Špenátová polievka

Špenátová polievka
Foto: archív Vojtecha Artza

Autor receptu

Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro


Suroviny

10
porcií
10
minút
príprava
25
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Na rozpustenom masle orestujeme nakrájanú šalotku. Pridáme špenát, ktorý sme blanšírovali asi 5 minút vo vriacej vode. Dochutíme cesnakom, pridáme zemiaky, podlejeme vodou a povaríme.

Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom a ochutíme soľou a korením. Pošírovaný žĺtok vkladáme do polievky až pri servírovaní.

Náš tip: Pre lepšiu chuť polievky môžeme namiesto vody použiť aj vývar. Žĺtok pošírujeme v olivovom oleji pri teplote 80°C asi 5 minút.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

7 komentárov k receptu
  • barborao, 21. mája 2010 o 09:22
    toto moze byt velka dobrotka!


  • kittys, 21. mája 2010 o 10:38
    Ďalšia skvelá jarná chuť. Už viem, čo budem dnes variť, keďže moc času mi nezostáva, bude to špenátový prívarok:-))
    Ešte že mám teba, moja varecha:-)))))) a všetkých, čo tu dávate skvelé recepty


  • jullynka, 21. mája 2010 o 13:10
    A čo hovoríte na zohrievanie špenátu.. hmmm?


  • tinca, 21. mája 2010 o 13:42
    Ten žltok je nádhera, ako keby chcel na nás vyskočiť z obrazovky,niekedy ho skúsim či sa mi podarí. Veď sa môže použiť na hociaký prívarok, ktoré zbožňujem.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 3 komentárov)
  • wevewe, 26. mája 2010 o 12:21
    nerozumiem....to ako mam pripravit ten zltok? to je akoze volske oko bez bielka alebo...?


  • zvoncek, 27. marca 2012 o 23:00
    detto otázka ako u @wewewe , môže odpovedať redakcia, čo je to pašírované vajce? ako sa to robí?


  • ethanel, 28. marca 2012 o 00:41
    Rýchle vysvetlenie čo pošírovanie znamená ... čudujem sa profi kuchárom že keď píšu recept alebo redakcii že také to veci nevysvetlia ... pre amatérov to je hotové hókus pókus.
    Rýchle vysvetlenie čo pošírovanie znamená.

    Pošírovanie je jednou zo známych a obľúbených kuchárskych techník, ktorú si bohužiaľ ľudia často mýlia s obyčajným varením vo vode.

    Pošírovanie je jednou zo známych a obľúbených kuchárskych techník, ktorú si bohužiaľ ľudia často mýlia s obyčajným varením vo vode. Ide však o varenie mäsa, rýb, ovocia, zeleniny v tekutine pod bodom varu ( 80 až 95°C). Tekutinou býva najčastejšie rôznymi ingredienciami ochutená voda alebo rôzne nálevy ako zeleninový nálev court bouillon (vývar) skladajúci sa z mrkvy, cibule, póriku a feniklu s typickou arómou zaliatymi bielym vínom, mäsové a rybacie nálevy, cukrové sirupy na varenie ovocia a samozrejme voda ochutená najlepšími bylinkami a červeným alebo bielym vínom. Pošírovanie má oproti obyčajnému vareniu tú výhodu, že sa rybacina a dokonca i vajíčka nezačnú rozpadávať a mäso nezostane suché a tuhé.

    Nálev z pošírovania sa mnohokrát podáva ako redšia omáčka s pošírovaným jedlom v hlbokom tanieri alebo sa odkladá na neskôr, kedy sa z neho pripravia rozličné delikátne omáčky a polievky. Nálev z talianskeho „bollito misto“ (zmes vareného mäsa) a francúzskeho „pot-au-feu“ (varené hovädzie) sa dokonca podáva ako prvý chod – polievka alebo vývar.

    Pri kuchárskej technike pošírovanie platí, že veľké kusy mäsa a rýb vkladáme do studenej vody alebo nálevu, pretože už vriaca voda by spôsobila prevarenie vrchnej časti a surovosť vnútornej časti pokrmu. Postupné varenie v studenej tekutine nám taktiež odplaví možné nečistoty z povrchu jedla, ktoré môžeme potom jednoducho z nálevu odstrániť. Malé kúsky rýb a mäsa vkladáme už do vriacej vody, aby sa nám neprevarili ešte predtým, než začne vrieť. Mäso je potom hotové rýchlo so stredne uvareným chutným vnútrom.



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist