Výborná tradičná jablková žemľovka

sadell - fotkasadell, 16. decembra 2012
Výborná tradičná jablková žemľovka
Foto: sadell

Tento recept pochádza zo starej kuchárskej knihy "Slovenská kuchárka" od Vojtecha Španka a kol. z roku 1977. Je mnou len minimálne upravený. Žemľovka sa Zobraziť celý popisTento recept pochádza zo starej kuchárskej knihy "Slovenská kuchárka" od Vojtecha Španka a kol. z roku 1977. Je mnou len minimálne upravený. Žemľovka sa rozplýva v ústach, je sladká a chutí výborne.

30 minút
na 200 °C

Suroviny

Zmes:
10 ks
750 g
80 g
4 ks
120 g
1 ks
500 ml
Na posýpanie a polievanie:
50 g
Na vymastenie:




Postup

  1. 1

    Roztopené maslo vymiešame so žĺtkami, cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou a soľou. Pridáme rožky natrhané na kúsky a navlhčené mliekom a tuhý sneh. Zľahka premiešame. Polovicu urovnáme na vymastený plech, posypeme postrúhanými jablkami, škoricou, pokropíme polovicou masla na polievanie a navrch urovnáme druhú polovicu zmesi rožkov, ktorú pokropíme zvyšným maslom. Pečieme v rúre na 200° 30 minút. Hotovú žemľovku na tanieri posýpame práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

myalab
Davno som nerobila zemlovku a tak sa na nu uz chystam. Robim ju z vianocky alebo babovky. Davam aj tvaroh a vrch zemlovky zapeciem vyslahanymi osladenymi bielkami.
mesiar50
Ani sa nepamätám kedy sme mali zemlovku
tvoj recept je jednoduchy,ale napriek tomu lákavy
pre istotu do Kk.Vdaka
ocner
Otvoril som si časť bezlepkových receptov a bol som prekvapený, keď som v recepte bezlepkovej žemľovky našiel rožky. Kto má skúsenosti s bezleplovou diétu iste vie, aké následky by konzumácia ponúkaného produktu mala. Ak mal autor na mysli použitie bezlepkových rožkov, beriem to spať,ale treba to tam uviesť.
evanaaa
Takto som robievala žemlovku aj ja, z vymiešaných žĺtkov a sneh do nich, teraz sladím mlieko a žĺtky v ňom rozhabarkujem a namáčam rožky, ale asi sa vrátim k tomu pôvodnému postupu, žemľovka je jemnejšia, tak, ako píšeš aj ty, @sadell.
marianne
mam sa pekne podakovat za recept,ze je vraj vyborna....:-) sypla som na plnku este par vlasakov sadlo to k jablkam...
sadell
Mak mam velmi rada ale takato kombinacia ma nikdy nenapadla. Predpokladam, ze mlety. Zamiesavas ho s jablkami? A aj s dalsim cukrom?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia