Veterníky

merylin - bez fotkymerylin, 14. októbra 2012
Veterníky
Foto: merylin

Veterníky sú velmi oblúbené,naozaj chutia všetkým, ked ich upečiem, kamoškám, známym, rodinke, recept mi dala moja krstná maminka.

30
porcií
90 minút
na 200 °C

Suroviny

25 dkg
4  dcl
25 dkg
6
štipka
Plnka:
10  dkg
4  dcl
5  dkg
2
1
Poleva:
25 dkg
1,5  dcl vlažná
1  lyžička
2
2
2




Postup

  1. 1

    V hrnci si uvaríme vodu so solou, pridáme heru a povaríme. Potom pridáme múku a miešame ,aby vzniklo cesto, ktoré sa nelepí na okraje hrnca. Dáme vychládnúť. ked je vychládnuté ,tak pridávame postupne do neho po 1 vajci a vždy vymiešame na hladké cesto.

    Veterníky - obrázok 1
  2. 2

    Plech si vytrieme herou a posypeme múkou a okrúhlou formičkou si urobíme náčrt kruhu.Cukrárenske vrecko si naplníme cestom a začneme vytláčať veterníky,ale opatrne dokola, nie na seba ,lebo by sa nám potom cesto nenafúklo pri pečení ,by nám mohlo splasnúť.Trúbu si vyhrejeme už dopredu aspoň 15 minút a pečieme na 200 stupňoch v elektrickej trúbe.Neotvárame asi 15 minút ,lebo by nám splasli veterníky.Upečené necháme vychládnuť.Rozrežeme na poly.

    Veterníky - obrázok 2
  3. 3

    Plnka: Polovicu cukru si dáme do hrnca a uvaríme si karamel.Potom po troške si prilievame mlieko . Necháme si trochu mlieka aj na zlatý klas,do ktorého ho pridáme, ešte si pridáme druhú polovicu cukru,2 žltky,1 vanilkový cukor ,zlatý klas a uvaríme puding.Vyšlaháme z 2 bielok tuhý sneh a zamiešame ho do pudingu a necháme ho vychládnuť. Vyšlaháme 2 tekuté šlahačky s 2 stužovačmi a 2 vanilkovými cukrami.Potom naplníme veterníky najskôr s karamelovým krémom a potom so šlahačkou. Poleva -fondánová: Cukor ,vodu a šťavu pomaly varíme v hrnci na sirup,občas premiešame. Správnu hustotu sirupu zisťujeme ručnou skúškou tak, že cukrový rozvar naťahujeme medzi palcom a ukazovákom. Ak sa tvoriaca nitka netrhá, ale lepí a po dlhšom trení medzi prstami začína belieť, je rozvar dobrý. Nádobu so sirupom vložíme do väčšej nádoby s vodou a rovnomerne miešame, kým poleva začne belieť. Ak by tuhla príliš, ihneď prikvapkávame trochu vody, alebo rôzne príchute: rum, čiernu kávu, citrónovú alebo ovocnú šťavu. Potom veterníky pooblievame touto polevou,malou lyžičkou ,a sú hotové.

    Veterníky - obrázok 3

Diskusia k receptu

medulienka122
dobrý nápad, že si to tak naznačila, ináč sa človek nikdy nestrafí, aby urobil aspoň 2 rovnaké, ukladám aj ten tvoj medzi "odpaľované"
medulienka122
P.s. až teraz som si všimla, že ich pečieš 90 minút!!! nie je to strašne veľa?veď to je 1 a pol hodiny.....!
smajliqa
nemozte mi poradit,??? moje veterniky su vzdy splasknute :(((( nikdy ich nemam nadychane... tak sa vzdy snazim,, :( uz ich nebudem robit :(
renka73
To je moj najobľúbenejší :-) ukladám a ďakujem
merylin
medulienka 122 -ja sa velmi ospravedlňujem , ja som napísala,že ich pečiem 90 minút,,samozrejme že nie, som sa pomýlila, myslela som tým celú robotu aj s plnením všetko dokopy. Pečiem ich 20 minút na 200 stupňoch, v elektrickej trúbe.
helca103
Máš ich krásne, robím podobne a chutia každému.Aj ja som sa pred rokmi naučila predznačiť na plechu aby boli rovnaké :-) @smajliqa možno Ti spľasnú preto, že otváraš rúru aby si ich kontrolovala,alebo ich pečieš na málo stupňoch a nestihnú ,,napuchnúť"
mariaklara
Odkaz pre @smajliqa , podľa mňa sa nemá otvárať rúra, vlastne aj @helca ti to potvrdila, pozri si  varecha.pravda.sk/recepty/kepviselo-fank-poslanecke-fanky...
Prepáč @merylin , (neber to v zlom), trochu som nepochopila, v surovinách máš v plnke písaný práš. cukor, ten sa ale podľa mňa nedá upáliť. Trochu to musíš usporiadať, lebo sú aj menej skúsené mladé vareškárky, aby to pochopili. Inak sú krásne, môj manžel ich miluje. Ukladám, vyskúšam.
1x lianka
merylin
Odkaz pre mariaklara -- v recepte mám udané, že sa dáva do plnky práškový cukor a z neho sa aj robí karamel -je to pravda ,tak som to aj robila, -10 dkg prášk.cukru dáme na polovicu , z jednej spravíme karamel a tá druhá polovica sa dá do zlatého klasu tých 5 dkg, takže je to správne tak ako som to napísala aj urobila, dá sa to treba vyskúšať,, mám to aj nafotené ,ten karamelový krém takže tak , je to sprááávne... tak ako píšem.
mariaklara
Ďakujem, určite vyskúšam. Len som to ešte nepočula, preto som sa pýtala.
evelinaf6
mňam ,určite ich vyskúšam ,podľa tohto tvojho receptu je to tak fajn popísané po lopate,akurát pre mňa :) nech sa darí :)
pipla30
niet co dodat suprove spravim si ich na velku noc mnammmmmm




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia