Zemeguláš (fotorecept)

Autor receptu: jody

Keď popri upratovaní treba aj variť... alebo Ako som upratovala chladničku... alebo Variácie na krumpliguláš a kotlíkový guláš... proste miš maš, vyberte si... :-)

15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dve veľké cibule nasekáme nadrobno a opekáme na horúcom oleji. Po chvíli pridáme kmín a opekáme ďalej.
  2. Do základu šupneme prúžky slaniny a vypečieme do chrumkava.
  3. Prihodíme kocky mäsa. Nebolo ho veľa, preto to skôr pripomína krumpliguláš, než kotlíkový, ale mne osobne to teda v žiadnom prípade nevadilo. :-)
  4. Opečené mäso posolíme a pridáme k nemu rajčinový pretlak. Dala som tak 3 PL, ale je to na Vás. Opekáme.
  5. Prisypeme obe papriky a keď sa vyfarbia, podlejeme horúcou vodou a pridáme zelerovú vňať. Dusíme cca pol hodinku.
  6. Po pol hodinke pridáme hromadu zemiakov, ...
  7. ... po chvíľke pásiky cesnaku (5 strúčkov), ...
  8. ... zalejeme studenou vodou, zasypeme petržlenovou vňaťou a necháme na pokoji ďalšiu pol až trištvrte hodinku.
  9. Keď sú mäso i zemiaky takmer mäkké, pridáme hrášok a dusíme tak 10 minút.
  10. Ak nepridáte veľa vody, zduste ho na hustú šťavu, ale my máme radi veľa šťavy a preto nakoniec zahusťujem trochou škrobu. Úplne nakoniec pridáme v ruke rozmelnený majorán.
  11. Nakladáme koľko kto vládze, tým mäsovejším viacej mäsa. Podávame s čerstvým chlebom. Možno by pasovala aj kyslá smotana. Prajem dobrú chuť! :-)