Vianočná torta pre celiatikov

Autor receptu: sovka62

Tento starý recept som vyhrabala asi pred desiatimi rokmi pre priateľku. Jej vnučke diagnostikovali celiakiu, tak som ju chcela potešiť receptom, do ktorého netreba pridávať bezlepkovú ani obyčajnú múku. Vyskúšala ho a torta chutila celej rodine, takže ju pekáva doteraz, aj keď vnučka už žije v zahraničí.

8
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ošúpané zemiaky uvaríme v neosolenej vode. Prelisujeme (alebo nastrúhame na jemnom strúhadle). Vymiešame 8 žĺtkov s cukrom. Zemiaky pridávame k vymiešaným žĺtkom striedavo s orechami a 3 PL kakaa. Ak je zmes drobivá, pridáme trochu mlieka, aby sa spojila a nakoniec zľahka (najlepšie pomalými pohybmi šľahacou metlou) zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a papier i formu vymastíme. Upečieme vo vyhriatej rúre.
  2. Do misky dáme vajcia, cukor, mlieko a kakao a šľaháme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Šľahať treba približne 15 minút, ak je hmota riedka, krém by sa mohol zraziť. Necháme vychladnúť.
  3. Zmäknuté maslo rozmiešame vidličkou a postupne pridávame kakaovú hmotu. Najprv pridáme menšie množstvo a dôkladne zapracujeme do masla, neskôr pridávame väčšie dávky. Keď minieme všetko, krém došľaháme elektrickýcm šľahačom.
  4. Vychladnutý tortový korpus raz prerežeme, naplníme plnkou a plnkou natrieme aj vrch a obvod. Necháme schladiť v chladničke, polejeme čokoládovou polevou, prípadne ozdobíme zvyškom krému.