Zemeguláš (fotorecept)
Autor receptu: jody
Keď popri upratovaní treba aj variť... alebo Ako som upratovala chladničku... alebo Variácie
na krumpliguláš a kotlíkový guláš... proste miš maš, vyberte si... :-)
15 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Dve veľké cibule nasekáme nadrobno a opekáme na horúcom oleji. Po chvíli pridáme kmín a opekáme ďalej.
- Do základu šupneme prúžky slaniny a vypečieme do chrumkava.
- Prihodíme kocky mäsa. Nebolo ho veľa, preto to skôr pripomína krumpliguláš, než kotlíkový, ale mne osobne to teda v žiadnom prípade nevadilo. :-)
- Opečené mäso posolíme a pridáme k nemu rajčinový pretlak. Dala som tak 3 PL, ale je to na Vás. Opekáme.
- Prisypeme obe papriky a keď sa vyfarbia, podlejeme horúcou vodou a pridáme zelerovú vňať. Dusíme cca pol hodinku.
- Po pol hodinke pridáme hromadu zemiakov, ...
- ... po chvíľke pásiky cesnaku (5 strúčkov), ...
- ... zalejeme studenou vodou, zasypeme petržlenovou vňaťou a necháme na pokoji ďalšiu pol až trištvrte hodinku.
- Keď sú mäso i zemiaky takmer mäkké, pridáme hrášok a dusíme tak 10 minút.
- Ak nepridáte veľa vody, zduste ho na hustú šťavu, ale my máme radi veľa šťavy a preto nakoniec zahusťujem trochou škrobu. Úplne nakoniec pridáme v ruke rozmelnený majorán.
- Nakladáme koľko kto vládze, tým mäsovejším viacej mäsa. Podávame s čerstvým chlebom. Možno by pasovala aj kyslá smotana. Prajem dobrú chuť! :-)