Trnkové víno fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 21. októbra 2014
Trnkové víno (fotorecept)
Foto: ancicka

Trnky sa zberajú na víno väčšinou v druhej polovici oktobra,ked ich trocha oparí prvý mrazík.Tohto roku je najvyžší čas,lebo mrazík ešte nebol Zobraziť celý popis Trnky sa zberajú na víno väčšinou v druhej polovici oktobra,ked ich trocha oparí prvý mrazík.Tohto roku je najvyžší čas,lebo mrazík ešte nebol a trnky pri oberaní už opadavajú.Trnkové víno je výborné , výroba je jednoduchá ale trochu zdlhavá.

Suroviny

1 kg
1 kg
2 l vlažná




Postup

  1. 1

    Nazberané trnky očistím a umyjem,

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    časť trniek som popučila,aby víno začalo skôr kysnúť,

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A potom trnky nasýpem do čistej fľaše,

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cukor zalejem vlažnou vodou a miešam ,kým sa cukor nerozpustí.

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom sirup nalejem do fľaše.Pri kvasení trnky plávajú na povrchu,ale počas kvasenia padajú na dno.

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uzatvorím kvasnou zátkou,na vzduchotesno.Počas kvasenia unikajú bublinky.Ked je víno vykvasené ,bublinky už neunikajú. Prvé 4 týždne by malo víno kysnúť pri izbovej teplote,potom môžme premiestniť do miestnosti z nižšou teplotou.Víno kysne aj 2 mesiace.

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Počas kvasenia sirup je mútny,trnky začínajú sirup sfarbovať na červeno.Vrch sa spení a trnky začnú pomaly počas kvasenia padať na dno./10 dní./

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 1 mesiaci kvasenia.

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Akonáhle prestane víno bublinkovať,hned treba scediť do nejakej väčšej nádoby cez sitko a to iba po mútny spodok.

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Potom čisté víno naspäť stiahnuť do čistej fľaše,zatvoriť kvasnou zátkou a nechať ešte odstáť.Ono ešte bude pár dni bublinkovať .Potom kvasný úzaver odstraniť,uzatvoriť a nechať ho vyčasovať.To už je na každom,že koľko....

    Trnkové víno (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

juliana
Každý rok zberám trnky, ale tento rok nie je žiadna úroda... aspoň v mojom okolí.
k599
@Ancicka poznám, tuším, že ma ešte v živote tak hlava nebolela, ako z tohoto vína. Ale bola to len moja chyba. Víno bolo výborne a ja blbec som ho vypil asi 2 litre. Tak mi treba. Asi to opäť skúsim, snáď už mám viac rozumu.
margaretka28
tak o tomto som nepočula a ani som to nepila nikdy, ale chválim, že prinášaš zas niečo nové, čo tu myslím ešte nebolo
afataga
trnkove vino som robila pred troma rokmi, dala som aj trochu kvasiniek do demizona, aj mi pekne bublalo, ked prestalo, stiahla som ho druheho demizona a nechala dokvasit, no roboty s tym neurekom a vysledok ma sklamal, nema skoro ziadnu chut, uz by som ho druhy krat nerobila, tym nechcem nikoho odradit, niekomu moze chutit, ale ma sa konzumovat az po dvoch rokoch, vraj
ancicka
@juliana ,ja mám trnky priamo za záhradou a tiež t.r. na nich nieto.Bola som pod lesom a tám sú pekné veľké.
@k599 ,trnkové víno sa pije v málom množstve,skoro ako liek ,ale ked postojí pár rôčky,tak je výborné aj na posedenie.
@margaretka28 ,snažím sa...
@nalpa ,dakujem.
afataga,ja som raz skúšala tiež s kvasinkami,tiež mi nechutí.Mám ho ešte asi 3 fľaše,dobré že som nerobila vo veľkom.urobila som len v 5 l fľaši na skúšku a urobila som dobré.Toto víno má celkom inú chuť ako s kvasinkami.Necháme ho odstáť aj 3 roky a tak sa konzumuje,je fajné odstaté.
patroveckypitrs
Tieto vína nie sú na veľké oslavy skôr na liečbu prechladnutí cez zimu a na zahriatie a hlavné na dusenie mäsa a najmä diviny. A že nie je dobré tak nebolo dobré vykvasené. Toto víno keď kvasí tak vystrekuje až cez kvasnú rúrku. Chválim rcp a *****.
k599
NO veď to, @patroveckypitrs. Ale ja som nikdy netúžil piť alkohol ako piruľu. Vždy som sa chcel na...... A keď som nemal nič po ruke, tak som vypil 2 litre trnkového. A vôbec nebolo zlé. Prvé dva tri deci som bol trošku prekvapený nezvyčajnou chuťou, no a po prvom pollitríku bolo božské. No ale na druhý deň...........Škoda spomínať. Ale aj tak ho urobím, len keď bude hotové, nesmie ma nikto nas..ť, aby som po ňom nesiahol.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Má toto víno aj konkrétne liečebné účinky?
Postup aj foto sú výborne:-)
afataga
@ancicka ja som nasla vtedy rcp na nete, nenapadlo ma bez kvasiniek, mozno je tak chutnejsie, kazdopadne mu drzim palce, nech sa mu chce pekne kvasit :-) a na zdravie :-)
izabella929
@ancicka...prizn ám sa, že trknkovicu som už ochutnala, len tak máličko na jazyk, lebo to bolo náremne silné, ale víno som veru ešte nepila...si veľmi šikovná a chválim tvoje práce, lebo trnky sa oberajú zle, lebo pichajú...chválim tvoje dielo.-)
snehurka1
trnkové víno som robievala dlhé roky a každý rok bolo iné.niekedy sa vydarilo a niekdy som si ponaddávala.už ho nerobím.úroda trniek už akosi nie je tá čo bývala a aj času je akosi menej.obdivujem ťa,že máš na to nervy,lebo chce to veľa trpezlivosti a času.