Zapekaný karfiol
Zapekaný karfiol

Zapečený karfiol s čerstvými šampiňónmi

helena10 - bez fotkyhelena10, 28. februára 2024
Zapečený karfiol s čerstvými šampiňónmi
Foto: helena10

Náš dnešný chutný obed, ktorý je vhodný aj cez pôst. Bez zemiakov, s čerstvými šampiňónmi a šalátom z čerstvej zeleniny.

8
porcií
40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

1 ks
250 g biele čerstvé
2 PL
1 strúčik
2 PL
štipka
3 ks (veľkosť M)
100 g
150 g
230 g
Na pekáč:
 (alebo maslo)
1 PL




Postup

  1. 1

    Karfiol som do polomäkká uvarila v osolenej vode. Potom som ho nechala vychladnúť a rozobrala na ružičky. Vychladnuté ružičky karfiolu som naukladala na dno vyššieho pekáča 17 x 28 cm, ktorý som vytrela zvnútra trochou oleja a jemne posypala strúhankou. Veľké ružičky karfiolu som prekrojila na polovičky. Mierne osolím, okorením podľa vlastnej chuti.

  2. 2

    Nakrájanú cibuľku aj cesnak som restovala na oleji a rozložila na vrch karfiolu. Umyté čerstvé šampiňóny narezané na väčšie kúsky som podusila na masle, osolila, okorenila a tiež som ich dala na karfiol. Posypem štipkou celej rasce.

  3. 3

    Vo väčšej miske vyšľahám celé vajcia, pridám smotanu zmiešanú s jogurtom, soľ, mleté čierne korenie, korenie na pečenú zeleninu, asi 2/3 nastrúhanej eidam tehly – tvrdého syra, riadne premiešam a zalievam celý povrch zeleniny v pekáči. Zostatok nastrúhaného syra rovnomerne nasypem navrch.

  4. 4

    Pečiem nezakryté vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov 40 minút. Kontrolujem.

  5. 5

    Príloha bol iba čerstvý zeleninový šalát (cibuľka, paradajka, uhorka šalátová) s jemne sladkokyslou citrónovou zálievkou. Dobrú chuť prajem!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia