Vanilkový cukor

kajusiqq - fotkakajusiqq, 23. mája 2013
Vanilkový cukor
Foto: kajusiqq

Načo kupovať keď si vieme rýchlo,ľahko vyrobiť vlastný?:)

1 kg
porcia
4 dni minút
príprava

Suroviny

1 kg
3 - 4 kusy




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Struk prerežeme na pol a vyberieme semiačka.

    Vanilkový cukor - obrázok 1
  2. 2

    Semiačka premiešame s miske s cukrom primiešame aj vanilkové struky:)

    Vanilkový cukor - obrázok 2
  3. 3

    Potom dáme do sklenenej nádobky a necháme aspoň 4 dni postáť čim dlhšie tým lepšie:))

Diskusia k receptu

marianne
Kajusiqq ja som minule cast vanilkoveho struku zmixovala spolu s cukrom,dostane take pekne cierne bodky cukor...
letisia
Ja roky robím tak, že do nádoby s práškovým cukrom vložím vanilkový lusk bez prerezania, len ho popichám nožom. A keď sa cukor míňa, prisypem nový a premiešam.
kajusiqq
:)ved aj ja semiačka zmiešavam:).......alebo ako ste to mysleli zmixujete?....
a s tým práškovým cukrom je to určite dobre len by som to veľmi nevyužila:)
sovka62
Používam vyššiu plechovicu s pevným vrchnákom. Struky vložím do cukru celé, vadí mi, ak tie zrniečka kazia vzhľad hotového koláčika.
lusinkab
:-)))) tak si robim vanilkovy cukor aj ja uz dlhsiu dobu len pouzivam cukor krupica (tusim tak sa u nas vola) lebo je jemnejsi ako krystalovy cukor a raz som dala do praskoveho tak mi to velmi zvlhlo,lebo tie vanilkove struky co kupujem tak su dost vlhke.
marianne
:-)) zle som to interpretovala. Asi 1/3 lusku zmixujem v mixeri spolu s trochou krystaloveho cukru a tak vsypem do praskoveho,kde su ostatne lusky...
kajusiqq
tato sklenena nadoba ma 1 liter:).....lusinkab ja som minule robila s krupicového a je iba o trošku jemnejší takže je to jedno:)).....akurat z práškoveho som nerobila ....veľá ľudí sa nan sťažovalo a ani ho tak často nepoužívam ked potrebujem spolieham sa na kotányi vanilkový mletý cukor:)......marianne a ma to potom oveľa výraznejšiu vôňu?:)
kajusiqq
ako mne veľmi vyhovuje tento spôsob ale určite raz skúsim aj ten váš:)
polygon
Pre sovka62. Tie drobné bodky v koláčikoch ti nemusia vôbec vadiť. Je to znak použitia pravej vanilky. Niektorí huncúti to robia dokonca tak, že používajú vanilínový cukor a prisipú do cesta či do krému trošku mletého maku.
irenaw
robím si cukor ako @marianne a tiež to mám od J.Olivera. má to intenzívnu vôňu a hlavne netreba čakať. cca do pol kila cukru rozmixujem 1 struk, skladujem to v skle a ešte do toho pchám všetky vyškrabnuté struky, z ktorých som použila semiačka. dá sa párkrát dosypať, čo sa minulo a pretriasť. keď je už vôňa slabšia, zmixujem nový ;-).
irenaw
používam trstinový cukor, môj vanilkáč je béžovo-sivý, ale mne to vôbec nevadí
leomax
Ja robievam vanilkový cukor podľa @Maartina. Recept pridala 7.júna 2011 a je fakt vynikajúci.
evanaaa
Ja zasa mám struky naložené v troške vodky, v malej ( 3 dc) fľaške, ako esenciu.Ale mám aj v cukre-sladidle.
@leomax , hľadala som- @maartina , ale mi ukázalo, že neexistuje, asi si to zle zadal?