Tradičný tatarák gored gored

Autor receptu: 2010

Robil som nedavno Kibbeh nayyeh a bol som presvedceny ze je to ten pravy - originalny tatarak, ale som prisiel na este skorsiu verziu tohto receptu. Je z kolisky civilizacie Etiopie. Takze gored gored a jeho tradicna verzia , tire siga. Robil sa za kralovnej Saby a robi sa stale a je to narodne jedlo Etiopie.

Postup

  1. Toto je asi najednoduchsi klasicky recept na tatarak ale suroviny- maso musia byt prvotriedne - neznamena ze to musi byt svieckova.( ja som mal rostenku).Tym ze je to historicky recept a vtedy nemali umele krmenie ale vonku sa pasuce zvierata. Ako sa pise povodnom etiopskom recepte je to taky rozdiel ako medzi cerstvym hroznom a hrozienkami ( rychlo krmena krava jej maso je vodnate a bez chuti proti plnej chuti organicky vychovanej)? Ja som pouzil angus z Tasmanie.
  2. Z berbere (etiopska sucha zmes korenia) , vody a medu a nitre kibbeh ( ethiopske ochutene ghee ) da sa nahradit maslom alebo olejom. Maslo rozohrejeme na panvici a pridame s vodou zmiesane berbere a dostaneme etiopsku chilli omacku awaze , na tuto omacku je nekonecne vela receptov , dakde pridaju este trochu alkoholu ,arak, alebo gin ale aj cerveneho vina ale tradicne by mala byt paliva.
  3. VERZIA 1 Gored gored uplne tradicna verzia je tire siga. Kus kvalitneho masa , noz , omacka awaze a chleba injere a moze zacat ceremonia q’wirt. Kde si kazdy odkroji kusok suroveho masa namoci do awaze prida chleba injera - pribor sa nepouziva... je to skor muzska zalezitost na slavnostnejsie prilezitosti.
  4. VERZIA 2 Gored gored restauracna verzi kde maso je pokrajane na kocky a namarinova v awaze. Mimo etiopie maso je casto velmi rychlo oprazene ako steak na rare .
  5. Verzia 3 Najnovsia verzia je maso posekat na drobno alebo pomliet a mame kitfo a tak isto ochutit s awaze ale to uz sme v 20 storoci tatarakov kde si europania-francuzi zacali robit naroky na tatarak...