Tekvicové pyré fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 14. novembra 2011
Tekvicové pyré (fotorecept)
Foto: irenaw

Pretože som dnes vložila dva recepty s použitím tekvicového pyré prikladám spôsob prípravy väčšieho množstva pyré naraz. Trošku naopak ale čo už narobím. Je Zobraziť celý popisPretože som dnes vložila dva recepty s použitím tekvicového pyré prikladám spôsob prípravy väčšieho množstva pyré naraz. Trošku naopak ale čo už narobím. Je to vlastne polotovar na ďalšie použitie v receptoch.

30 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

3 kus




Postup

  1. 1

    Tekvica z ktorej robím pyré je najčastejšie maslová (butternut) alebo muškátová alebo tekvica so zelenou šupou a oranžovou dužinou, ktorá sa predáva pod názvom tekvica na pečenie (iný názov neviem). Toto pyré je sladkasté a používam ho na pečenie múčnikov. Na fotke je upečená maslová tekvica. Keď pečiem dva plechy súčasne trvá to asi 45 minút na 190°C. Pichnem nožíkom do najväčšej z nich či je celkom mäkká. Po dopečení je v priehlbinke po semiačkach šťava, necháme chvíľu postáť a šťava vsiakne.

    Tekvicové pyré (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ľahko lyžicou vydlabeme dužinu až zostane len tenká šupa.

    Tekvicové pyré (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kedysi som upečené pyré mixovala. Zistila som, že ju stačí roztlačiť pučidlom na zemiaky. Jednak to ide veľmi dobre a jednak po pridaní do cesta ju tiež budeme miesiť alebo šľahať alebo mixovať. Z maslovej tekvice sa vydlabe len malá jamka a je z nej veľa dužiny :o). Fotka troch tekvíc krát dva plechy sú štyri plné krabičky od zmrzliny a jedna šálka naviac išla do cheesecake. Pokrabičkované a vychladnuté pyré zmrazíme. V pohode vydrží do ďalšej sezóny a pečie sa z neho ako z čerstvého.

    Tekvicové pyré (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak mám veľa tekvice hokaido upečiem aj tú, ale na polievku stačí nakrájať ju na kocky a dať zamraziť (ako na fotke vo vrecku). Pečená s bylinkami je najlepšia čerstvá. Hokaido do slaných receptov u nás doma nemá konkurenciu.

    Tekvicové pyré (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A toto je tá zelená na pečenie. Je len jemne nasladlá takže je super pečená aj na slano s cedsnakom a čili. Táto sa u nás takmer vyrovná pečenej hokaido tekvici :O)

    Tekvicové pyré (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

hubata
Och, moje hokkaidó ja mám len tak pohodené v pivnici. Šupa stvrdne, musím bojovať nožom a tĺčikom na mäso aby som ju ošúpala a mňa trubku nenapadne si ju zmraziť, kým je ešte čas. No veľká vďaka za tento recept, túto sobotu nebudem umývať okná, ale mraziť hokkaidó. Ešte raz vďaka @Irenaw , si veľmi šikovná!
dorisa
@hubata , ako je to možné, ja hokaido normálne nožom prekrojím, ty máš nejaké divné, keď tĺčikom musíš.......Aj ja mám v pivnici,ale pevne dúfam, že ho pojeme skôr v prírodnom stave, ale samozrejme sa nebránim ani tomuto krásnemu pyré.
hubata
@dorisa - nebude to tým, že ja bývam v činžiaku a tam je sucho? Ja s ňou bojujem ako keby mi brali peňaženku ......
babidka
myslis , ze by sa to dalo zasterilizovat ? Mne v pivnici tekvica sice nestvrdne ale chuti mojim kamaratkam myskam a mam podozrnie , ze aj potkanom:-((( Macky v zime do pivnice nepustam a tak tam mysky maju bal aj s pohostenim......
marta5
Ja som jedla zákusok,dole piškotove cesto a hore plnka tekvicová asi s maslom,bolo to super,ak by niekto poznal recept,bola by som veľmi rada.
garanco
@irenaw , dobre, že si pridala recept - vďaka! Ja som totiž takúto tekvicu objavila až tohto roku, nemám s ňou žiadne skúsenosti a tak zbieram nápady. Už som ju napr. piekla na slano s bylinkami a cesnakom, bola výborná a opäť som jednu tekvicu na pečenie dostala, tak budem pokračovať v experimentovaní!
irenaw
dievčatá dostala som sa sem až teraz tak odpisujem hromadne: @dorisa uhádla si :O), @hubata aj ja niekedy bojujem pri rozkrajovaní, keď ho už dlhšie skladujem. pri receptoch som čítala, že hokaido sa nešúpe lebo šupka úplne zmäkne, tak ju len vydrhnem kefkou a odkrojím čo sa mi nepáči, celé nešúpem to musí byť hrozná fuška. nech sa ti v sobotu podarí. @babidka skúsila som prvý rok plná nadšenia zasterilizovať 3 poháre pyré a všetky sa mi pokazili tak som zostala pri mrazení. nie je tam cukor, ocot ani soľ asi by som tam musela dať nejaký iný konzervant a to nechcem. @marta5 nepoznám taký dezert, poznám len klasický pumpkin pie a tých som pár vyskúšala, kým som našla naozaj dobrý. skúsim pozrieť nejaké recepty alebo vymyslieť a upiecť a keby vznikol chutný zákusok určite ho vložím. @garanco takto pečená je skvelá aj iné recepty tak držím palce pri experimentovaní.
marianna76
Hokaido sme mali asi 3 ks tak navyše a vydržali až do teraz.... ževraj, čím je tekvica staršia, tým má viac vitamínov. Vôbec nebola mäkká, len sa ľahšie krája a super, ja ju tiež mám rada, mali sme polievku. Ja som spravila z hokaido džem, len je strašne sýty a takú hustú chuť má, ale rozmiešam ho z tvarohom a super....
irenaw
@marianna76 hokaido s nepoškodenou šupkou vydrží v suchom priestore v pohode do jari. teda aspoň to, ktoré vyrastie normálnou rýchlosťou, ak je priveľa vody, tak majú vodnatejšiu dužinu a kazia sa oveľa viac. ja robím len tekvicovo-jablkové alebo pomarančové pyré z tých podlhovastých, ten džem asi skúsim. prosím ťa, čo sa tam pridáva okrem tekvice?
mariaklara
Ja som mala hokaido tiež na suchom mieste až do júna a nič jej nebolo. A tu pozerám, tuším si ju dávaš do vrecka, do mrazničky? To som ešte neskúšala, ale tá sa asi piecť nebude dať, či áno? Bude vhodná asi na varenie.
irenaw
@mariaklara dávam si pár balíčkov hokaida do mrazničky, používam na polievku, nátierku, do zemiakovej kaše. pečiem len čerstvú, tiež by vydržala, ale my ju zjeme ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia