na regali, opytaj sa, urcite ju maju :-)


  • bozulka, 4. mája 2010 o 20:46
    Zemiakove knedle robievam tiež často,ale trošku solím ,niekedy pridávam aj žemličku na kostičky,robím guľky ako tenysáky alebo valček,záleží k čomu ich podávam.
    Ku kyslej kapuste ich tiež plním údeným mäsom alebo na kostičky opečenou slaninkou.Tú dávam do cesta a robím guľky.Ešte sa môže dať do chrumkava osmažená cibuľka ako píše @abemd.


  • paulking, 4. mája 2010 o 23:05
    Ďakujem, tento recept sa mi veľmi páči lebo má presné zloženie.
    Už sa teším, presne tak to spravím. Veľa šťastia, zdaru a chuti do varenia!





  • honestka, 5. mája 2010 o 00:47
    TO: stefanus191: grisik alebo tkzv. detsku krupicu najdes v USA pod touto znackou a maju to v kazdom obchode:
    » www.simplyhomemade.ca/brands/purity.aspx...


  • sandri, 5. mája 2010 o 09:41
    bozulka: ja do týchto žemľu nedávam, pretože mám recepty aj na karlovarské a hrnčekové knedlíky a tam idú žemle alebo rožky, ale to údené mäsko, slaninka a cibuľka je super nápad
    paulking: dúfam, že sa ti budú páčiť aj keď ich urobíš, mne sa vždy podaria podľa tohto receptu ...:))


  • mxxx, 1. novembra 2010 o 13:15
    po vybratí z vody ich potrieme maslom alebo tukom


  • violetacamorova, 6. novembra 2010 o 19:41
    @sandri mohla by som dať do tých knedlí iba samú detskú krupice, lebo zemiakové knedle mám veľmi rada, ale v Škótsku kde som nie je hrubá múka akurát u poliaka v predajni som zohnala detskú krupicu. Skúšala som zemiakovú knedľu z múky ktorú tu máme, ale skončilo to všetko v koši!


  • rumpel, 5. decembra 2011 o 00:22
    To Honestka : mohli by ste prosim pre tych menej chapavych upresnit ktory z deviatich druhov Robin Hood flour na Vami odporucanej website by mal byt detskou krupicou ? Dakujem.


  • lajlala, 13. februára 2013 o 12:13
    Mne sa cesto hrozne lepilo a musela som dodavat este vela muky...


  • jeery, 9. marca 2013 o 08:07
    V NL som hrubú múku nevidel,ale skusím to odlahčiť pokrájaným rožkom.V jednoduchosti je pôvab a tak to dnes vyskúšam.Vďaka za recept.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist