Zeleninový koláč

Zeleninový koláč s brokolicovým korpusom (fotorecept)

Autor receptu: kitchenguru

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Brokolicu umyjeme, očistíme a nakrájame na samostatné stredne veľké ružičky. Takto pripravenú brokolicu spolu s ošúpanou mrkvou v celku vložíme do hrnca, do ktorého pridáme vodu, soľ, lyžicu oleja a necháme variť, kým nie je brokolica polorozvarená. Mrkva by nemala byť úplne rozvarená.
  2. Kým sa varí brokolica s mrkvou, tak si umyjeme zeleninu, z ktorej budeme pripravovať zmes na vrch brokolicového korpusu. Očistíme si cibuľu, ktorú nakrájame na kocky. K nakrájanej cibuli pridáme na štvrtinky nakrájané cherry paradajky a na kocky nakrájanú kapiu.
  3. Uvarenú brokolicu s mrkvou scedíme a vodu si odložíme zvlášť, budeme ju potrebovať neskôr. Mrkvu vyberieme a nakrájame na kocky a pridáme k už pripravenej zelenine z bodu 2.
  4. Uvarenú brokolicu zľahka ručným mixérom pomixujeme a postupne pridávame vodu, v ktorej sa varila, hladkú múku a tiež jedno vajce tak, aby vznikla vláčna, nie tuhá hmota na korpus.
  5. Základ nášho brokolicového korpusu preložíme do vymastenej a múkou poprášenej zapekacej nádoby a navrch pridáme nakrájanú zeleninu, ktorú sme si pripravili v bode 2. Ochutíme soľou, korením, majoránom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov Celzia a necháme piecť 15 minút.
  6. Pripravíme si do misky kyslú smotanu a zmiešame ju s vajcom a vodou, v ktorej sme varili brokolicu a mrkvu (cca 100 ml) . Po 15 minútach pečenia smotanovú zmes vylejeme na predpečený slaný koláč, navrch nahrubo nastrúhame tvrdý syr a necháme ešte desať minút zapiecť na 180 stupňoch Celzia.
  7. Môžeme konzumovať.