Zeleninový koláč
Zeleninový koláč

Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom fotorecept

kitchenguru - bez fotkykitchenguru, 15. februára 2024
Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom (fotorecept)
Foto: kitchenguru
4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 g
1 ks veľká
1 ks
7 ks
1 ks
2 ks
1 téglik
150 g
2 ČL
2 ČL
1,5 PL
1,5 PL
50 -70 g
 (na vymastenie zapekacej nádoby)




Postup

  1. 1

    Brokolicu umyjeme, očistíme a nakrájame na samostatné stredne veľké ružičky. Takto pripravenú brokolicu spolu s ošúpanou mrkvou v celku vložíme do hrnca, do ktorého pridáme vodu, soľ, lyžicu oleja a necháme variť, kým nie je brokolica polorozvarená. Mrkva by nemala byť úplne rozvarená.

  2. 2

    Kým sa varí brokolica s mrkvou, tak si umyjeme zeleninu, z ktorej budeme pripravovať zmes na vrch brokolicového korpusu. Očistíme si cibuľu, ktorú nakrájame na kocky. K nakrájanej cibuli pridáme na štvrtinky nakrájané cherry paradajky a na kocky nakrájanú kapiu.

  3. 3

    Uvarenú brokolicu s mrkvou scedíme a vodu si odložíme zvlášť, budeme ju potrebovať neskôr. Mrkvu vyberieme a nakrájame na kocky a pridáme k už pripravenej zelenine z bodu 2.

  4. 4

    Uvarenú brokolicu zľahka ručným mixérom pomixujeme a postupne pridávame vodu, v ktorej sa varila, hladkú múku a tiež jedno vajce tak, aby vznikla vláčna, nie tuhá hmota na korpus.

    Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Základ nášho brokolicového korpusu preložíme do vymastenej a múkou poprášenej zapekacej nádoby a navrch pridáme nakrájanú zeleninu, ktorú sme si pripravili v bode 2. Ochutíme soľou, korením, majoránom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia a necháme piecť 15 minút.

    Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravíme si do misky kyslú smotanu a zmiešame ju s vajcom a vodou, v ktorej sme varili brokolicu a mrkvu (cca 100 ml) . Po 15 minútach pečenia smotanovú zmes vylejeme na predpečený slaný koláč, navrch nahrubo nastrúhame tvrdý syr a necháme ešte desať minút zapiecť na 180 stupňoch Celzia.

    Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Môžeme konzumovať.

    Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dvorka
Toto jedlo nevyzerá zle, brokolicu mám veľmi rada a často ju používam vo varení čohokoľvek.
dvorka
@kitchenguru (16.2.2024 19:03)

inšpirovalo. dnes som piekla tento koláč. Síce ako hlavné jedlo na obed, dala som na vrch šunku a namiesto kyslej smotany som použila jogurt. Recept je variabilný, práve to je na ňom fakt veľmi dobré. A samotné jedlo? pre mňa veľmi fajn. Určite som nerobila prvý a posledný krát. Ten korpus nemá chybu a chutilo mi aj cesto ešte surové. viem si predstaviť z takého spraviť halušky - noky. Takže, vďaka za skvelý recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia