Studenina - Huspenina

natasam90Natasam90, 25 ročná žena, Prešov, 16. septembra 2012 23:34
Ďalšie jej recepty »

Studenina - HuspeninaFoto: natasam90

Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené. Aj keď tam ide mastné meso ktoré ja nejem, viem si urobiť aj dávku podľa môjho gusta. Možte sa uistiť že tento recept pochádza od ozajstnej gadinky a dokonca aj ukrajinky.

10
porcií
480 min
príprava
300 min
tepelná úprava

Suroviny

1  ks
1/2  kg
3  ks
2 - 3  ks
3 ks
3  ks
1  ks malý
-  zelená
2  PL
5  ks
dochutenie
2  celé hlavičky - strúčiky
2  ks

Postup prípravy

  1. 1

    Mäso si očitíme od zvyšného ochlpenia (hlavne br.nožičky medzi palcami :D ), umyjeme. Pripravíme si veľký hrniec do ktorého vložíme iba mäso a zalejeme vodou. Pridáme soľ (1,5 PL), čierne korenie celé 5 guličiek.Čakáme pokiaľ nám to nezavrie.

  2. 2

    Ak to zavrelo, sporák nastavíme tak, aby sa nám studenina varila, ale aby som sem tam stále videla neaku bublinku (že nám povrieva). Ak bude silno vrieť, studenina nebude priesvitná ale taka mliečna.Po celý čas zbierame penu ktorá sa nám vytvorila.Tiež si na tom dajte záležať. Ak to zanedbáte, tiež stiudenina nemusí byť priesvitná. Zbierame penu po celý čas ako sa nám studenina varí. Zo začiatku toho bude hromada no potom toho bude stále menej. Studenina sa má variť 5 hodin.

  3. 3

    Po 3 hodinách varenia k studenine pridáme zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, cibuľa -celá, cesnak 2 strúčiky - celé. Túto zeleninu nekrájame, len očistenú celú vložíme do hrnca (môžte prerezať)

  4. 4

    Po piatich hodinách vypneme. Ochutnáme, prípadne dochutíme. Vyberieme mäso do jedej misky a zeleninu do druhej. A necháme odpočinú ťstudeninu cca 20 minúť + pridáme celú petržlenovú vňať. Mäso dáme vychladnúť.

  5. 5

    Ak mäso vychladlo, nakrájame ho na také kusy ake chceme, ja to krájem na drobnejšie. Samozrejme vykostujeme. Ak je mäso nakrájané, zaťiaľ ho chvíľu necháme tak a ideme na studeninu, ktorú celú cez sitko precedíme. Ostatný cesnak ktorý nám ostal (min. 5 stúčikov max. 8 )podľa sily cesnaku, prelistujeme do studeniny. (ja si ho lisujem na osobitný tanierik, na ktorom potom po lisovani cesnak troku posolím, popeprím lebo pustí trošku cesnačik šťavu a potom ho dávam do studeniny, Prihodíme aj mäso. Premiešame. Ochutnáme samozrejme. Ak nám chýba neaké korenie, dokoreníme. Rozlievame do mištičiek.

  6. 6

    Ak máme studeninu rozliatu, tak je to všetko. Ja ešte ozdobím mrkvou, petržlenom ktorý sme vybrali zo studeniny kedže je to odpad a neechám vychladnúť bud v chladničke alebo na chladnom mieste. ZIMA- balkón, kuchyňa Leto - chladnička. Studenina najviac chutí na druhý deň. Dobrú chuť.

ohodnoť recept:
Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist