Zapekaný karfiol

Zapečený karfiol s čerstvými šampiňónmi

Autor receptu: helena10

Náš dnešný chutný obed, ktorý je vhodný aj cez pôst. Bez zemiakov, s čerstvými šampiňónmi a šalátom z čerstvej zeleniny.

8
porcií
40 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Karfiol som do polomäkká uvarila v osolenej vode. Potom som ho nechala vychladnúť a rozobrala na ružičky. Vychladnuté ružičky karfiolu som naukladala na dno vyššieho pekáča 17 x 28 cm, ktorý som vytrela zvnútra trochou oleja a jemne posypala strúhankou. Veľké ružičky karfiolu som prekrojila na polovičky. Mierne osolím, okorením podľa vlastnej chuti.
  2. Nakrájanú cibuľku aj cesnak som restovala na oleji a rozložila na vrch karfiolu. Umyté čerstvé šampiňóny narezané na väčšie kúsky som podusila na masle, osolila, okorenila a tiež som ich dala na karfiol. Posypem štipkou celej rasce.
  3. Vo väčšej miske vyšľahám celé vajcia, pridám smotanu zmiešanú s jogurtom, soľ, mleté čierne korenie, korenie na pečenú zeleninu, asi 2/3 nastrúhanej eidam tehly – tvrdého syra, riadne premiešam a zalievam celý povrch zeleniny v pekáči. Zostatok nastrúhaného syra rovnomerne nasypem navrch.
  4. Pečiem nezakryté vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov 40 minút. Kontrolujem.
  5. Príloha bol iba čerstvý zeleninový šalát (cibuľka, paradajka, uhorka šalátová) s jemne sladkokyslou citrónovou zálievkou. Dobrú chuť prajem!