Torta na 50-tku

elison - bez fotkyelison, 22. apríla 2014
Torta na 50-tku
Foto: elison

Túto totu som piekla mojej švagrine na 50- tku.Na cesto som použila recept z obľúbeného koláča, ktorý je šťavnatý a plnku som urobila Zobraziť celý popisTúto totu som piekla mojej švagrine na 50- tku.Na cesto som použila recept z obľúbeného koláča, ktorý je šťavnatý a plnku som urobila klasika-puding s maslom.....

60 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

4 ks x 3
200  g x 3
200  g x 3
100  ml x 3
10  PL x 3
1  ks x 3
cca 1 dcl
500 g
2 PL
0,6 l x 2
4 ks
4 PL
250  g x 2
podľa chuti na plnku




Postup

  1. 1

    Torta je pečená na plechu na koláče /cca 37 x 27 cm/ z toch plátov.Dva biele, jeden kakaový. Ja som pripravila najprv dva biele pláty a potom tretí, do ktorého som pridala kakao.Ale môžete vymiešať aj všetky tri pláty naraz....Piekla som v teplovzušnej rúre na 160 st cca 20 min. žltky vymiešame s cukrom do penista, pridáme postupne olej,vodu,múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry.

  2. 2

    Cesto z rúry vyberiem, ja ho dávam na mokrú utierku, aby sa mi ľahšie odlepil papier z cesta, po chvíli utierku vyberiem a nechám cesto odýchnuť. Urobíme si plnku. Ja ju robím ako bežne na koláč, ale z dvojitej dávky, takže do 1,2 L mlieka dám 4 pudingy /najlepšie vanilkové/,kryštálový cukor a rozhabarkujeme, dáme variť za stáleho miešania na miernom ohni. Kedˇ sa puding uvarí, dám ho do misky na šľahanie, občas ho mixérom prešľahám, aby neostala kožka na povrchu a medzitým si vymiešam zmäknutú Heru s práškovým cukrom podľa chuti, do ktorej vmiešam puding./puding a Hera musia mať rovnakú teplotu, aby sa plnka nezrazila./ Ja som pridala aj pomleté orechy.

  3. 3

    Vychladnutý biely plát som natrela tenkou vrstvou sanquickom, a plnkou, na plnku som dala kakový plát potretý sunquickom a plnkou a ukončila som to bielym plátom, ktorý som natrela sunquickom a len tenkou vrstvou plnky.Nakoniec som tortu po krajoch zrezala tak, aby som mala rovné strany. Poťahovú hmotu som v rukách chvíľu prevaľovala, aby zmäkla vyvaľkala som ju na tenký plát. Pri vaľkaní som občas premerala strany, aby som ju mala vyvaľkanú na celý povrch torty aj boky.Potom som ju s pomocou druhého člena rodiny dala na povrch torty tak, aby som ju zakryla rovnomerne...Bola to "najťažšia" časť prípravy....Ozdobila som ešte vrch torty.

Diskusia k receptu

elison
kukulienka71....torta chutila, a kedže som dala namiesto lekváru sunquick, dala tomu takú sviežu chuť....