Torta a la Sacher (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Tento recept pochádza od mojej babky, ktorá sa narodila v r. 1906, ona ho mala od svojej mamy, ďalej do histórie neviem, takže má min. 150 rokov. Moja mam túto tortu občas pečie, ja síce nemám rada torty, ale túto mám rada, lebo nie je krémová. Ja som ju nikdy nepiekla a moja dcéra sa rozhodla, že ju v piatok upečie, tak som jej trošičku pomáhala. Nakoľko sa podobá na originál, nechám na posúdenie iným.

8
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé treba uvariť silnú zrnkovú kávu s kakom, cukrom a vodou a nechať úplne vychladnúť
  2. Vyšľahať sneh z 8 bielkov so štipkou soli
  3. Vyšľahať 8 žĺtkov s cukrom
  4. V miske pripraviť zomleté orechy (mandle) s prézlami (strúhankou), múkou, sódou a olejom
  5. Do žĺtkov naliať kávu aj s lógrom
  6. Premiešať, pridať nachystané orechy a premiešať
  7. Pridať sneh a opatrne premiešať
  8. Cesto dať do tortovej formy, na spodok formy som dala papier a boky som potrela maslom
  9. Piecť 30 min. na 180° a potom ešte 10 min. na 170°
  10. Nechať chladnúť vo forme aspoň 15 min., potom preklopiť na mriežku hore nohami :-) a nechať vychladnúť, jasné že odstrániť formu aj spodok
  11. Potrieť marhuľovým džemom, ale keďže sme nemali, dali sme malinový
  12. Na záver potrieť polevou, ktorú si každý môže urobiť podľa seba, najlepšie je nechať ju v chlade do druhého dňa
  13. Mala by sa podávať so šlahačkou, ale nám chutí viac taká samotná
  14. Dobrú chuť