Stroganov od mamičky

kepinator - bez fotkykepinator, 18. januára 2017
Stroganov od mamičky
Foto: kepinator

Moje TOP jedlo pri každej návšteve rodičov. Obľúbili sme si ho dokonca tak, že nesmie chýbať na sviatočnom stole ani cez Vianoce.

8
porcií
20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 ml
3 ks
5 strukov
2 ks
500 ml
2 čl
1/2 čl
1 čl
4 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si perkeltový základ (cesnak, cibuľa, č.paprika), nepražíme veľmi, necháme len zmäkknúť. Mäso vložíme vkuse, osmahneme prudko zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

  2. 2

    Podlejeme pretlakom a trochou vína, necháme prevrieť. Pridáme soľ, korenie, borievky a bobkový list. Povaríme. Podlievame vínom. Mäso sa nemusí dusiť, môže sa aj variť v omáčke, ktorá zatiaľ nie je taká hustá, aby sa pripaľovala.

  3. 3

    Keď je mäso celkom mäkké až tak, že sa začne rozpadávať, vyberieme ho z omáčky a očistíme od kúskov cibule, ktoré vrátime do omáčky. Rozmixujeme a prilejeme smotanu. Kto chce, môže omáčku celkom pokaziť pridaním múky :) Necháme znova prevrieť a môžeme podávať s knedľou alebo slovenskou ryžou.

Diskusia k receptu

chica114
Milujem stroganov. Super receptíček. 5* a dávam ešte KK :)
bubaya
Do stroganoffky nejde paprika ani víno, ani borievky, ale žampióny, alebo dubáky a kyslá smotana, najlepšie créme fraiche. Niekto dáva aj kyslé uhorky. Víno a borievky, to je skôr morčacie á lá divina. Vyskúšaj dakedy pravý stroganoff, to je baštáááá a ešte keby bol zo sviečkovej.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ačo s tým mäsom?
tefalka
tiež chcem povedať, že to nie je stroganov,ale ako vraví evana bude to morčací paprikáš
valeri
hoci to vyzerá chutne, Stroganov to určite nie je, ten sa robí z hovädzieho mäsa a úplne inak :-)
babidka
Jedlo ako take moze byt naozaj velmi chutne ale prve co ma napadlo ked som ten recept citala " preco ten nazov ?" Ved sa to kludne mohlo volat akokolvek inak napriklad hoci aj " Vinovocervene morcacie stehno od mamicky "a mal by si v komentaroch iba same pochvaly:-)
Mozno si teraz po tych komentaroch urazeny .Ale pre ludi co sa aspon okrajovo zaoberaju gastronomiou a trosku sa v nej aj vyznaju ten nazov znamena to iste ako keby si zahradnikovi doniesol margaretku a povedal mu , ze to je pivonia.Obidve su krasne ....len to nie je to iste .
bacon
Jedlo je určite super , na názve mne až tak nezáleží , len v poslednom bode som sprvu nevedel , čo rozmixujeme , došlo mi , že tú omáčku , nie mäso.
nyja
Nenamietam, možno je toto jedlo dobré, veď nakoniec vám chutí. No podľa mňa to nie je ani ryba ani rak ! Mohol by to byť paprikáš, potom tam ale nemá čo robiť borievka a bobkáč a priveľa pretlaku! Ja takto podobne robievam hovädzie nadivoko. Stroganov sa robí zo sviečkovice, pridávajú sa uhorky, šampiňóny, trocha horčice a pretlaku za lyžičku... borievky vôbec ani bobkáč...a smotany sa dáva len trocha na zjemnenie.

@Bacon , ja myslím, že na názve určite záleží, pretože inak by nemali zmysel ani kuchárske knihy ani gastroportály... len si predstav, že by si plnenú papriku nazval guláš! To by bol riadny guláš nielen v kuchárskych knihách, ale aj v hlavách. V reštike by si si objednal sviečkovú na smotane a kým by ti ju doniesli, moho by si hádať, čo to vlastne bude :-)