Tekvicovo-jablkové čatní

tinca - fotkatinca, 26. októbra 2016
Tekvicovo-jablkové čatní
Foto: tinca

Čatní je označenie rodiny dochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni. Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie. Túto korenistú Zobraziť celý popisČatní je označenie rodiny dochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni. Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie. Túto korenistú chuť v ovocnej či zeleninovej podobe si môžeme pripraviť aj doma. Keďže ma bratranček zásobuje tekvicou hokkaido, tak ja som siahla po tejto verzii receptu.

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1-2 ks
50 g čerstvý
1 ks
3 strúčky
2 PL
3-4 PL
1 ks menšia
150 ml čerstvá
1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Cibuľu, tekvicu a jablko ošúpeme a pokrájame na kocky. Cesnak pretlačíme a zázvor postrúhame na jemnom strúhadle. Chilli papričku nakrájame nadrobno. Pomaranče dobre umyjeme, nastrúhame si na jemno kôru a z dužiny vytlačíme šťavu. Ja som ju získala z 1 1/2 veľkého pomaranča.

  2. 2

    Na oleji opražíme cibuľu, zázvor, cesnak, chilli papričku a cukor. Pridáme tekvicu, osolíme a všetko spolu povaríme cca 3 minúty. Nakoniec pridáme jablko a prilejeme pomarančovú šťavu. Varíme ďalších 20 minút, ochutíme citrónovou /limetkovou/ šťavou a varíme dovtedy, kým zmes nezíska konzistenciu džemu s kúskami tekvice a jablka.

  3. 3

    Pred dovarením ochutíme pomarančovou kôrou a štipkou škorice. Ostrosť, kyslosť a sladkosť čatní si každý zvolí podľa toho akú chuť má kto rád.

  4. 4

    Nalejeme do pripravených pohárikov, zavrieme a obrátime hore dnom. Zakryjeme uterákom a necháme vychladnúť najlepšie do druhého dňa. Skladovať ho môžeme aj viac týždňov v chladničke.

  5. 5

    Môj tip: Čatní vynikajúco chutí ako príloha k syrom, ako aj ku grilovanému mäsu, k divine a k pečeným mäsám. Mne chutí aj k vareným párkom a k rybe. Dobrú chuť!

    Tekvicovo-jablkové čatní - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá kombinace surovin. S hokaido to musí být dobrota, děkuji za receptík!
1x tinca




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia