Vianočná kapustnica so – sciranku fotorecept

sraczSracz, 68 ročný muž, Des Moines, Iowa, USA, 26. decembra 2013 18:46
Ďalšie jeho recepty »

Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept)Foto: sracz

Už 5. Vianočnú štedrú večeru som pripravoval ako „varešiak“ ale až túto som zistil, že moja kapustnica na nej „absentuje“! Tento „šperk“ slávnostného stola u nás od nepamäti bol dielom „hlavy rodiny“! Každý z nás „tajomstvo famílie“ vylepšil a verím, že aj vylepšovať bude, po svojom. Ja som úspešne „ladil“ kapustnicu kombináciou druhov klobás, ktoré som získaval výmenou s priateľmi, taktiež „špecialistami a znalcami“ tej „najsamľepšejšej kolbasi“. Nikto nepopustil, ale výsledná chuť stála za to!

12-16
porcií
12-15 min
príprava
120-150 min
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
2 ks
2 100 - 2 500 g
4 - 6 strúčikov
1 PL
1 ČL
2 100 - 2 500 g
700 - 750 g
3 - 4 hrste
12 ks
2 - 3 PL
2 - 3 PL (kukuričný)
1 ks (cibuľa stredná)
Mrvenica (sciranka):
500 g
2 - 3 ks
2 - 3 PL
štipka g

Postup prípravy

  1. 1

    zemiakový šalát už od včerajšieho večera „dolaďuje“ chute a vône, bobaľky (opekance) som už dva razy varechou poobracal, stromček je „nastrojený“ ako mladá nevesta, tak sa ide na kapustnicu; na tohotoročný „hod Boží“ som pozháňal sedem druhov (dobré dve kilá) údených klobás a pekný kus údených „šviňskich“ rebierok; takto som ich zoradil pre objektív, pod ostatné potrebmé ingrediencie (soľ, MČK a mletú červenú papriku, ak bude potrebné, pridám až pri záverečnom ochutnaní)

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno veľkého vysokého hrnca, k „rozpúšťajúcim sa“ 3 PL domácej škvarenej bravčovej masti, som pridal dve pokrájané cibule, nechal ich „napiť“ sa na „priesvitno“ a vložil niečo viac ako 2 kg jemne „vystískanej“ domácej kapusty (kapusta až tretí mesiac kysne so zrnkami suchej kukurice, sušenými byľami kôpru, soľou, ČK, bobkovým listom, chrenom, sušenými hrozienkami, ¼ _mi jonatánok a gdulí), ktorú som nechal „zohriať sa“ a pridal som k nej 5 pretlačených strúčikov cesnaku, asi kopcovitú PL čerstvo postrúhaného ďumbiera a 1 ML (Mokka Lyžičku) čerstvo mletého jalovca; všetko som premiešal a než dusiaca sa kapusta získala voňavú polomäkkú konzistenciu, umyl som údeniny a pripravil dobré 3 chlapské hrste sušených dubákov (vďaka prof. Krúpovi ich mám dostatok, ktorý starostlivo uschovávam, extra zvlášť, práve na túto príležitosť)

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    teraz som všetky, už umyté, údeniny vložil do hrnca, zalial ich šťavou (juškou) z kyslej kapusty a podľa potreby dolial vodou; asi po 20´ boli klobásy uvarené, tak som ich vybral a uložil do pomocnej misy (z rebierok ešte „netrčali“ kosti, tak som ich nechal v horúcom „lôžku“) a na uvoľnené miesto som pridal 12 sušených sliviek, pripravené sušené „dubáčence“, dobré 2 PL kápiového krému à la mamka_Aňuci, všetko dôkladne, ale jemne, premiešal, zdroj tepla „stíšil“ na režim „buľkotanie“ a odišiel som pripraviť slávnostnú „tabuľu“ pre dvoch

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Štedrovečerný stôl je pripravený; následná kontrola potvrdila, že z rebierok už trčia kosti, tak po ich odstránení, mäso „išlo“ ku klobásam a pripravil som voňavú šalotkovú zápražku na 3 PL slnečnicového oleja, keď šalotka získala peknú červenohnedú farbu, zalial som som ju 2 naberačkami kapustnicového vývaru a cez sitko pridal do variacej sa polievky

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokrájal som klobásy a mäso, do polievky nastrúhal čerstvo vymiesené a odpočinuté cesto na mrvenicu_sciranku (rcp nasleduje) a po chvíli, to už „sciranka plávala“ som pokrájané údeniny vrátil do „objatia“ vriacej kapustnice; ochutnal som, všetko bolo v poriadku, nebolo treba ani soli, ani červenej papriky (farba kapustnice ja naozaj len z klobás), tak len aby reč nestála, pridal som trošku čerstvo mletého čierneho korenia!

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    po rokmi zaužívanom privítaní pri tohotoročnej Štedrej večeri, spomienke na našich milých predkov, sme si pripili drienkovicou z abovskoturnianského regiónu; ako je zvykom, zjedli sme Vianočné oblátky – predstavujúce vieru, s medom – na sladký život a strúčik cesnaku – pre zdravie; nasledovala 7_klobásová kapustnica, jemne vyprážaná treska so zemiakovým šalátom (po prvý raz som na jeho prípravu použil vegetariánsku majonézu a bol výborný) a záver patril, tiež podľa tradície, blaškovským opekancom „bobaľkom Fera zo Šariša“

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zvyšok kapustnice budeme počas tohoto týždňa dojedať (podobne, ako guľáš, aj kapustnica lepšie chutí viac razy zohrievaná); bolo nám trošku ťažšie na žalúdku, ale za to prekrásne na duši

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nezabudli sme ani na tretie prestieranie pre náhodného hosťa, v tanieri ktorého horeli sviečky za našich najmilších rodičov a prarodičov

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a slánostnú posvätnú atmosféru doplňoval náš rozsvietený Vianočný stromček!!! Krásne dni prajeme aj Vám všetkým, milí naši z rodiny na Varecha.sk

    Vianočná kapustnica so – sciranku (fotorecept) - obrázok 9
ohodnoť recept:
Hlasovalo 25 ľudí (4,8 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist