Šťavnatá poézia

bejgi - fotkabejgi, 5. februára 2012
Šťavnatá poézia
Foto: bejgi

Štrúdľu som si opísala z báječnej ženy a nedalo mi ju vyskúšať, už podľa postupu uvidíte prečo, je chutná , u nás obľúbená :) Zobraziť celý popisŠtrúdľu som si opísala z báječnej ženy a nedalo mi ju vyskúšať, už podľa postupu uvidíte prečo, je chutná , u nás obľúbená :) pre niektorých varecháčov sypaný tvarožník ;-) a pre niektorých zmenené na Šťavnatá poézia :)))

15
porcií
60 minút
príprava
35-45 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
300 g
1 ks
Plnka:
500 g
1/2 sáčka
50 g
400 g
Okrem toho:
4 ks surové
1 ks
100 g (tuk) roztopené
500 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie. Potrebné odvážime.

    Šťavnatá poézia - obrázok 1
  2. 2

    Múku, cukor práškový a kypriaci prášok spolu zmiešame a rozdelíme na polovicu.Zmiešame tvaroh, hrozienka a cukor. Vajcia rozmiešame s vanilkovým cukrom, roztopeným maslom a mliekom.

    Šťavnatá poézia - obrázok 2
  3. 3

    Prvú polovicu zmesi /múka, cukor a kyp. prášok/ rovnomerne vysypeme na namastený plech.

    Šťavnatá poézia - obrázok 3
  4. 4

    Zmes z tvarohu, hrozienok a cukru opatrne po kávových alebo odvážnejší po polievkových lyžičkách a rovnomerne nanesieme na prvú polovicu zmesi.:)))

    Šťavnatá poézia - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme rovnomerne kyslou smotanou.

    Šťavnatá poézia - obrázok 5
  6. 6

    Druhú polovicu zmesi /múka, práš.cukor a kyp. prášok/ rovnomerne vysypeme na vrstvu kyslej smotany.

    Šťavnatá poézia - obrázok 6
  7. 7

    a nakoniec opatrne zalejeme /vajcia rozmiešame s vanilkovým cukrom, roztopeným maslom a mliekom/. Pomaly pečieme do zlatistá pri teplote 175 stupňov C do zlatistá.

    Šťavnatá poézia - obrázok 7
  8. 8

    Upečenú štrúdľu necháme vychladnúť a môžeme s radosťou konzumovať :)

    Šťavnatá poézia - obrázok 8

Diskusia k receptu

matilda256
Podobné robím pod názvom sypaný tvarožník. akurát tam nejde kyslá smotana.
ejta
tak takéto niečo podobné (bez smotany a vajec) robím ako švédsky tvarohový koláč :-)))
bejgi
ďakujem za komentáre, tento koláčik moji dvaja chlapi zjedia v nedeľu poobede, v pondelok na raňajky a je po štrúdle :)
gubics
Ten koláčik vyzerá perfektný, ale odpusť podľa môjho názoru je to sypaný koláč.
Štrúdla sa robí z ťahaného alebo lístkového cesta.(Plnka sa zavine do cesta a tak sa pečie). Šikovné kuchárky si tu vymyšľajú názvy svojich kreácii, tak ako sa to im hodí. Ani nie s tým mám problém,ale s tým, že určitým druhom jedál alebo pečív každý podľa svojej vlastnej fantázie alebo chuti môže pozmeniť zloženie, ale malo by sa to aspoň podobať na ten originál. (Myslím tu štrúlu).
bejgi
@gubics , ale veď ja píšem že recept je z báječnej ženy a volal sa že Talianska štrúdla, to nieje môj výmysel :) tak napíš redakcii báječná žena, že je to sypaný koláč;) ja som ho len vyskúšala, chutil nám a podelila som sa s vami o ňu :)))
marikafil
Mne je jedno, ako sa to volá naozaj, len mám problém - ako naniesť tvarohovú plnku na tú prvú vrstvu múky a cukru - ja mám problém naniesť na surové spracované cesto vrstvu lekváru:-) Toto sama nebudem skúšať, až keď uvidím niekoho naživo...aj keď to môže byť mňamkové.
bejgi
@marikafil , ja to robím tak, že najprv PL ukladám postupne, opatrne a rovnomerne na múku a potom opatrne nožom rozotriem, keď si si všimla tak jeden tvaroh je hrudkový a druhý jemný, ak ich zmiešaš tak masa tvarohu na múku s cukrom ide rozotrieť ľahšie, tiež som koláčik zvládla až na druhý krát, kde som vychytala muchy :)))
zinnajdha
možno že tvarohovú plnku bude lepšie ukladať čajovými lyžičkami - babračka, ale dobrý výsledok. To je len teória, lebo som ho ešte nerobila. Vyzerá zaujímavo, ukladám do zákuskov.
bejgi
každý si plnku môže ukladať ako mu vyhovuje aj kl a @zinnajdha , nieje to až taká babračka, ver mi, snažila som sa aj postup aj foto, aby to bolo vyditeľné a plech má veľkosť 39xc28 cm :)
angiek
mam doma tento isty recept, mne sa osvedcilo zmiesat smotanu rovno s tvarohom a ostatnymi prisadami a tak vyliat na muku, lebo sa to naozaj zle inak rozotiera, podla mna je to aj tak jedno, lebo sa to cele specie, je to podobne ako tvarohovy sypany kolac, ale toto je stavnatejsie :)
evanaaa
Tvarohový je každý len dobrý a tento takisto. Možno Taliani sú lenivý tak štrudlu nevytiahnu ale sypú, veď ona sa v rúre sama vytiahne, hehe. A čo keby sa ten tvaroh dal do vrecúška a nanášal vytláčaním, to by nešlo?
bejgi
@evanaaa , presne tak,si milá, ja už som aj pozmenila názov receptu, že Šťavnatá poézia, tak možno už bude dobre, že sypaný koláč, šťavnatá poézia a štrúdla pre lenivých talianov :))))
sneica
pekny receptik...robievam podobne namiesto hrozienok do tvarohu vtlacam zavarane marhule...