Thang Zhong - japonská technológia pečenia (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Thang Zhong je stará, pôvodne japonská technológia, pečenia, ktorá sa čoskoro rozšírila do celej Ázie a je známa v pekárenstve celého sveta, teraz prežíva svoj boom v strednej Európe. Pečie sa s ňou na slano i na sladko, od chleba, pečiva až po koláče. Jej výhodou je, že produkty upečené s ňou sú chutné, jemné, ľahučké, nadýchané a zostávajú vláčne a čerstvé i viac dní. Ide o kašičku z múky a vody, vymiešanú do hladka, zohriatu na 65 stupňov C, po vychladnutí sa pridá do cesta a s ním spracuje.

1
porcia
1 hodinu minút
príprava
5 minút
na 65 °C

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca som dala presne odvážené množstvo múky, použila som hladkú múku Extra špeciál 00. Múku použijete inú podľa toho, aký druh chlebe, pečiva alebo sladkých koláčov budete piecť.
  2. Pridala som presne odmerané množstvo vody a rozmiešala úplne do hladka. Tiež je známy Thang Zhong v kombinácii múka - voda+mlieko alebo múka + mlieko, dokonca múka + sladká smotana.
  3. Pomaličky a za stáleho miešania na veľmi miernom ohni som zmes zohriala približne na 65 stupňov C, a vypla som plameň. Správna teplota sa dá odhadnúť podľa toho, že vznikne hladká krémovitá kašička, v ktorej sa dá vareškou alebo šľahačom akoby písať.
  4. Uvarenú kašičku som nechala úplne vychladnúť na izbovú teplotu a potom som ju použila do cesta. Môžete ju mať v chladničke pripravenú vopred v pohári so šraubovacím uzáverom aj niekoľko dní, avšak pred použitím vybrať skôr z chladničky a treba ju nechať zohriať na izbovú teplotu. Postupne pridám niekoľko odskúšaných receptov, ktoré som upiekla s Thang Zhong technikou.