Torta a la Sacher fotorecept

afataga - fotkaafataga, 4. augusta 2012
Torta a la Sacher (fotorecept)
Foto: afataga

Tento recept pochádza od mojej babky, ktorá sa narodila v r. 1906, ona ho mala od svojej mamy, ďalej do histórie neviem, takže má Zobraziť celý popisTento recept pochádza od mojej babky, ktorá sa narodila v r. 1906, ona ho mala od svojej mamy, ďalej do histórie neviem, takže má min. 150 rokov. Moja mam túto tortu občas pečie, ja síce nemám rada torty, ale túto mám rada, lebo nie je krémová. Ja som ju nikdy nepiekla a moja dcéra sa rozhodla, že ju v piatok upečie, tak som jej trošičku pomáhala. Nakoľko sa podobá na originál, nechám na posúdenie iným.

8
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
8 ks
200 g
 štipka
2 KL
250 g
1 PL
1 PL
1 PL
1 KL
káva:
150 ml silná uvarená
100 g
2 PL
Ďalšie suroviny:
2-3 PL
čokoládová poleva:
120 g
2 PL
1 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Ako prvé treba uvariť silnú zrnkovú kávu s kakom, cukrom a vodou a nechať úplne vychladnúť

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyšľahať sneh z 8 bielkov so štipkou soli

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľahať 8 žĺtkov s cukrom

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V miske pripraviť zomleté orechy (mandle) s prézlami (strúhankou), múkou, sódou a olejom

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do žĺtkov naliať kávu aj s lógrom

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešať, pridať nachystané orechy a premiešať

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridať sneh a opatrne premiešať

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto dať do tortovej formy, na spodok formy som dala papier a boky som potrela maslom

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Piecť 30 min. na 180° a potom ešte 10 min. na 170°

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nechať chladnúť vo forme aspoň 15 min., potom preklopiť na mriežku hore nohami :-) a nechať vychladnúť, jasné že odstrániť formu aj spodok

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potrieť marhuľovým džemom, ale keďže sme nemali, dali sme malinový

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na záver potrieť polevou, ktorú si každý môže urobiť podľa seba, najlepšie je nechať ju v chlade do druhého dňa

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Mala by sa podávať so šlahačkou, ale nám chutí viac taká samotná

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dobrú chuť

    Torta a la Sacher (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

irenaw
tiež mám rada bez krému, páči sa mi káva aj orechy aj fotka :-) ukladám
soncya
veľmi pekná, čokoládová. vydarila sa. :)

betka11
Tortička sa ti vydarila,vyskúšam táto nie je s maslom ako iné sacher
tatranka
Krásna torta.A takto uvedené, jedna vedľa druhej na stránke receptov,tortičky Sacherky.S ktorou začať? Ktorú vyskúšať?
Už je tiež v mojej KK.
cica2
Ste šikulky, krásna torta, mňam :-)
jerica

Priznám sa bez mučenia , nikdy som nemala rada sacherku tortu .
@afataga Napíš za názvom , fotorecept, škoda by bolo, aby sa to prehliadlo tak pekne spracovaný recept , perektne fotopopísané! Krásna práca, ešte krajší výsledok :-) :-)
marianne69
Aj mne sa paci a velmi,teda az na ten loger z kavy,ten ,ked ju budem robit, precedim a ten marhulovy dzem esteze som zavarila,bude k nej pasovat perfektne,rata sa mi ze je bez tuku,zrejme ju premastia orechy,vydarena torticka....
sovka62
Určite to nie je sacherova torta, ale to je len dobre, táto je určite lepšia. Sacherku nemusím, nechutil mi ani ten originál vo Viedni. Neviem čo na tom ľudia majú, kus suchého koláča s džemom poliaty čokoládou a šľahačka, ne to nejde dole hrdlom. Asi je to otázka marketingu a snobizmu.
Ale táto tvoja, tá by sa dole hrdlom šmykla, vyzerá vláčna a samý orech, ukladám.
libina
Prišla ako na zavolanie, upečiem dcére k narodeninám, vďaka za recept :)
afataga
@sovka62 mas pravdu, vobec nie je sucha, dobre sa smyka dole krkom, treba vyskusat a dakujeme za pochvaly
medulienka122
som sa zasmiala, že:"odstrániť formu aj spodok.." Jeden šéfkuchár stále spomína, ako jedna začiatočníčka so štrúdľou zvinula aj utierku, a potom volala do štúdia, že štrúdľa je už naplnená, pokrájaná, ale ako, pre Boha, má odtiaľ dostať tú utierku?-) možno je to pravda, možno len on si to vymyslel, ale u neskúsených gazdiniek je všetko možné. Aj tento recept na sacherku ukladám, vyzerá, že je šťavnatý
viera1
Pridám recept,ktorý mám ja:150gr nastrúhanej čokolády navlhčíme lyžicou vody a necháme v rúre zmäknúť.Potom ju jemne utrieme so 150gr masla,6 žĺtkami a 150gr cukru.Primiešame sneh zo 6 bielkov a 150gr hl. múky.Pečieme 15min (?!) a po vychladnutí obrátime a potrieme tuhým marhuľovým džemom a polejeme čokopolevou.Tá dĺžka pečenia mi vŕta v hlave,recept mám 40rokov,nikdy som ju nepiekla,preto to dávam tu,pre experimentátorky.Možno niekto skúsi a napíše výsledok.Recept je jednoduchší ako všetky,ktoré som doposiaľ videla.
martamm
Tento starý recept by bolo hriech neskúsiť, preto už je v mojej KK....:)
jozka2
jedla som Sacher dort v malickej restaurac r divadle vo Viedni ked som dostala poukaz zo SZM na tyzdenny vylet cestovalo sa z Prahy a zastupenie bolo za SZM 1 slovenka,1 moravacka a zbytok skoro nie cechy ale praha,v tom kolaci neboli ziadne mandle,kava atd.tato Sacherka bola z cokoladoveho cesta potreta vysnovim dzemom a poliata coko polevou a boli v nej aj male kuky visni,ale aj tvoj recept si ukladam
jozka2
sovka ma pravdu,tento kolac -torta je hutna,piekla som ju a moj manzel povedal,ze je velmi kaloricka,zrejme Sacherka je pre rakusakov asi ako bawnies pre americanov a ja ich nemusim nenormalne presladene a nedopecene.
afataga
@jozka2 to co si jedla nebola prava sacherka, videla som kedysi v telke ako sa to robi, jasne ze cesto bolo tajne, ale hotovu upecenu potieral cukrar marhulovym dzemom a na to isla velka vrstva polevy, ziadne visne, bolo to udajne natacane v original sacher cukrarni, ved ja netvrdim ze toto je prava sacherka, aj som to tak nazvala a torta je vyborna a nie je presladena ani sucha, ak chces vyskusaj, ak nechces tak nevyskusaj :-)
margaretka28
Ja tiež neviem posúdiť,či sa podobá,alebo nepodobá na originál,nikdy som ho nejedla,ale čo viem určite,že táto tvoja je originál sama o sebe,poznám veľmi veľa receptov na koláče aj zákusky a aj mám doma celkom slušnú zbierku,ale takéto niečo nepoznám a musím povedať,že sa mi veľmi páči a určite tento recept vyskúšam.Niet nad recepty našich babičiek,vedeli čo je dobré.:-))
afataga
@margaretka vyskusaj, nebudes lutovat, ten recept ma podla mna aj 200 rokov, ja neviem ako sa vola, my sme doma vzdy volalai sacherka, mozno sa to povodne volalo inak, ale nazov sa stratil na smetisku dejin :-)
pivonka
Jedla som sacherku v cukrárni pri Hudertwasserhaus, tá bola dobrá, ale nebola to pravá sacherka. Myslím, že tvoja torta nemá so sacherkou nič spoločné, ale verím, že je ešte lepšia. Nebude premastená a tie orechy a káva, to musí byť dobrota. Na oslavy v lete ako stvorená - netopí sa.
medovnicek
už je v kk, túto tortu milujú partnerove dcéry, zvykla ju pri výnimočných príležitostiach nosievať na oslavy švagriná, ktorá pracuje vo Viedni
janger
Uz podla obrazka vidno, ze je to vyborna torta. Krasne sa podarila. Ukladam do KK, snad niekedy vyskusam. A co je 'kava s logrom' :-)? Je to ten spodok ;-)?
afataga
ano to je ten spodok :-) ale mozno by to bolo dobre aj bez toho alebo s neskou, ale v recepte je to takto a vobec to tam necitit
adkas
prava, ci lava , vyzera super ... treba si chranit taketo babickovske , skvele stokrat odskusane recepty... super... ukladam KK
PS: od Sacher torty to ma daleko , ale myslim, ze tato je omnoho, omnoho chutnejsia:)))
varechaa
Zdravim dievcata tak som ju tuto naozaj skvelu torticku upiekla iba sa po nej zapraso je prevda ze som nedala muku ani ztruhanku ale pridala mixovane orechy a moja polovicka co nema rad okrem strudle nic sladke tak si veeeelmi pochvaloval dakujem za skvely receptik p.s. je super mokra aj na druhy den
barbora29
Vyzerá krásne. Práve sa pečie, tak dúfam, že sa podarí, lebo sa na ňu už tešíme :)
barbora29
Tak toto bol jeden z najlepších zákuskov aké som kedy piekla aj jedla :) Určite zopakujem
afataga
@barbora29 mam z toho radost, isto to nie je prava sacherka, ale recept je stary, overeny, podedili sme to s takym nazvom :-)
barbora29
práveže mám pocit, že je lepší. Keď som jedla Sacherku v cukrárni, zdala sa mi vždy taká suchá, tento koláčik bol taký šťavnatý. Piekla by som ho aj častejšie, len sa nám nechce orechy lúskať :)
farbuska
Pravá Sacherka je jeden suchý koláč. Táto torta vyzerá fajn. Vyskúšam pri nejakej príležitosti.
kakao
Orechy, káva, strúhanka a sóda bikarbóna v Sacherovi? Normálne si ma rozosmiala, viem, že nikde nepíšeš, že toto je originál, ale keby svoje meno pri tomto recepte videl pán Sacher, tak by ho na mieste porazilo.

„Mein Gott, das ist ein Dreck!“
kakao
@afataga , ja sa zase budem tešiť s tebou, keď sa konečne naučíš písať bez preklepov, hneď prvý krok tohto receptu: „Ako prvé treba uvariť silnú zrnkovú kávu s kakom“ Mohla by si mi prosím vysvetliť, čo vlastne kako je?
zuzanka1367
Dnes som podľa teba upiekla tortu, cesto super, ja som korpus dvakrát prerezala, natrela marhuľovým lekvárom, nech sa aj Sacher raduje :) druhú časť som potrela krémom ganache a aj celú som ju ponatierala...len neviem ako chutí, lebo nie je pre nás :( tak sa len popýtam, či chutila, ale voňala skvelo...vďaka za recept.
 lh5.googleusercontent.com/2w4kKB7T7fwa6lpujjgKwR7JNoiig_58_d_81Uv...
afataga
@zuzanka1367 to si ma potesila, isto si hanbu nenarobis, neboj sa :-), co by povedal ujo Sacher netusim, lebo toto isto nie je original, udajne je tato lepsia, neviem porovnat, ganache je super, tym nikdy nic nepokazis a paci sa mi taka neumelecka vyzdoba, hned vidno, ze je domaca, nemam rada take, co vyzeraju ako z umelej hmoty :-), potom daj vediet, ci smakovala
1x elixir
zuzanka1367
Vo Zvolene v Europe majú takú malú Chocolateriu a v nej predávajú čokoládovú tortu, ktorej nikdy, ale nikdy neviem odolať. Dostala som na okoštovanie kúsok torty upečenej podľa teba a musím povedať, že TO JE ONA!!! Veľká vďaka za zverejnenie tohto receptu, no baby neváhajte a pečte... :)


afataga
@zuzanka1367 ani nevies, ako si ma potesila :-), netusim odkial ten rcp pochadza, ale evidentne sa siril kade-take horami, dolinami :-)
@elixir :-)
havino
a kedže som sa šprtala v Tvojich receptoch, zbadala som aj ,, a la sacher, spomenula som si na nedávnu pochvalu od @zuzanky a kedže je to koláč bez múky, manžel DIA, ja som nedala ani tu lyžicu, verila som tomu množstvu orechov a mám nový robot, ktorý sneh vyšľahá raz také množstvo, ako predošlý, tiež bolo rozhodnuté. Ledva dýcham ešte teraz, dva kúsky som zlupla, len taký fukot, čo Ti budem hovoriť. Je výborná, šťavnatá, ukladám do odskúšaných a opakovane pečených, vdaka za 150 ročný recept, kvalita a nech sa volá ako chce. Potrela som marhuľovým džemom v strede a pod ganache.



afataga
@havino no teda dnes ti isla karta :-), to co mi toto robis? zas chute, toto je moja naoblubenejsia torta, tak som rada, ze aj u vas chutila, keby bol ten rcp zly, uz by davno zapadol prachom. Nabuduce teda ani ja nedam muku, ale sneh si pridem k tebe vyslahat :-). Ja davam navrch len dzem a polevu, lebo ja keby som prekrojila tortu, uz ju nikto neda dokopy, to mi mozes verit
svedka
Ozaj, aby som nezabudla-musim aj ja potvrdiť, ze torta je paradna.ja som pridala aj mleté mandle :) inak prva veta postupu je mila :D
afataga
@svedka jasne ze mandle su v pohode a okrem toho :-)
@viera1 dakujem, ale ja to ani nepotrebujem, lebo ja torty nepeciem, iba raz za cas tuto a dobra aj bez prekrojenia, inak som ti dala koment k tomu woku ako ma kimlo, ja som ho kupila v kinekuse, ale uz davno
tatarka58
Nenasla som velkost formy, rada by som ju spravila, tak aby som si vedela prisposobit suroviny, prosim o doplnenie, na aku velkost formy su tieto suroviny
afataga
@Tatarka58 (30.10.2016 03:08)

bola som odmerat, moja ma priemer 24 cm, vajec by malo stacit aj 6 ks, ak upecies, daj vediet, ci ste boli spokojni
haji
@Afataga (30.10.2016 11:51)
Aj ja si uložím tento recept, zvlášť teď, když jsem si přečetla tvůj úvod a část diskuze, milá Afi! Poděděné rodinné recepty zbožňuji!! Díky za receptík s kořeny vašeho rodu!
afataga
@Haji (30.10.2016 12:11)

v torte nie su ziadne korene :-))), tak ak sa odhodlas upiect, daj vediet
arkana
Torticka upecena uz len cakam kym vychladne a idem ju napnit,pokusim sa ju bez ujmy na zdravi a torte prekrojit :) az zajtra bude mat premieru v rakusku to zas budu tyto moji deduskovia hikat co dobreho som im zase napiekla :)
afataga
@Arkana (18.11.2016 17:34)

Potesila si ma, dufam, ze bude chutit, potom daj vediet. U nas v rodine sa nikdy neplnila, len dzem a poleva, ale isto sa da aj plnit, ak to tak mate radi
pivonka
V pondelok mal môj zať narodeniny, dnes ich má moja dcéra a v sobotu vnučka. Mám takú malú leviu rodinku. Na spoločnú oslavu som piekla sacherku podľa Abend
 varecha.pravda.sk/recepty/sacherova-torta/5739-recept.htm...

a zožala veľký úspech, chválili všetci. Na dnes som piekla podľa tohto receptu ale rezy. Dcéra ma poprosila, aby som napiekla pre jej kolegov, ale niečo top. Napadlo ma konečne vyskúšať tento recept a bola to šťastná myšlienka, rezy sú vynikajúce, kolegom veľmi chutili. Aj som mala obavu, ako to dopadne, lebo cesto po vymiešaní bolo dosť riedke, ale výsledok bol super. Ďakujem za recept, dostal sa do prvej ligy mojich receptov.
afataga
@Pivonka (16.8.2017 18:35)

Tak to ma velmi tesi, ze si bola spokojna a vsetkym chutilo, dakujem za spravu
zuzanka1367
Tu som :) Tvoja torta bude u nás na Silvestra, tento raz nebudem pýtať koštovať, sama si odvalím, už sa na ňu teším, prekrojená na tri pláty, prvý marcipán s brusinkami vo vlastnej šťave, druhý ganache, natretá marhuľovým lekvárom a na vrch opäť ganache...ďakujem za recept, zas a opäť a isto nie naposledy. Užite si sviatočné dni v pohode a zdraví...páá Zuzana


afataga
Parada, dakujem za spravu a krasne foto, toto je jedina torta, ktoru mam rada, lebo nie je kremova, tak nech chuti a vesely silvester.
zuzanka1367
Mala mimoriadný úspech, s Tvojim zvolením šírim tento skvelý recept medzi účastníkmi veselého Silvestra :) P.S. v roku 2019 pokoj v duši, lásku v srdci prajem...


afataga
No aka pekna sprava v novom roku, tesi ma, ze je u vas oblubena, jasne, ze mozes sirit rcp dalej.
Ja viem, ze to nie je sacherka, ale babka ju asi zdedila s tymto nazvom, tak ju tak volame. Inak kamoska ju pecie bez muky a struhanky a tym padom je bezlepkova.
Aj tebe krasny, pokojny cely novy rok a hlavne pevne zdravie.
zuzanka1367
Čo by to bolo za silvestrovskú párty bez Tvojej torty :) opäť srdečná vďaka za recept. Zaroveň prajem lásku, pokoj, zdravie celej rodine...


afataga
@zuzanka1367 (31.12.2019 17:22)

Ale ved ty si ju celu pokazila tou plnkou :-))), ale jasne, kazdy ma rad ine, ja ju mam rada prave preto, ze nie je plnena. Ja si tiez skoro kazdy rcp. upravim podla seba. Tak nech vam chuti a prajem vsetko len to naj v novom roku celej rodinke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia