Pomelový šalát - Goi Buoi Tom

2010 - bez fotky2010, 12. júla 2011
Pomelový šalát - Goi Buoi Tom
Foto: 2010

Nehorka velka odroda grapefruitu pomelo sa pouziva na zaujmave salaty v celej juznej azii. Prikladam Vietnamsku verziu salatu s krevetami.

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1
400 g nelúpané veľké
200 g
1 čerstvá
3 lyzice rozdrvene
3 lyzice cerstva
2 lyzice
 pražená
dressing :
2 lyzice
3 lyzice
1 lyzicka
1 lyzicka
1  na drobno nakrajana
2 lyzice  podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pomelo rozkrojime a nozom vykrojime segmenty, pracne noznicami a malym nozikom ocistime mesiaciky od blaniek a supky.Rozdelime na mensie kusky.Inac ide to OK . pomelo je suchsie ako grapefruit a supka je hrubsia. Nase pomelo malo cca. 2.30 kg

    Pomelový šalát - Goi Buoi Tom - obrázok 1
  2. 2

    Surove krevety ocistime a dame ich na troske oleja rychlo oprazit , podlejeme trochu osolenou vodou , zakrijeme a par minut dusime , pokila nezmenia farbu do ruzovej. Moc neochucujeme lebo salat ma dressing . Ja som isiel podla klasickeho Vietnamskeho receptu a ten ziadal ich "parizer" Cha Lua -(bravcova jemna salama). Tu som len nakrajal na mensie kusky lebo je uz varena.

    Pomelový šalát - Goi Buoi Tom - obrázok 2
  3. 3

    Mladu , mrkvu ocistime umyjeme, a nakrajame na jullien na zapalky ( nestruhame ) Neslane burske oriesky si dame cerstvo oprazit -skoro na sucho a nechame vychladnut a posekame na vacsie kusky - odlozime na stranu. Nasekame cerstvy koriander a matu.

  4. 4

    Pripravime si dresing kde sa snazime zmiesat chute : slanu - sladku - kyslu a stiplavu aby ani jedna neprerazala. Vsetky ingrediencie zmiesame zalejeme dresingom posypeme podrvenymi burskymi orieskami a nakoniec ozdobime podla chuti oprazenou cibulkou.

Diskusia k receptu

akeber
tak krevety som nikdy nejedla , nikdy ma to ani nelákalo.......ale pri
tejto fotke.... by som siahla....krásny receptík
2010
Teraz je v sezone videl som v televizii ako to robia tak som vyskusal.
Robil som aj tento Thajsky s kokosovym mliekom a prazenym kokosom super ale az moc exoticky na suroviny v europe.



lucylee
Tak pomelo by ma do salatu nenapadlo dat, super napad. S tou omackou slano- sladko-kyslou to musi paradne ladit.
2010
Tento salat sa robi aj ako podobny recept v Thajsku " Yam Som-O"
s kokosovym mliekom a struhanym kokosom ( bez parizeru).






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia