Torta a la Sacher (fotorecept)

Torta a la Sacher (fotorecept)
Foto: afataga
afatagaAfataga, recept pridal: 4. augusta 2012 19:52Ďalšie jeho recepty

Tento recept pochádza od mojej babky, ktorá sa narodila v r. 1906, ona ho mala od svojej mamy, ďalej do histórie neviem, takže má min. 150 rokov. Moja mam túto tortu občas pečie, ja síce nemám rada torty, ale túto mám rada, lebo nie je krémová. Ja som ju nikdy nepiekla a moja dcéra sa rozhodla, že ju v piatok upečie, tak som jej trošičku pomáhala. Nakoľko sa podobá na originál, nechám na posúdenie iným.

Suroviny

8
porcií
60
minút
príprava
40
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Ako prvé treba uvariť silnú zrnkovú kávu s kakom, cukrom a vodou a nechať úplne vychladnúť
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 1

2

Vyšľahať sneh z 8 bielkov so štipkou soli
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 2

3

Vyšľahať 8 žĺtkov s cukrom
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 3

4

V miske pripraviť zomleté orechy (mandle) s prézlami (strúhankou), múkou, sódou a olejom
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 4

5

Do žĺtkov naliať kávu aj s lógrom
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 5

6

Premiešať, pridať nachystané orechy a premiešať
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 6

7

Pridať sneh a opatrne premiešať
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 7

8

Cesto dať do tortovej formy, na spodok formy som dala papier a boky som potrela maslom
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 8

9

Piecť 30 min. na 180° a potom ešte 10 min. na 170°
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 9

10

Nechať chladnúť vo forme aspoň 15 min., potom preklopiť na mriežku hore nohami :-) a nechať vychladnúť, jasné že odstrániť formu aj spodok
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 10

11

Potrieť marhuľovým džemom, ale keďže sme nemali, dali sme malinový
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 11

12

Na záver potrieť polevou, ktorú si každý môže urobiť podľa seba, najlepšie je nechať ju v chlade do druhého dňa
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 12

13

Mala by sa podávať so šlahačkou, ale nám chutí viac taká samotná
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 13

14

Dobrú chuť
Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 14



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • irenaw, 4. augusta 2012 o 20:51
    tiež mám rada bez krému, páči sa mi káva aj orechy aj fotka :-) ukladám


  • soncya, 4. augusta 2012 o 21:15
    veľmi pekná, čokoládová. vydarila sa. :)



  • betka11, 4. augusta 2012 o 21:31
    Tortička sa ti vydarila,vyskúšam táto nie je s maslom ako iné sacher


  • veronika353, 4. augusta 2012 o 21:56
    Ukládám:-)))


  • helca103, 4. augusta 2012 o 22:06
    krásna torta aj v reze


  • 3sandra3, 4. augusta 2012 o 22:38
    tá vyzerá hriešne dobre.... mňam


  • tatranka, 4. augusta 2012 o 22:46
    Krásna torta.A takto uvedené, jedna vedľa druhej na stránke receptov,tortičky Sacherky.S ktorou začať? Ktorú vyskúšať?
    Už je tiež v mojej KK.


  • cica2, 4. augusta 2012 o 23:29
    Ste šikulky, krásna torta, mňam :-)


  • jerica, 4. augusta 2012 o 23:44

    Priznám sa bez mučenia , nikdy som nemala rada sacherku tortu .
    @afataga Napíš za názvom , fotorecept, škoda by bolo, aby sa to prehliadlo tak pekne spracovaný recept , perektne fotopopísané! Krásna práca, ešte krajší výsledok :-) :-)


  • marianne69, 4. augusta 2012 o 23:53
    Aj mne sa paci a velmi,teda az na ten loger z kavy,ten ,ked ju budem robit, precedim a ten marhulovy dzem esteze som zavarila,bude k nej pasovat perfektne,rata sa mi ze je bez tuku,zrejme ju premastia orechy,vydarena torticka....


  • izabella929, 5. augusta 2012 o 07:11
    krásna a nepochybne aj veľmi chutná.-)))


  • sovka62, 5. augusta 2012 o 07:18
    Určite to nie je sacherova torta, ale to je len dobre, táto je určite lepšia. Sacherku nemusím, nechutil mi ani ten originál vo Viedni. Neviem čo na tom ľudia majú, kus suchého koláča s džemom poliaty čokoládou a šľahačka, ne to nejde dole hrdlom. Asi je to otázka marketingu a snobizmu.
    Ale táto tvoja, tá by sa dole hrdlom šmykla, vyzerá vláčna a samý orech, ukladám.


  • libina, 5. augusta 2012 o 07:58
    Prišla ako na zavolanie, upečiem dcére k narodeninám, vďaka za recept :)


  • sneica, 5. augusta 2012 o 08:11
    urcite chutna torta plna orechov...:)


  • afataga, 5. augusta 2012 o 09:54
    @sovka62 mas pravdu, vobec nie je sucha, dobre sa smyka dole krkom, treba vyskusat a dakujeme za pochvaly


  • medulienka122, 5. augusta 2012 o 09:58
    som sa zasmiala, že:"odstrániť formu aj spodok.." Jeden šéfkuchár stále spomína, ako jedna začiatočníčka so štrúdľou zvinula aj utierku, a potom volala do štúdia, že štrúdľa je už naplnená, pokrájaná, ale ako, pre Boha, má odtiaľ dostať tú utierku?-) možno je to pravda, možno len on si to vymyslel, ale u neskúsených gazdiniek je všetko možné. Aj tento recept na sacherku ukladám, vyzerá, že je šťavnatý


  • viera1, 5. augusta 2012 o 12:33
    Pridám recept,ktorý mám ja:150gr nastrúhanej čokolády navlhčíme lyžicou vody a necháme v rúre zmäknúť.Potom ju jemne utrieme so 150gr masla,6 žĺtkami a 150gr cukru.Primiešame sneh zo 6 bielkov a 150gr hl. múky.Pečieme 15min (?!) a po vychladnutí obrátime a potrieme tuhým marhuľovým džemom a polejeme čokopolevou.Tá dĺžka pečenia mi vŕta v hlave,recept mám 40rokov,nikdy som ju nepiekla,preto to dávam tu,pre experimentátorky.Možno niekto skúsi a napíše výsledok.Recept je jednoduchší ako všetky,ktoré som doposiaľ videla.


  • marianne69, 5. augusta 2012 o 16:02
    » varecha.pravda.sk/recepty/sacherova-torta/5739-recept.htm...
    ja som robila na narodeniny tuto,tiez vyborna,ale kedze ja rada orechove,tuto vyskusam tiez


  • matilda256, 5. augusta 2012 o 19:00
    Určite výborná.Stojí za vyskúšanie.Ukladám.


  • martamm, 5. augusta 2012 o 21:10
    Tento starý recept by bolo hriech neskúsiť, preto už je v mojej KK....:)


  • mariaklara, 5. augusta 2012 o 23:02
    Nádherná.....


  • jozka2, 6. augusta 2012 o 01:27
    jedla som Sacher dort v malickej restaurac r divadle vo Viedni ked som dostala poukaz zo SZM na tyzdenny vylet cestovalo sa z Prahy a zastupenie bolo za SZM 1 slovenka,1 moravacka a zbytok skoro nie cechy ale praha,v tom kolaci neboli ziadne mandle,kava atd.tato Sacherka bola z cokoladoveho cesta potreta vysnovim dzemom a poliata coko polevou a boli v nej aj male kuky visni,ale aj tvoj recept si ukladam


  • jozka2, 6. augusta 2012 o 01:36
    sovka ma pravdu,tento kolac -torta je hutna,piekla som ju a moj manzel povedal,ze je velmi kaloricka,zrejme Sacherka je pre rakusakov asi ako bawnies pre americanov a ja ich nemusim nenormalne presladene a nedopecene.


  • cistinka, 6. augusta 2012 o 09:12
    vyzerá skvele...tvoja torta :-)


  • afataga, 6. augusta 2012 o 09:40
    @jozka2 to co si jedla nebola prava sacherka, videla som kedysi v telke ako sa to robi, jasne ze cesto bolo tajne, ale hotovu upecenu potieral cukrar marhulovym dzemom a na to isla velka vrstva polevy, ziadne visne, bolo to udajne natacane v original sacher cukrarni, ved ja netvrdim ze toto je prava sacherka, aj som to tak nazvala a torta je vyborna a nie je presladena ani sucha, ak chces vyskusaj, ak nechces tak nevyskusaj :-)


  • margaretka28, 6. augusta 2012 o 14:15
    Ja tiež neviem posúdiť,či sa podobá,alebo nepodobá na originál,nikdy som ho nejedla,ale čo viem určite,že táto tvoja je originál sama o sebe,poznám veľmi veľa receptov na koláče aj zákusky a aj mám doma celkom slušnú zbierku,ale takéto niečo nepoznám a musím povedať,že sa mi veľmi páči a určite tento recept vyskúšam.Niet nad recepty našich babičiek,vedeli čo je dobré.:-))


  • afataga, 6. augusta 2012 o 14:23
    @margaretka vyskusaj, nebudes lutovat, ten recept ma podla mna aj 200 rokov, ja neviem ako sa vola, my sme doma vzdy volalai sacherka, mozno sa to povodne volalo inak, ale nazov sa stratil na smetisku dejin :-)


  • pivonka, 6. augusta 2012 o 14:38
    Jedla som sacherku v cukrárni pri Hudertwasserhaus, tá bola dobrá, ale nebola to pravá sacherka. Myslím, že tvoja torta nemá so sacherkou nič spoločné, ale verím, že je ešte lepšia. Nebude premastená a tie orechy a káva, to musí byť dobrota. Na oslavy v lete ako stvorená - netopí sa.


  • medovnicek, 7. augusta 2012 o 10:38
    už je v kk, túto tortu milujú partnerove dcéry, zvykla ju pri výnimočných príležitostiach nosievať na oslavy švagriná, ktorá pracuje vo Viedni


  • janger, 9. augusta 2012 o 10:29
    Uz podla obrazka vidno, ze je to vyborna torta. Krasne sa podarila. Ukladam do KK, snad niekedy vyskusam. A co je 'kava s logrom' :-)? Je to ten spodok ;-)?


  • afataga, 9. augusta 2012 o 10:38
    ano to je ten spodok :-) ale mozno by to bolo dobre aj bez toho alebo s neskou, ale v recepte je to takto a vobec to tam necitit


  • adkas, 12. augusta 2012 o 01:05
    prava, ci lava , vyzera super ... treba si chranit taketo babickovske , skvele stokrat odskusane recepty... super... ukladam KK
    PS: od Sacher torty to ma daleko , ale myslim, ze tato je omnoho, omnoho chutnejsia:)))


  • marianna76, 19. septembra 2012 o 12:38
    aj toto skúsim ,,, vyzerá super


  • varechaa, 29. decembra 2012 o 22:11
    Zdravim dievcata tak som ju tuto naozaj skvelu torticku upiekla iba sa po nej zapraso je prevda ze som nedala muku ani ztruhanku ale pridala mixovane orechy a moja polovicka co nema rad okrem strudle nic sladke tak si veeeelmi pochvaloval dakujem za skvely receptik p.s. je super mokra aj na druhy den


  • afataga, 30. decembra 2012 o 11:27
    som rada, ze chutilo :-)


  • barbora29, 2. februára 2013 o 17:38
    Vyzerá krásne. Práve sa pečie, tak dúfam, že sa podarí, lebo sa na ňu už tešíme :)


  • afataga, 2. februára 2013 o 17:40
    @barbora29 drzim palce :-) daj potom vediet


  • barbora29, 10. februára 2013 o 12:55
    Tak toto bol jeden z najlepších zákuskov aké som kedy piekla aj jedla :) Určite zopakujem


  • afataga, 10. februára 2013 o 13:35
    @barbora29 mam z toho radost, isto to nie je prava sacherka, ale recept je stary, overeny, podedili sme to s takym nazvom :-)


  • barbora29, 10. februára 2013 o 14:03
    práveže mám pocit, že je lepší. Keď som jedla Sacherku v cukrárni, zdala sa mi vždy taká suchá, tento koláčik bol taký šťavnatý. Piekla by som ho aj častejšie, len sa nám nechce orechy lúskať :)


  • farbuska, 5. augusta 2013 o 18:12
    Pravá Sacherka je jeden suchý koláč. Táto torta vyzerá fajn. Vyskúšam pri nejakej príležitosti.


  • afataga, 5. augusta 2013 o 20:00
    @farbuska daj vediet, ak vyskusas, ved ja sa ani netvarim, ze toto je prava :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist