Zemiaková kaša

Zemiaková kaša
Foto: mardo
mardoMardo, recept pridal: 23. januára 2012 14:48Ďalšie jeho recepty

Suroviny

4
porcie
5
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Možno sa Vám to bude zdať divné, ale ja nepridávam do kaše mlieko. Je to dôsledok toho, ako som sa to naučil. Zo včera nám ostalo mäsko na hríbikoch, takže dnes to budeme mať s kašou. Na jej prípravu budeme potrebovať zemiaky, smotanu, soľ, maslo, čierne korenie a petržlenovú vňaťku na dozdobenie. Zemiaky uvaríme a pretlačíme. Smotanu uvaríme tak, aby nám z nej zostala polovica. K zemiakom pridáme maslo a za stáleho miešania pridávame smotanu. Je dobre povedať, že počas pridávania smotany je kastról so zemiakmi stále na plameni. Nakoniec len dochutíme soľou, ozdobíme čiernym korením a petržlenovou vňaťou.
Zemiaková kaša - obrázok 1



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • izabella929, 23. januára 2012 o 18:21
    so smotanou ich robievam aj ja, ale ju nevarím.-)) zaujímavé.-)


  • zdezda, 23. januára 2012 o 18:33
    hmmmm, aj smotana aj maslo ? lahodné a kalorické, robím smaslom a s vrelým mliekom, no niekedy aj bez mlieka, no využijem časť vývaru zo zemiakov, no môjmu mužovi taká kaša nechutí, vraj je planá, tak mu urobím podľa tvojho rcpt :-)


  • michsamant, 23. januára 2012 o 18:55
    tiez som videla v mnohych kucharskych programoch pridavat smotanu, aj pretlacas a nemixujes a myslim, ze cely tvoj postup je tak ako by mal byt, perfis


  • frezia68, 23. januára 2012 o 19:25
    Ešte štipku postrúhaného muškátového orieška :-) vynikoš!


  • mardo, 23. januára 2012 o 19:27
    Ďakujem, áno je to starý recept, každému zatiaľ chutilo, mal som len kladne ohlasy. A robím ju ručne, bez mixerov.


  • alexdidi, 23. januára 2012 o 21:06
    Mixovaná zemiaková kaša je mazľavá a nechutná,aspoň pre mňa.....


  • mardo, 23. januára 2012 o 21:15
    Áno, smotana a maslo jej dodá kremovost a chut. Určite nebude mazlava, taká sa mi ešte nepodarila.


  • alexdidi, 23. januára 2012 o 21:27
    Vieš,mne sa podarila raz,keď som sa ju snažila "vylepšiť" mixovaním ponorným mixérom,aby bola hladučká a vtedy bola mazľavá.Odvtedy ju už tiež len dobre pretlačím a vymiešam....


  • mardo, 23. januára 2012 o 21:37
    Ručná práca, je ručná práca. :-)


  • mardo, 24. januára 2012 o 02:06
    @michsamant
    dakujem za prispevok, ono cela moja kuchyna je o tradiciach, o srdiecku a laske k jedlu. Nikdy sa nesnazim nahradzat ingediencie a vzdy varievam s cerstvych produktov, nepoznam prasky, mrazene ani kadejake bujony a vegety. snazim sa dostat z kazdej suroviny jej chut a vonu. o tom je moja kuchyna.


  • frona, 24. januára 2012 o 10:13
    @mardo myslím si, že to, čo varíš, nie je zemiaková kaša ale pyré. Zemiaková kaša(klasická) sa nerobí ani s maslom ani s mliekom ani so smotanou. Len sa uvaria zemiaky, potlačia a zahustia múkou. Nechajú sa "vyfukovať" niekoľko minút a kaša (fučka) je hotová. :-)))))))


  • mardo, 24. januára 2012 o 10:44
    @frona
    dakujem za nazor. to co varim je kasa. takto som sa ju v cechach naucil. na pyre sa pouziva horuce mlieko a maslo a vyslaha sa to cele. to je pyre.


  • mardo, 24. januára 2012 o 10:46
    @frona
    slahacimi metlickami


  • bambulka51, 24. januára 2012 o 13:15
    mne sa páči -ručne mixovaná kaša-veď prv sme ju inak ani nerobili-ale ja by som už takú so smotankou a maslom nezvládla asi by ma ťažila.Ale pre mladší ročník- môže byť.


  • mardo, 24. januára 2012 o 13:31
    @bambulka51
    dakujem, ono ano zda sa to byt tazke ale nieje. aspon mne to tak nepripada. mozno mam fakt malo rokov a neviem to posudit.


  • jerica, 24. januára 2012 o 13:44
    výborné , ja som bola z domu naučená aj žĺtko dávať,ináč @ vitaj aj s receptami,máš ich perfektné jediteľné :-)


  • mardo, 24. januára 2012 o 13:49
    @jerica
    dakujem, ano pocul som o tom, mne to tam uz nepasuje. neviem. ;-)


  • sjuz, 24. januára 2012 o 14:11
    tiež nedávam mlieko, ale sladkú smotanu a maslo, alebo bravčovú masť. mňam:)


  • orchidea, 24. januára 2012 o 17:03
    tak to musím vyskúšať s tou sladkou smotanou, zaujímavé, ešte som to nepočula ja robievam s mliekom


  • evanaaa, 24. januára 2012 o 21:52
    Tiež zvyknem dávať smotanu alebo pol na pol, s mliekom a maslo je tam samozrejmé, ale či so smotanou alebo s mliekom aj pre mňa je to pyré, ako píše @frona , kaša je len tá " fučka", ale možno nezáleží, ako to kto volá ale ako to chutí. A nikdy som nepoužila mixér, ale metličku a varešku. @mardo , si dôsledný a všetko sa snažíš robiť perfektne, neodflákneš to, pekné najmä u muža.
    A odpovede ku komentom nemusíš dávať zvlášť, môžeš ich napísať v jednom komentári, aj tak si prečítame.


  • janger, 24. januára 2012 o 23:11
    Davala som uz aj ja smotanu, ale som ju nezvarala na polovicu, ale skusm aj tak. Vdaka za tip. Robila som aj s creme fraiche, aj to bolo dobre. Teda aspon nam to chutilo.


  • mardo, 24. januára 2012 o 23:14
    Ďakujem, mám z vašich komentárov radost. Vyskusajte a dajte mi vediet. Budem rad.


  • frona, 25. januára 2012 o 08:44
    Ozaj je to len o názve @mardo .Iný kraj, iný mrav......Nebudem to ďalej rozoberať.......


  • viera1, 25. januára 2012 o 09:40
    @evanaaa ,keď si objednáš v reštaurácii zemiakovú kašu,očakávaš fučku ? Pyré je len prevzatý názov pre kašu,takže je to jedno a to isté.


  • arasidka, 25. januára 2012 o 10:09
    Mardo, cícím tú chuť toho krumplového zázraku - mňam - ale ja tomu hovorím pyré. Ale ak chceš, skús pravú zemiakovú kašu - zv. fučka, lebo má svoje opodstatnenie tak sa menovať, pridávam recept:

    Dľa chuti si očisti potrebné množstvo zemiakov - ktoré nakrájaj na tenké kolieska, omyté zalej vodou, jemne prisoľ a nezaškodí, keď do toho pridáš lyžicu bravčovej masti, ak je po ruke.Vody pridaj toľko, že nad krumpolcami bude hladinu cca 2 cenťáky.
    Nechaj variť dovtedy, pokým sú zemiaky riadne uvarené - a potom ich pomágaj v tej vode, alebo zober ručný mixér a riadne ich rozmixuj aj s tou vodou,a to na ohni - jemnom,slabučkom ohni, lebo začneš počas varu pridávať hrubú krupicu - po troške, miešaš, ďalšia troška krupice a furt miešaš, miešaš, neprestávaš, lebo keby si na chvíľku prestal, tak by si zrazu sám pocítil, prečo sa táto kaša volá "fučka", a tak, keď si myslíš, že je už dosť tej krupice, bo oko tiež neoklame, tak ju ešte za stáleho miešania necháš asi minútku variť, aby sa krupica napila tekutiny, nabobtnala a dobre sa prevarila.
    UPOZORNENIE: Ak ju chceš konzumovať hneď, radím ti - nakrájaj cibuľku, na oleji osmaž do červena, na tanieri na kašu rozotri aj s trochou toho mastného, do pravej ruky lyžica, do ľavej hrnček so studeným mliekom a môžeš začať jesť. Niektorí naši chlapi v rodine si dajú ešte po ruke krajec čerstvéího chleba, vraj to má iba vtedy tú pravú chuť.
    No ale, ja ti radím, zober kastról s kašou, daj ju niekde do chladna a vyčkaj do druhéh dňa. Medzitým si priprav, alebo zožeň bravčového oškvarky, tie nakrájaj na dno panvice, pridaj trochu bravčovej masti, a hybaj pre kastról s kašou. Keď pokrývku zdvihneš, nezľakni sa, neuvidíš tam kašu, ale hrudu bledého čohosi, čo musíš nožom krájať a ukladať na panvicu, rozotierať lyžicou a nechať ju pekne ohriať na tých oškvarkoch, Keď už cícíš vôňu oškvarkov až v tretej miestnosti od šporáka, pekne kašu poprevracaj, a nechaj ju trošku-trošíčku osmažiť od spodku do červenkastej farby. Potom si to daj na tanier a k tomuto sa zase hodí niečo kyselé - my máme najradšej čalamádu a úplne super je čerstvá kyselá kapustička, pekne rezajúci pri prehĺtaní od fajnej kyselosti. Tak dobrú chuť
    /Dnes varím kôprovicu s knedľou, k tomu viedenské párky a vajco na tvrdo - neskaj sa mi nechce pri šporáku stáť dlhšie ako hdinu !/


  • frona, 25. januára 2012 o 10:52
    supéééééér @arasidka . Tak takýto podrobný návod (mimochodom presne tak to robíme okrem krupice) som nečakala..... mňam už teraz sa mi zbierajú slinky. Ja tiež ten chlebík k tomu milujem....to je tá pravá kaša. :)))))))


  • mardo, 25. januára 2012 o 15:54
    @arasidka
    Teba beriem do teamu! Jakoze, pre tvoje čaro. Viš!


  • mardo, 25. januára 2012 o 15:55
    A ďakujem za recept, si môj človek! Aj let mast a skvarke nejedavam. :-)))


  • arasidka, 25. januára 2012 o 17:24
    Fronka, kedysi sme to robievali pulnapul - polovičku hrubej múky a polovičku krupice. Neskôr som to skúsila s tou hrubou krupicou a moji chlapi prehlásili, že kľudne môžem tú múku vynechať. Konzistencia kaše je taká zvláštno voňavá, a navyše chutná. A ako sa hovorí o guláši, tak aj o kaši, či kapuste, či hovädzej polievke - čím vác zehrívaš, tým vác je to chutné. Už včera moji chlapi chceli, že by som ju uvarila, tak príde na radu o pár dní, zajtra budú bryndzové halušky... a na tie sa tiež teším. Ja hovorím - gdo vymyslel postel a dobré jedzivo, vedzel čo robí :))))))))


  • arasidka, 25. januára 2012 o 17:25
    Mardo, ná šak škoda, ket také dobroty nejedávaš. Šak raz za čas nejsu na škodu. A možnáže raz zmenýš chut, já sem napríklad kopr začala lúbit po padesátke :)))


  • arasidka, 25. januára 2012 o 17:35
    Mardo, - dnes 15.54 - k tvojmu príspevku - velyce len pekne nechaly dzekovat :))))) A teraz idem niečo malučké dzobnút do seba, lebo noc bude dĺĺĺĺhaaaa, abych do ranajek vydržala :))


  • arasidka, 25. januára 2012 o 17:49
    Viera 1, fučku som ešte nikdy v žiadne reštike nevidela, ani neokúsila. Mám taký nápad, mám kamošku v jednej nedávno otvorenej reštike, majú tam celkom dobrú kuchárku, mám to tam vyskúšané, keď tma pôjdem najbližšie, spýtam sa jej, či by vedeli takú originál fučku zaradiť do jedálnička a potom - keby aj, či sa ujala.


  • viera1, 25. januára 2012 o 18:57
    @arasidka ,rozumeli sme sa ?@evanaaa aj @frona tvrdia,že zemiaková kaša je fučka.Tak som sa pýtala,či očakáva fučku,ak je na jedálnom lístku napísaná zemiaková kaša.Lebo ja nie.


  • arasidka, 25. januára 2012 o 19:26
    Vieri, rozumeli, ja píšem, že som takú fučku ešte nikdy neokúsila v žiadnej reštike.Ale pri čítaní ma napadlo, že to skúsim predebatovať s mojou kamoškou, ktorá má tú nemenovanú reštiku.


  • arasidka, 26. januára 2012 o 10:12
    Tak čo že je to? Pridala som nový avatar, aj som ho zaeditovala a tu furt nič. V druhých témach už fungoval, tak si ich idem obzrieť, či aj tam nevybledli :)


  • mardo, 26. januára 2012 o 17:19
    avatar?
    tu?


  • arasidka, 26. januára 2012 o 21:40
    ale - šak mój profil, synku! Ja som už tak zvyknutá roky - to čo je v rámečku - je avatar, no ale šak ty mi rozumíš, ne?


  • mardo, 26. januára 2012 o 22:44
    sak kukav som avataaara, ale ten vera nevarev ale polese behav, caly bov modry chalan... asi z teho privarku... hehe
    na sak ste tam ale styri generacie! volako to podel pomenuj kera je kera. no uz ako si mam taktok vybrat?! hehe


  • arasidka, 26. januára 2012 o 23:02
    Ideme zleva: na tú mi nečahaj- to je eštik pod zákonem,moja vnučka,
    vella je moja prvorodená, vedla je jej mama, hnet trecá je mama tej vlevo a nakonci je mama tej druhej vlevo - :)))))))) je to naša štvorgeneračná zestava, spolu máme 202 rokov, najstaršá má 86.


  • mardo, 26. januára 2012 o 23:05
    Hned pri druhej som sa stratev caly ja. hehe


  • arasidka, 26. januára 2012 o 23:07
    šak najprveč bola moja mama,potom nejaký čas trvalo,než sa ze mna stala mama a to kvítečko smutné to eče len čeká.


  • arasidka, 26. januára 2012 o 23:08
    a zemákovú kašu lúbime šecky štyri.


  • arasidka, 26. januára 2012 o 23:19
    aj oškvarky


  • evusik, 26. januára 2012 o 23:32
    prečo si väčšina ľudí myslí, že avatar je ten modrý, dlhý čo behal po lese? :-)))) avatar je vtelenie, prenesenie mysle, duše človeka, boha, rozprávkovej bytosti do inej bytosti, zvieraťa alebo veci.... spomeňte si na Dia ktorý sa prenášal do tela býka, labute alebo zlatého dážďa aby obšťastňoval pozemšťanky :-))) bol to beťár...
    na internete si tiež volíme svojich avatarov, čiže ponúkame nejaké zobrazenie ktoré nás vystihuje, alebo ukazuje aký by sme chceli byť, alebo ako by sme chceli aby nás ľudia vnímali :-)
    @mardo kaša výborná :-) a tvoje fotky majú zvláštne čaro, ako keby si ich fotil cez filter, moc pekné


  • arasidka, 26. januára 2012 o 23:46
    Pekne si to napísala. Naozaj.
    A inak, videla som kúsok z toho nového filmu Avatar, ale akosi ma to neoslovilo. Možno som urobila chybu, že som si ho nepozrela celý.


  • evusik, 26. januára 2012 o 23:51
    @arasidka ja som nevidela, ale sa teším a určite si to pôjdem kuknúť do kina.... a mimochodom tých dvoch psíkov si mala ako avatar predtým, alebo ich máš teraz, strácam prehľad... a to sú tvoji? sú krásni :-)


  • arasidka, 26. januára 2012 o 23:57
    No, to som si sem dala pred chvíľkou, keď som videla viacero tých nemých tvárí.
    Ten vzadu je náš ridžbek Alan a vedľa neho v popredí je jeho sesternička . No a nerozumiem už niekoľko dní tomu, že keď si avatar zmením, zaeditujem, aj tak to trvá chvíľočku, než sa to zmení. Uvidím, či sa tá štvorgeneračná fotka stratí, keď pridám tento príspevok.


  • arasidka, 27. januára 2012 o 00:04
    drží to tu jako repíč. Inde je už iný.


  • evusik, 27. januára 2012 o 00:15
    ja som si myslela, že je to ridžbek (neviem ako sa to píše) sused má takého ....
    ale táto štvorgeneračná je veľmi pekná a to, že ešte máš vedľa seba mamu ti úprimne závidím :-)


  • matata1, 27. januára 2012 o 08:41
    @arasidka ja so tiež popletená z tých tvojich avatarov, v profile máš havkáčov, tu famíliu (jej krajšiu časť). Krásne si vás popísala. A tá fučka, normálne som slintala, keď si popisovala jej prípravu. Priznám sa, že som ju ešte nejedla, čo znamená, že túto zásadnú chybu musím napraviť a vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu.


  • matata1, 27. januára 2012 o 08:43
    @arasidka ja so tiež popletená z tých tvojich avatarov, v profile máš havkáčov, tu famíliu (jej krajšiu časť). Krásne si vás popísala. A tá fučka, normálne som slintala, keď si popisovala jej prípravu. Priznám sa, že som ju ešte nejedla, čo znamená, že túto zásadnú chybu musím napraviť a vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu.


  • matata1, 27. januára 2012 o 08:44
    jéj 2x, nejako mi preskočilo! Pardon.


  • mardo, 27. januára 2012 o 09:31
    Ná sak jakoze dám ja sem recept na moju zemakovu kasu a skončím pri nejakom modrom avatarovi? No idem ja ta het z tejto varechy. Sak ne?
    :-))))


  • matata1, 27. januára 2012 o 09:40
    @mardo vidíš, vidíš, kde sme sa dopracovali. Nikdy nevieš, čo nás ešte napadne. :o)))


  • matata1, 27. januára 2012 o 09:42
    @mardo len ty pekne ostaň na Vareche, pridávaj recepisy a diskutúúúúúj.


  • marcy, 27. januára 2012 o 09:53
    @matata1 ,podľa arašidky som začala aj ja,neskamal recept a patrí už k obľúbeným, pravidelne sa opakujúcim jedlám u nás doma .....tak nafriško lepšie padne,ako v motoreste krušiace knedle,želatínou napichané údené,ohriaté v mikrovlnke a kapusta s obrovskými hlubami ....


  • evusik, 27. januára 2012 o 10:25
    jáj @mardo vidieť, že si na Vareche krátko, musíš si zvyknúť, že tu sa diskusia často krát zvrtne nevídaným smerom, ale môžeš to brať aj tak, že ty si vo svojom recepte moderátorom a zahamovať nás, že sa máme držať témy.... len či ťa toľko báb poslúchne :-))))


  • mardo, 27. januára 2012 o 11:13
    Dobre teda, musím si zvyknúť. :-))) budem varit, diskutuvania nechám na Vás!


  • mardo, 27. januára 2012 o 11:15
    A ženy! Držte sa témy! :-))) no a teraz mám po prdeli! Heh!


  • mardo, 27. januára 2012 o 11:17
    A ešte, pri kaši sa budeme vypravjat? Podme aspon ku spagetam. Hehe


  • evusik, 27. januára 2012 o 11:21
    a už si videl ženy, keď ich je viac po kope, aby sa držali témy :-)


  • nazarboncuk, 27. januára 2012 o 11:31
    :)


  • arasidka, 27. januára 2012 o 15:27
    Márdo, Márdo , máš to Márne .... ste v menšine - vy chlopi - ale nič si z toho nerob - buď rád, že nie si SULTÁN a nemáš tam hárem plný žien .:))
    A čo máš so špaghétama,ha?Idem kuknút!


  • gorbura, 28. januára 2012 o 20:41
    a ja som sa bal ze ako clovek ovplyvneny irskou kuchynou tam pripises mlete biele korenie hehehe...ale chvalabohu nie...uf :)


  • mardo, 28. januára 2012 o 22:08
    Heh, no tak to ta upokojim. Nepouzivam ho, strasne mi smrdi... ;-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.

Šípky – krásne a liečivé zároveň
V tomto čase neskorej jesene by sme už v prírode ťažko hľadali nejakú liečivú bylinku. Snáď jediná, ktorá nás očarúva aj v tomto období, je šípka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist