Šúľancová polievka s klobásou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 1. februára 2017

Včera sme mali na obed šúľance s cibuľou a klobásou. Samozrejme, že som ich urobila viac a tak mi zvýšili. Som šetrná a škoda Zobraziť celý popisVčera sme mali na obed šúľance s cibuľou a klobásou. Samozrejme, že som ich urobila viac a tak mi zvýšili. Som šetrná a škoda by bolo ich len tak nechať. Dnes som z nich urobila polievku, ktorá pôvodom pochádza z oblasti Egru v Maďarsku. Ako skoro do každej polievky radi pridávajú smotanu, teda by patrila aj do tejto šúľancovej. Ja som ju urobila po svojom.

5
porcií
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 g
100 g
1 ks
1 strúčik
podľa chuti
štipka
4 ks




Postup

  1. 1

    Pripravila som si základ. Do rajnice som dala slaninu, cibuľu, cesnak, klobásu a nechala som opiecť.

    Šúľancová polievka s klobásou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som červenú mletú papriku a podliala som vodou. Osolila, okorenila, pridala som rascu a zemiaky nakrájané na kocky.

    Šúľancová polievka s klobásou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď boli zemiaky uvarené, pridala som hrubú múku a nechala prejsť varom. Pridala som domácu sušenú zelerovú vňať a polievku som odstavila. Vložila som do nej uvarené šúľance.

    Šúľancová polievka s klobásou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Môže sa pridať do nej aj rozšľahané vajíčko a smotana. Prajem vám dobrú chuť.

    Šúľancová polievka s klobásou (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Chválim to je znamenie dobrej gazdinky, dal by som si. Ja tak isto robím čo mi ostane z varenia využijem na iné. 5* a ukladám.
jankov
Takúto polievku si robím často, volám ju rýchlikovka klobásková, len namiesto šúľancov tam hodím "primerane" domácich širších slížov a nakoniec pridám majoránku a trochu kajenskej papriky...prvýkrát som takúto polievku jedol u moje michalovskej babky pred ca 54-mi rokmi, tá ju naučila robiť mamu a mama zasa mňa a ja moju dcéru, len tá ju má radšej, keď ju navarí otec...:-)
...ak robím šúľance, tak akosi ich nezostane nazvyš, niekde sa tie koťuhy z taniera odšúľajú...:-)
sracz
... aj ja si, s dovolením milá Izka, prisadnem a dám si s Vami tak za plný "esschus" a budem jesť veľkou lyžicou! Nádhera ja na tanieri aj spomienková (podobne ako píše @Jankov z "Nagymihályu")!
jankov
@Sracz (2.2.2017 01:03)
Ja som rodený "Vágújhely-ovčan", mama pochádzala z "Nagymihály", môj otec si ju tam kedysi našiel ako vojak a "odviedol" do "Vágújhely"...kedysi som tam chodieval veľmi často a na návšteve rodiny ma hostili ich východňárskymi jednoduchými na prípravu, ale zato chutnými a "hutnými" jedlami a nikdy mi nezabudli prízvukovať: konečne sa dobre naješ, lebo vy západňári takéto jedlá nemáte a ani neviete navariť...:-)...
garanco
@Jankov (2.2.2017 05:27) , @sracz
... čo keby ste neznalej názvov ( aj keď som "Vyhodňarka"), preložili tie názvy, predpokladám, že Nagymihály sú Michalovce, ale ten Vágu... netuším.
Ospravedlňuje sa Izke, že som odbočila od varenia!
garanco
@Jankov (2.2.2017 05:27)

Keď som rozobrala moje vedomosti z maďarčiny: je Vágújhely Nové mesto nad Váhom?
jankov
@garanco (2.2.2017 10:07)

Dlho som nebol na Vareche, tak ti odpovedám až teraz...áno, kedysi sa volalo aj Vágujhely, ale predtým aj Neustadt...mestu bili udelené mestské výsady kráľom Bélom IV. 18. marca 1263




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia