Tekvicové pyré
Tekvicové pyré

Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom fotorecept

stef - bez fotkystef, 31. októbra 2023
Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept)
Foto: stef

Príprava trvá v závislosti od počtu pomocníkov a zeleniny, či ju máme načistenú a pripravenú v mrazničke alebo nie. Ja osobne si polievkovú Zobraziť celý popisPríprava trvá v závislosti od počtu pomocníkov a zeleniny, či ju máme načistenú a pripravenú v mrazničke alebo nie. Ja osobne si polievkovú zmes predpripravujem a dávam do mrazničky, takže mne zeleninová polievka od prípravy po uvarenie trvá 25 minút, keďže aj horúcu vodu dávam do polievky z varnej kanvice. Objavila som púdrový šafran a odvtedy ho dávam všade – jedlo je veľmi chutné a neodolateľné, dáva mu mimoriadnu chuť. Polievku aj tekvicovú kašu s mäsom dám do popisu suroviny spolu.

4
porcie
70 minút
príprava
25+45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Polievka:
2 ks
1/2 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 PL
1 ČL
2 PL
2 PL pokrájaná
4 PL (cestoviny)
Hlavné jedlo:
1 ks menšia (alebo 1/2 väčšej)
3 ks
2 ks menšie
1 ČL
podľa chuti
2 PL
1/2 kg (pokrájané na kocky)
1 ks
5 PL
1 PL
4 ks (nemusia byť)




Postup

  1. 1

    Príprava polievky: Zeleninová zmes na drobno pokrájaná – mrkva, kaleráb, cuketa, zemiak, cibuľa, paprika. Miniatúrne cestovinové rezančeky pridávam do polievky, keď je uvarená zelenina, pridám aj olivový olej, soľ a šafran – púder. Namiesto korenia som dala do polievky štipľavú pokrájanú čerstvú papriku – mám rada ostré.

    Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polievka je hotová. Uvarenú polievku dozdobíme pokrájanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou - to čo máte momentálne v chladničke alebo v mrazničke. Dobrú chuť!

    Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Žltú jedlú tekvicu prekrojíme na niekoľko častí a dáme piecť spolu s očistenou a prekrojenou cibuľou a mrkvou, ktorú polejeme olivovým olejom a posypeme oreganom. Pečieme do zmäknutia, t.j. cca 25 minút pri teplote 220 °C.

    Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečenú tekvicu, mrkvu a cibuľu dáme vychladnúť a po miernom vychladnutí očistíme od tekvicovej zelenej šupky. Všetky zložky rozmixujeme spolu s vodou, ktorú pustila tekvica a ostatná zelenina. Pridáme šafran, soľ a lyžičku olivového oleja.

    Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si pripravíme bravčové mäso, ktoré sme kúpili už pokrájané na kocky. Do panvice dáme olivový olej, pridáme pokrájanú cibuľu – keď trocha zružovie, pridáme mäso – soľ, šafran a čerstvú štipľavú papriku – dusíme. Ak je málo šťavy prilejeme trocha horúcej vody. Pridávam aj 4 ks citrónových listov, ale nie je to podmienka. Všetko dusíme.

    Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Možno žltá farba sa niekomu nepáči, alebo v niekom niečo evokuje, ale prečo robiť stále iba zemiakovú kašu - treba inovovať a skúšať. Tak teda do skúšania, priatelia, kto neochutná, nevie aká skvelá pochúťka to je. Dobrú chuť !

    Tekvicová kaša s bravčovým mäsom a zeleninová polievka so šafranom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

chemik
Aby se to nepopletlo: Podle obrázku a nápisu Turmeric se nejedná o pravý šafrán, ale o mletou kurkumu. Pod názvem Safran-Paella se též prodávají španělské sáčky s náhražkou šafránu pro přípravu jejich běžného pokrmu, kdežto pravý šafrán je pod značkou Azafran en Herba 4x100 mg




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia