Vianočná torta pre celiatikov

sovka62 - fotkasovka62, 12. decembra 2009

Tento starý recept som vyhrabala asi pred desiatimi rokmi pre priateľku. Jej vnučke diagnostikovali celiakiu, tak som ju chcela potešiť receptom, do ktorého netreba Zobraziť celý popisTento starý recept som vyhrabala asi pred desiatimi rokmi pre priateľku. Jej vnučke diagnostikovali celiakiu, tak som ju chcela potešiť receptom, do ktorého netreba pridávať bezlepkovú ani obyčajnú múku. Vyskúšala ho a torta chutila celej rodine, takže ju pekáva doteraz, aj keď vnučka už žije v zahraničí.

8
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
8 ks
280 g
200 g
3 PL
podľa potreby
Plnka:
8 PL
3 ks
4 PL
2 PL
200 g




Postup

  1. 1

    Ošúpané zemiaky uvaríme v neosolenej vode. Prelisujeme (alebo nastrúhame na jemnom strúhadle). Vymiešame 8 žĺtkov s cukrom. Zemiaky pridávame k vymiešaným žĺtkom striedavo s orechami a 3 PL kakaa. Ak je zmes drobivá, pridáme trochu mlieka, aby sa spojila a nakoniec zľahka (najlepšie pomalými pohybmi šľahacou metlou) zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a papier i formu vymastíme. Upečieme vo vyhriatej rúre.

  2. 2

    Do misky dáme vajcia, cukor, mlieko a kakao a šľaháme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Šľahať treba približne 15 minút, ak je hmota riedka, krém by sa mohol zraziť. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Zmäknuté maslo rozmiešame vidličkou a postupne pridávame kakaovú hmotu. Najprv pridáme menšie množstvo a dôkladne zapracujeme do masla, neskôr pridávame väčšie dávky. Keď minieme všetko, krém došľaháme elektrickýcm šľahačom.

  4. 4

    Vychladnutý tortový korpus raz prerežeme, naplníme plnkou a plnkou natrieme aj vrch a obvod. Necháme schladiť v chladničke, polejeme čokoládovou polevou, prípadne ozdobíme zvyškom krému.

Diskusia k receptu

cinkla
Recept vyzera byt dobry a mne sa prave velmi hodi - idem pisat narodeninovu gratulaciu jednej mojej pribuznej, ktora drzi cöliakicku dietu. Takze dvakrat vdaka - bude gratulaciu i s receptom na "narodeninovu " tortu.
kuchtik
dakujem velmi pekne, zbieram recepty pre moju bezlepkovú dcéru, vlastne pre mňa, lebo ja to zatiaľ chystám
potešila ste
sovka62
Veľmi ma teší, že je recept užitočný. Pridala som aj recept na jednoduchý bezlepkový koláč, tiež do neho netreba žiadnu múku a hodí sa , keď netreba piecť tortu. Tak si pozrite, možno sa vám bude páčiť.
moli
A ďalší recept "pre mňa"!Super, budem mať pre našu Angeliku na ďalšiu príležitosť! :o)))
sovka62
No fajn, aj ja mám Angeliku - vnučku, ale tá je našťastie zdravá. Prajem veľa zdravia aj vašej Angelike.
tiginko
@sovka62 mala by si asi doplniť pomocou redakcie, čo s tými nastrúhanými zemiakmi, asi sú súčasťou korpusu. Len v ktorom momente ich tam dostať, ešte pred vmiešaním bielkov?
sovka62
Máš pravdu, @Tiginko , nenapísala som to tam. Zemiaky sa pridávajú do korpusu, do vymiešaných žĺtkov, striedavo s orechmi, sneh úplne na koniec. Teraz by som to už asi napísala lepšie, ale tento recept bol jeden z prvých, ktoré som sem pridala, nevedela som ani pridať fotografiu a aj textu som sa mohla viac venovať.
No čo už, budem ju musieť upiecť, spraviť obrázky a potom poprosiť redakciu, nech to podopĺňa.
redakcia
@Sovka62 (1.11.2017 06:17)

Text receptu sme upravili podľa inštrukcií z Vášho posledého komentáru. Budeme sa tešiť, ak by ste k receptu chceli pridat fotky, napíšte nám na redakcia@varecha.sk , my Vám recept sprístupníme na úpravu a doplnenie.
tiginko
aj ja ďakujem, odložila som si recept do KK, rada by som ho vyskúšala hlavne zo zvedavosti, ako ten korpus chutí




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia