Veterníky z hladkej kukuričnej múky fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 27. marca 2015
Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je o niečo ťažší ako pri práci s bielymi múkami.No nie je to žiadna veda.

12
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 200 a potom 180 °C

Suroviny

Suroviny na veterníky:
300 g
100 g
250 g
5 ks
Suroviny na puding:
2 ks
600 ml
3 PL
130 g




Postup

  1. 1

    Vodu s maslom privedieme do varu.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne ju z ohňa odstavíme a naraz do nej nasypeme kukuričnú múku.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom už len miešame osto šesť pokiaľ sa nám dielo nespojí.Miešame poctivo asi tak 3-4 minút.Túto akciu je dobré robiť v pavnici s teflónovým poťahom.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Horúce odpaľované cesto ihneď premiestnime do druhej nádoby.Cesto mi na stole stálo len toľko ,pokým som si nepripravil šľahač a neporozbýjal vajíčka.Potom k cestu pridáme dve vajcia a narýchlo ho prešľaháme.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto je pri prvom miešaní rozdrobené a nespája sa.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej pridáme ďaľšie dve vajcia.Po šľahaní sa dielo začína mierne lepiť a pojivosť sa zdá byť lepšia.No mieša sa to horšie ako biele múky.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po pridaní piateho vajca sa nám dielo spojilo v celok a z varechy sa pomaly kĺže dole. Keby sa vám zdalo,že je ešte cesto dosť husté pridajte ešte jedno vajce.Nepokazíte s tým nič.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nemal som doma papier na pečenie tak som plech potrel maslom.Maslo som roztrel štetcom určeným na kuchynské práce.Pohárom si narobíme krúžky ,aby tie veterníky boli ako tak rovnaké.Plech som nevysypal žiadnou múkou.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    S cukrárskym vreckom si potom vytlačíme na plech cesto.Ja ich robievam dvojkruhové. Čiže nastriekam na plech jednu vrstvu cesta a na ňu hneď druhú vrstvu.Je to dobré robiť jedným ťahom.Ako vidíte na obrázku tak som cesto ešte pred vložením do rúry pofrkal,len tak medzi prstami studenou vodou.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rúru sme si predhriali na 200 C a plech s cestom umiestnime na druhú priečku v rúre. Má to svoju logiku,keďže mastné cestá potrebujú počiatočnú teplotu pri pečení 200 C aby nám rýchlejšie narástli a takto su k tým horúcim špirálom bližšie.Cesto na veterníky som piekol najprv pri 200 C / 15 minút a potom ďaľších cca. 20-25 minút / 180 C.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po upečení som veterníky vyberal z rúry po jednom a ihneď som ich za horúca prerezal zúbkovým nožom na dve časti.Rúru som mal už vypnutú.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vychladnuté veterníky potom plníme pudingovým krémom.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Z uvedených surovýn uvaríme hustý puding.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Do horúceho pudingu pridáme nakrájané maslo.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    S maslom vymiešaný puding môžeme zakryť mikroténovým sáčkom aby sa nám na vrchu pudingu nespravila koža.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Puding nám vychladol,ale zhustol ako huspenina.Musíme ho trochu premiešať šľahačom. Môžeme ho dochutiť rumovou esenciou prípadne rumom.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Po prešľahaní nám puding nadobudol predošlú podobu a môžeme ho použiť na plnenie veterníkov.Ja som veterníky plnil pomocou polievkovej lyžice.Pudingom nešetríme,máme ho nadostač.Približne tak jedna väčšia polievková lyžica na jeden veterník.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Múka použitá v tomto recepte.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Puding použitý v tomto recepte.

    Veterníky z hladkej kukuričnej múky (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

tatranocka
Úžas,ako to prezentuješ :) Podstatné veci a rady,žiadne mudrovanie.Páči sa mi to.***** a KK ☺☺☺
ubka
hm...tak tomu sa povie pán cukrár :-))krásne venčeky si napiekol a rovnako aj naservíroval na krásny tanier.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekné a výborný popis :-)
bebetko
Waaaaa krásne su!!! :) já som sa o ne pokusala tri krát a vždy som z rury vytiahla gumene placky :(( asi este Malo. Skusenosti ale snad raz budu úžasné jako tie Vase :))
monnikka
parádne......už podľa úvodnej fotky som tušila, že sú tvoje
frezia68
Len som na to pozrela a *****.Takže aj bezlepkáči sa môžu tešiť,si veľmi šikovný,ale to každý vie,kto Ťa pozná.Krásne,vydarené a u mňa uložené v KK.
viera1
@mesiar50 parádny recept.Radšej raz vidieť,ako stokrát počuť.A ten recept na tom videu-to je niečo :) 310400 zobrazení,to je úspech ☺
havino
@Laci , že z kukuričnej? odpadnem z Teba, ale výsledok famozny, no ver, že ma bude lákať skúšať, krásne ich máš, šikuliak
mesiar50
@viera1
Rozhodne si bystrá žena.Nie je predsa jedno o nejakom grife počuť,alebo ho vidieť na vlastné oči ako sa dá použiť v samotnej výrobe nejakého produktu.Video je naozaj super.Srdečná vďaka viera1.
mesiar50
@frezia68
Áno milá frezia68,je to bezlepkový koláč.Preto som ani plech nevysypal bielou múkou ako som to robieval pri tradičných veterníkoch z bielej múky.Ďakujem ti veľmi pekne.
mesiar50
@havino
Tánička,potešenie je na mojej strane,že sa ti veterníky páčia.Ďakujem ti pekne.
tatranocka
Riešením pre bezlepkových je aj papier na pečenie (overený).Nakresliť kruhy a nastriekať cesto :)
tassiedevil
počúvaj, ty už máš tie veterníky veľmi zdokonalené:)pekná práca, zaslúži 5*****
amelie
rada používam kukuričnú múku, ale zatiaľ som neskúšala upiecť niečo výlučne z nej... ako vidieť, tvojim veterníčkom to rozhodne neuškodilo:-))) ďakujem za dobrý tip:-)*****
jarunka
Na toto som si doteraz este netrufla, ani som nemusela moja kamaratka ma zasobovala, tiez ich robi krasne, ale sa mi od stahovala, tak mozno sa odhodlam :-) chvalim
kukulienka71
každý recept máš precízne vypracovaný, naozaj len pochvalu si zaslúžiš. Kukuričnú múku veľmi nepoužívam, ale mohla by som práve aj na také chutné venčeky. Vďaka ti:-)
mesiar50
@tassiedevil
Na vareche som pravdepodobne jediny kto ma najviac kolacov z odpalovaneho cesta.Tieto veterniky moj serial o nich dokoncuju.Budem rad,ked ludom ktory trpia celiakiou budu chutit.Dakujem ti pekne priatelu.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
@mesiar50 Super. Kukuričnú múku mám a nevedela som čo s ňou. Ale vďaka tebe už viem. Ide sa do pečenia veterníkov. Už som ich raz robila z bielej múky a výsledok - hrôza.
mesiar50
@amelie
Ja som mal kukuricnu muku v ruke prvy krat v zivote.Nebudem skryvat,ze pri miesani cesta ma mierne prekvapilo zdlhavejsia priprava cesta ako u bielych muk.Cesto bolo dlho ako piliny, pravdepodobne ze neobsahuje lepok.No pridavanim vajec k cestu sa mi po case dielo zacalo spajat.Pre teba to bude hracka.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@jarunka
Nemas sa coho obavat.Podla toho videa to hravo zvladnes.Ak budes mat nejaky dotaz tak ti rad odpisem.Kucharcina je nielen umenie ako vyhotovit lahodny pokrm,ale aj o experimentovani.Dakujem ti.
mesiar50
@kukulienka71
Veterniky nam chutia.Dcerka vynechava biele muky a vlastne to ma aj nastartovalo k priprave tohto rereceptu.Srdecna vdaka.
mesiar50
@goe
Som clovek ktory nerad hadze,, flintu do zita".Nechci prosim ta vediet,ze kolko veternikov putovalo predtym u nas do kosa.Zvladnes to aj ty bez problemov,len staci pozriet video a samozrejme dobre rady od skusenych varechaciek/varechacov su tiez na nezaplatenie.Dakujem ti pekne.
smejkad
co dodat, kym nepozujem monitor, je to dobre
nadherne su :-)
mariamka
tak ja na toto nemam, vidno, ze sa v tom vyznas, ukazkova praca
pusta1
@mesiar50 - lacikám drágám, zase niečo krásne, perfektné a chutné od teba ako už sa stalo tradíciou :-)
niečo, na čo ja si netrúfam...
máš môj úprimný obdiv a *****
martamm
@mesiar50 , krásna práca, čo sa týka ťažšieho spracovania, to má na svedomí kukuričná múka, ktorá neobsahuje lepok. Ja som ale veľmi rada, že si ukázal ľuďom, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú dietu, že aj oni si môžu pochutiť na vynikajúcich veterníkoch. Dávam Ti 1***** a recett už je v mojej kk :)
mesiar50
@smejkad
Prosím ťa monitor nechaj na pokoji ten sa ti ešte zíde.Škoda,že ti z nich nemôžem poslať!Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@mariamka
Ty si tiež srandistka,že vraj nato nemáš.Pevne verím v tom,že taká skvelá kuchárka ako si aj ty, to zvládne ,,ľavou rukou".Moc ti ďakujem.
mesiar50
@martamm
Moje recepty na veterníky boli doposiaľ,,poskladané" výlučne,len z bielej múky.Máš pravdu v tom,milá martamm,že receptom som chcel akože pomôcť tým ktorý biele múky nemôžu.Ďakujem ti veľmi pekne za názorné vysvetlenie a aj za pekný komentár.
ria52
do tohto receptu sa da pouzit vyberova alebo celozrna muka namiesto kukuricnej mas to super
mesiar50
@afataga
Máš vlastne pravdu.Vyzerajú skôr ako venčeky.No tentoraz mi nešlo o ich tvar.Ani mne sa nepodaria stále, všimni si prosím ťa na fotke tie dva vľavo čo sú bližšie ku ,,sklu".Vďaka.


mesiar50
@ria52
Bolo ich 12 kusov a kúsok ako to máš možnosť vidieť aj v bode 9.
Ja ich robím sále také veľké.Vnútorný priemer pohára s ktorým som si značil kruhy na plech bol 6 cm.Tie ,,vtáčiky" si nevšímaj boli robené z polohrubej múky.Ďakujem ti veľmi pekne.
katerin
Máš moju pochvalu!Robím veterníky často,ale z kukuričnej múky som ešte neskúšala.Môže byť aj maizena?Skúšal si?
mesiar50
@katerin
Ahoj @katerin .Z maizeny som robil raz piškótové cesto ktoré síce nebolo najhoršie, no nesmel by som ju použiť na tak ,,háklivé "cesto aké sa požíva na prípravu veterníkov.Maizena patrí do radu škrobov a nie múk.Musíme si uvedomiť ten fakt,že biele múky sú síce nezdravé,ale najlepšie sa hodia na piškótové cestá,kysnuté,maslové cestá a samozrejme aj veterníky. Dnes som robil piškótové cesto z kukuričnej hladkej múky.Jeho výška je polovica ako keby som ju bol robil z bielej múky.Chcem z nej spraviť tortu .Zmyslovo sme ju skúmali s mojou polovičkou a jej sa páči.Ďakujem ti pekne.
ywett
sú veľmi pekné, si šikovný a som rada, že si späť :)
*****
mesiar50
@ywett
Teším sa aj ja,že som ťa stretol pri mojom recepte.Ďakujem za pochvalu
a želám ti pekný víkend.
1x ywett
ywett
ďakujem a pekný víkend aj tebe :)
jozka2
Mesiar50,vdaka.Rozmyslala som ako ich urobit na Velku noc aby som mohla aj ja ochutnat,tu je recept ako na zavolanie.*****
mezi
Keďže kukurica je len škrob, cesto z kukuričnej múky bude vždy ťažké a hutné a zvlášť keď je ešte múka hladká a uvarená vo vode. Na zjemnenie by som zmenil pomer žĺtkov a bielkov. Potom ani 5 vajec nebude treba. Takže 3 žĺtky a 2 bielky. Zvyšné bielko - sneh z neho - do pudingu na zjemnenie alebo riedka cukrovo rumová poleva navrch. Odpaľované cesto znesie aj mini dávku sódy bicarbóny alebo 2-3 lyžice vody nahradiť smotanou.
mesiar50
@mezi
Mas vlastne pravdu cesto z kukuricnej muky je dost hutne a preto sa musi zjemnovat zltkami, maslom alebo olejom.V tejto torte bolo pouzite iba 2 PL slnecnicoveho oleja a 8 PL vody.Veterniky boli ok.Dakujem ti pekne.


marika21
Krásne, chutné veterniky. Torta je tiež veľmi pekná.
KK*****
mesiar50
@marika21
Je pravda,ze ta torta bola docela sucha,ale zas bola plnena maslovo-cokoladovym kremom.Tu v zahranici nerad experimentujem,ale ked budem doma urcite do piskotoveho cesta namiesam mlety mak a este aj maslo.Dakujem ti velmi pekne .
honestka
U nas su na plane “tie bezne” ale kedze pri stole budeme mat aj "bezlepkacku” urobim z polovicnej davky.
Tvoja odvaha v skusani neoverenych receptov prinasa sem @Laci uzitok a toto iste dodava aj menej skusenym nebat sa experimentovat. Sikovnost, krasa a dobrota na fotkach laka takze tvojim stravnikom mozeme len zavidiet.
NB:
tortu ktoru si uverejnil /zatial bez receptu/ je zrejme cela kukuricna:
Z mojej skusenosti ti mozem doporucit pridat do nej akukolvek pikantnu rozmixovanu hmotu /trebarz ananas, jablcovu, bananovu tu vsak vzdy s kombinaciou inej nie samotnu/, dokonca som robila s kombinaciou mrkvy aj cvikle/.
Mali sme priatela ktory bol cukrovkar a bezlepkac a roky bolna drastickej diete. Kedze v minulosti miloval sladkosti som pre neho vymyslala kolaciky lenze vtedy este nebol dostatok info z internetu tak to bolo casto hokus -pokus- ne- uspech....
Pekne sviatky v rodinke ak ich travis v domovine.
mesiar50
@honestka
Ahoj Hanka.
Mas pravdu, ta torta je cela z kukuricnej muky.Je to moj pilotny recept a treba to cesto este,, doladit".Myslel som predovsetkym na olej,alebo maslo,ale teraz mi pridu vhod aj tvoje dobre rady za ktore ti dakujem.
Dalej ti dakujem pekne za pochvalu ktora ma potesila a velmi si ju cenim.Cez sviatky budem v nizozemsku ako zvycajne.Tiez ti zelam vesele prezitie velkonocnych sviatkov v kruhu tvojej ctenej rodinky.
terinka55
Varíš a pečieš s láskou, a je to aj vidieť na každom Tvojom "dielku", chválim. Príjemné veľkonočné sviatky celej Tvojej rodine.
mesiar50
@terinka55
Dakujem ti za pochvalu si naozaj zlata.Tiez zelam velmi pekne velkonocne sviatky tebe a celej tvojej rodinke.
ada13
krasne recepty,ani nechapem,ze chlap moze byt takto zdatny v peceni. veterniky a venceky zboznujem,no vobec ich neviem urobit. raz som skusila,no to neboli ziadne venceky,ale dake cudo.mas moj obdiv.
mesiar50
@ada13
Ahoj.Skús tie veterníky prosím podľa tohto linku.Ja som sa ich učil robiť tiež podľa tohto videa.No a nezabudni
nato, že keď som to vedel spraviť ja,tak to v pohode musíš zvládnuť aj ty.Potom sa mi ozvy.Budem sa tešiť, keď ti toto video pomôže.Ďakujem za pochvalu, vážim si ju.Pekný zvyšok dňa želám.
keď

 ekucharka.net/venecky-z-odpalovaneho-testa-video-rece...
mesiar50
@ada13
Aby som ťa navnadil, tak včera som zhodou okolností robil práve veterníky podľa mnou priloženého videa.
Menil som tam, len rastlinný tuk za maslo.
Pekný večer a nech sa ti veterníky vydaria.

 runnko.blogspot.nl

ada13
velka vdaka za povzbudenie. snad naberiem odvahu a urcite sa ozvem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia