Studenina - Huspenina

Studenina - Huspenina
Foto: natasam90
natasam90Natasam90, recept pridal: 16. septembra 2012 23:34Ďalšie jeho recepty

Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené. Aj keď tam ide mastné meso ktoré ja nejem, viem si urobiť aj dávku podľa môjho gusta. Možte sa uistiť že tento recept pochádza od ozajstnej gadinky a dokonca aj ukrajinky.

Suroviny

10
porcií
480
minút
príprava
300
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Mäso si očitíme od zvyšného ochlpenia (hlavne br.nožičky medzi palcami :D ), umyjeme. Pripravíme si veľký hrniec do ktorého vložíme iba mäso a zalejeme vodou. Pridáme soľ (1,5 PL), čierne korenie celé 5 guličiek.Čakáme pokiaľ nám to nezavrie.

2

Ak to zavrelo, sporák nastavíme tak, aby sa nám studenina varila, ale aby som sem tam stále videla neaku bublinku (že nám povrieva). Ak bude silno vrieť, studenina nebude priesvitná ale taka mliečna.Po celý čas zbierame penu ktorá sa nám vytvorila.Tiež si na tom dajte záležať. Ak to zanedbáte, tiež stiudenina nemusí byť priesvitná. Zbierame penu po celý čas ako sa nám studenina varí. Zo začiatku toho bude hromada no potom toho bude stále menej. Studenina sa má variť 5 hodin.

3

Po 3 hodinách varenia k studenine pridáme zeleninu (mrkva, petržlen, kaleráb, cibuľa -celá, cesnak 2 strúčiky - celé. Túto zeleninu nekrájame, len očistenú celú vložíme do hrnca (môžte prerezať)

4

Po piatich hodinách vypneme. Ochutnáme, prípadne dochutíme. Vyberieme mäso do jedej misky a zeleninu do druhej. A necháme odpočinú ťstudeninu cca 20 minúť + pridáme celú petržlenovú vňať. Mäso dáme vychladnúť.

5

Ak mäso vychladlo, nakrájame ho na také kusy ake chceme, ja to krájem na drobnejšie. Samozrejme vykostujeme. Ak je mäso nakrájané, zaťiaľ ho chvíľu necháme tak a ideme na studeninu, ktorú celú cez sitko precedíme. Ostatný cesnak ktorý nám ostal (min. 5 stúčikov max. 8 )podľa sily cesnaku, prelistujeme do studeniny. (ja si ho lisujem na osobitný tanierik, na ktorom potom po lisovani cesnak troku posolím, popeprím lebo pustí trošku cesnačik šťavu a potom ho dávam do studeniny, Prihodíme aj mäso. Premiešame. Ochutnáme samozrejme. Ak nám chýba neaké korenie, dokoreníme. Rozlievame do mištičiek.

6

Ak máme studeninu rozliatu, tak je to všetko. Ja ešte ozdobím mrkvou, petržlenom ktorý sme vybrali zo studeniny kedže je to odpad a neechám vychladnúť bud v chladničke alebo na chladnom mieste. ZIMA- balkón, kuchyňa Leto - chladnička. Studenina najviac chutí na druhý deň. Dobrú chuť.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • modrykamen, 17. septembra 2012 o 06:38
    Hovorí sa, že každý človek má niekde na svete dvojníka. Ale nevedel som, že mám dvojníčku vo varení a ešte takú mladú (ja starý chlap). Presne takto isto robím huspeninu aj ja (či studenia, ako tomuto jedlu nadávame my). Akurát že ja dávam údené kože, ktoré si v chladničke odkladám z domácej slaniny.


  • lusinkab, 17. septembra 2012 o 06:59
    Tak toto je jedno uzasne jedlo :-) milujem studeninu sice som ju nejedla niekolko rokov ale teraz uz rozmyslam ci ju nespravit doma :-) ale asi budem musiet recept zozdelit na stvrtinky kedze sme doma len dvaja :-) kk


  • 1ariana, 17. septembra 2012 o 07:48
    Vyzerá úžasne.


  • medulienka122, 17. septembra 2012 o 09:59
    milujem huspeninu, len ju cedím ešte cez gázu alebo utierku, aby bola skutočne číra , na spodok ide samozrejme mäsko a trochu kožky, aby sa "zhuspeninovala", navarila si toho habadej:-)))


  • babuscha, 17. septembra 2012 o 10:15
    mňam, nožky, kožky, koleno nemusia byť údené a na konci do hotového vývaru dávam jednu polievkovú lyžicu octu, už je chladnejšie tak bude


  • bambulka51, 17. septembra 2012 o 16:44
    milujem huspeninu ale u nás v TN stoja nožičky 2 eurá


  • milad, 17. septembra 2012 o 19:21
    Huspeninu z nôh by som nejedla, ani z uší...nehnevajte sa na mňa za to. Ako decko som to jedlo neznášala.Teraz ho mám rada, no nezjem nijaké, len to, čo si sama urobím a to čisto z kolienok a mäsa...predsa len, sú vyššie od hnoja, ktorým sa prasa celý život brodí...aj tak mi tá koža príde špinavá, čo by som ako drhla, mužíček mi ju vždy pred varením opáli plameňom.Vodu nechám vyvariť na polovicu a huspenina vždy stuhne, aj vďaka kostiam. Nuž, ukameňujte ma za môj názor. Asi som fajnovka...;-)


  • cistinka, 17. septembra 2012 o 20:34
    Presne toto by som si teraz dala :-) Huspeninu milujem.


  • mracik9, 21. septembra 2012 o 18:09
    Musím pozrieť do mrazáku,či tam niečo nezostalo od posledného varenia,ale si nám narobila chúťky,mňam.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 35/2014: Zavárame
Časopis Varecha v piatok 29. augusta v denníku Pravda.

Bavorská kuchyňa: Mníchovčania si potrpia na kvalitnú a domácu stravu
Z bavorského Mníchova nám špeciality tejto časti Nemecka priblíži Varecháčka Archaa.

V Tescu milujeme čerstvosť, rovnako ako vy
- Inzercia -
V Tescu milujeme čerstvosť, rovnako ako vy. Len to najčerstvejšie dokáže rozohrať všetky zmysly.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 35/2014: Zavárame Zavárame
Časopis Varecha v piatok 29. augusta v denníku Pravda.


TOPlist