Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup)

evusik - fotkaevusik, 1. júla 2013
Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup)
Foto: evusik

Odkedy mám malú záhradku špenát patrí k mojim každoročným favoritom. Každým rokom ho sadím viac a viac. Vždy sa dosýtosti nadžgáme mladého, čerstvého špenátu, Zobraziť celý popisOdkedy mám malú záhradku špenát patrí k mojim každoročným favoritom. Každým rokom ho sadím viac a viac. Vždy sa dosýtosti nadžgáme mladého, čerstvého špenátu, ale keď už ide do kvetu treba ho rýchlo zakonzervovať... ja ho mrazím a netuším či vôbec existuje nejaký iný spôsob uchovania špenátu na zimu....

Suroviny





Postup

  1. 1

    Každý z nás si pamätá tohtoročnú jar. Najskôr teplo, potom sneh, dažde.... všade sa hovorilo o tom, čo takéto počasie narobí s úrodou... v TV som videla jedného farmára ktorý tvrdil, že netreba zbytočne lamentovať, že príroda si určite poradí.... a mal pravdu! dôkazom je aj náš špenát... v roku 2012 sme zbierali a uskladňovali špenát presne 1.6. - vediem si fotodokumentáciu :-)

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    no a v roku 2013 sme definitívne likvidovali špenát 2.6. a bolo ho oveľa, oveľa viac ako v roku 2012. Aj keď sme špenát kvôli počasiu sadili oveľa neskôr, on to proste dobehol... no a toto je časť mojej tohtoročnej úrody... dve takéto isté debničky a dve malé čierne sú už spracované v mrazáku...

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Špenátové listy dobre popreplachujem v studenej vode, preberiem a vyhodím všetko čo sa mi nepáči, potom si ho rozdelím na tri časti. Najskôr vyberiem tie najkrajšie lístky, bez hrubých stoniek, zalejem ich vriacou vodou, nechám minútu postáť, zlejem a ihneď ochladím studenou vodou. Na sitku nechám odkvapkať, naporcujem do sáčkov po asi 250g a dám zamraziť.

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    z ostatného špenátu zase povyberám ten krajší (akože II.trieda) ten nasekám...

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    sparím vriacou vodou, po jednej minúte prudko ochladím, zlejem a na sitku nechám odkvapkať, prípadne jemne vyžmýkam, trocha vody nie je na závadu...

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    a ponorným mixérom len tak prebehnem a rozmixujem na hrubo. Takýto špenát používam pod mäso, ako prílohu, ako plnku na slané koláče...

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    z tejto várky, čiže s tých dvoch debničiek hore, som spravila 1kg špenátových listov (sáčky vľavo) a 2kg sekaného špenátu, ktorý si dávam do sáčkov po 500g (sáčky vpravo)

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    no a z toho čo mi zostane, teda listy aj stonky, ktoré sú síce hrubé, ale zato šťavnaté si spravím špenátové pyré. Všetko rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    špenátové pyré si dávam zamraziť do malých formičiek na muffiny, ale použiť sa dajú aj misky z paštét

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    po zamrazení špenát vyberiem z formičiek a dám do sáčku, alebo do plastovej nádoby naspäť do mrazáku. Takéto pyré používam všade tam kde potrebujem len malé množsto špenátu napr. na špenátové cestoviny, halušky, do cesta a pod.

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    napríklad aj takéto výborné domáce špenátové cestoviny so syrovou omáčkou :-)

    Špenát a jeho uskladnenie (fotopostup) - obrázok 11

Diskusia k receptu

ywett
inšpiratívny a perfektný recept :)
snicla
Tiez takto uskladnujem. Velmi pekne si to nafotila, si sikovna. Navod iste mnohym pomoze.
evusik
ďakujem :-) aj som váhala, pretože takto robí asi každá gazdinka, ale snáď to niekomu pomôže...
alena45
všimla som si, že si dala recept do dvoch kategórií - bylinky a domácnosť. Namiesto kategórie ZAVÁRANIE by bolo možno vhodné použiť slovo KONZERVOVANIE, aby sa tam mohli zaradiť aj mrazené polotovary. Ale to je podnet pre redakciu, napíšem iim.
medovnicek
nemám zatiaľ záhradku, ale dúfam, že niekedy sa k nej dopracujem, preto si tento tvoj výborný nápad ukladám, určite sa mi v budúcnosti zíde
evusik
@alena45 keď teraz je to trochu inak, najprv musíš zaradiť do buď Recepty alebo Bylinky, ja som dala Bylinky aj keď to nie je celkom správne... musela by som to dať do Recepty - Polotovary - Zaváranie pretože Konzervovanie nie je... tak som dala Bylinky, pretože recept by to síce mohol byť ale zaváranie to nie je... chce to admina :-) díky za dobrá nápad...
helca103
ja nie som veľmi špenátová, ale z určitého dôvodu si musím na takéto jedlá zvykať. Tvoj postup sa mi páči a určite využijem ked budem mat viac špenátu.
izabella929
fantastický nápad.....! vynikajúce šetrenie miesta v mrazáku a kopec špenátu na zimu.-)))šikulka....
aroooo
pre mňa je už neskoro, špenátu nebolo veľa, prevarený,rozmixovaný na pyré v mrazničke. Toto ukladám na rok /alebo jeseň/,páči sa mi to mini balenie na menšiu spotrebu.kk
rennatte
ja som takto mrazila jahodovu dren, ale spenat ma nenapadol,,,tak to vyuzijem aj na medvedi cesnak, ten som davala do plastoveho obalu na kinder vajicka
cathyc
ja špenát suším pod 40 st.C a potom ho pridávam do smoothie. Takto sa v ňom zachová najviac telu prospešných látok.
evusik
ďakujem všetkým za nahliadnutie :-)
ja som takéto miniporcie začala mraziť pri hríboch, nezaberie to veľa miesta, nepotrebujem kopec sáčkov, stačí mi jeden veľký alebo plastová krabica, keď potrebujem len trochu pod mäso stačí mi jedna porcia, keď je nás viac tak zoberiem viac porcií... tiež tak mrazím ovocné drene, mäsový vývar...
evusik
@cathyc dúfala som, že sa niekto ozve a napíše, že špenát suší... ja som nad tým už dlho rozmýšľala len nepoznám nikoho kto by s tým mal skúsenosti... a potom otázke je načo by som to použila, smoothie nerobím, možno nasušiť, rozmelniť a použiť to ako korenie, ale špenát nemá sám osebe nejakú špecifickú arómu, tak neviem či by to bolo vôbec poznať... budem ešte sadiť na jeseň, ale už len trošku, len toľko čo zjeme tak by som mohla za hrsť usušiť a vyskúšať čo to spraví... ešte raz ďakujem, že si sa ozvala :-)
radulienka
Ja špenát tiež mrazím, to sušenie sa mi tiež pozdáva, aj keď špenát nemá zvláštnu arómu, určite pekne zafarbí akékoľvek jedlo, či cestovinu alebo omáčku, moja mama špenát už uvarený zavárala a potom sme to len otvorili a zohriali, bolo to chutné, len neviem, či tam boli ešte nejaké zdravé látky, ale pre rýchle navarenie to bolo super...
evusik
@radulienka zaváraný špenát je pre mňa novinka, u nás sa špenát nikdy nezaváral, ale aj to je možnosť... to s tým sušením aj mňa zaujalo a napadlo ma presne to isté, že aj keď to neprevonia ale určite to ozdobí, ja to určite vyskúšam...
njdevil
velmi zaujimave a krasne spracovane! Poviem mamke, aby si odlozila spenat na zimu podla tvojho receptu, my mame to stastie, ze ho mozem kupit cerstvy po cely rok. Dakujem, ze si s nami podelila!
janger
@evusik , u nas predavaju aj konzervovany spenat, v poharoch. Este som ho ale nejedla. Najradsej mam cerstvy alebo mrazeny. Krasne si nam to tu zase vysvetlila. Ten posledny obrazok je moc lakavy :-).
evusik
@njdevil neviem či u nás dostať čerstvý špenát po celý rok, možno vo veľkých mestách, ale veru ja som u nás čerstvý špenát v obchode ešte nevidela, jedine na tržnici... je fajn keď si ho môžeš kúpiť hocikedy :-)
@janger tak zaváraný v obchode u nás asi tiež nepredávajú, teda ja som o tom ešte ani nechyrovala :-) ja som zástanca toho, že človek sa má najesť sezónneho ovocia a zeleniny cez sezónu vtedy je to najlepšie a keď zvýši tak zamraziť a zakonzervovať..... u nás je proste ten zvuk ešte zo socíku hlboko zakorenený mať plnú komoru, keď obchody boli prázdne...obchody už nie sú prázdne ale komory chceme mať plné :-)))
hubata
Krásny príklad na obyčajnom špenáte z vlastnej úrody ako sa dá všetko mrazením zúžitkovať.
Len rada re tých, ktorí nemajú záhradu: zeleninu a ovocie pokiaľ ho nedostanete nemrazte - nech vám ho mrazí obchod, lebo elektrina je drahá.
evusik
@hubata v tomto ti dávam za pravdu, mraziť by sa mali len prebytky, preto sa ja snažím aby sme jedli čo najviac ovocia a zeleniny vtedy keď je čerstvé rovno zo záhrady a najlepšie je keď sa na tej záhrade môžeme rovno "napásť".... mladý karelábik, mrkvičku, hrášok, jahody, čerešne, ríbezle... a som najedená, nemusím ani večerať :-)
ubka
Zvyknem si uchovať špenát aj hlávkový šalát zavarený vo fľaši, práve k vôli miestu v mrazničke. Listy preberiem pomeliem a ľahko sparím, natlačím do pohára, pridám k.l. soli, zatvorím a sterilizujem. Používam klasicky ako mrazený.
ubka
zabudla som, pri sparení pridám štipku cukru, vraj to udržuje farbu, tak pridávam aj k hrášku, brokolici..poradil mi to jeden šéfkuchár.
evusik
@ubka asi to aj ja vyskúšam a budem sterilizovať, keď už pre nič inšie, tak pre miesto v mrazáku, večne ho mám narvaný... ja do hrášku pridávam tiež cukor, do špenátu som ešte neskúšala, ale môžem :-) ďakujem za dobré rady
ubka
@evu šik, tiež takto pred-pripravujem tekvicu, nastrúhanú, pridám rovno kôpor a potom rýchlo navarím :-)
mstepo
špenát zboznujem a tiez pestujem a vzdy aspon dve odrody , na jar a potom na jesen, robievam salat cz cerstvých listov a tiez mrazeny .... je to uzasna zelenina
janealli
Tvoj perfektný postup spracovania špenátu som objavila až teraz, ďakujem za návod, dúfam, že tohto roku bude dobrá úroda, budem postupovať podľa Teba.
evusik
@janealli ja sa už tiež neviem dočkať kedy sa budem môcť prplať v zemi... záhradka je tak trochu lotéria, ale snáď sa nám bude dariť :)
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
evusik
@jayro dať reklamu na svoj e-shop pod návod na pestovanie špenátu je celkom trúfalé... hlavne keď reklamuješ zelený čaj :)
janealli
@evu šik chcem sa ti poďakovať za podrobný popis na spracovanie špenátu. Postupovala som dnes presne podľa teba a po spracovaní som mala 1,5 kg špenátu I. triedy, 2 kg II. triedy a tu tretiu som už nevážila, myslím si, že som mala približne rovnaké množstvo ako ty. Ešte raz srdečná vďaka.
evusik
@janealli tak mňa to čaká teraz cez víkend, asi až v nedeľu... mala si toho veru dosť, je to síce piplačka ale v zime padne vhod :-) teším sa, že som ťa inšpirovala :-)
evusik
@zdenkaa pekné :-) ja som tento rok so zaváraním a mrazením akosi pozadu :-( dúfam, že to doženiem... lebo keď sa ma zima opýta čo som robila v lete budem mať hlavu v smútku...
lenkuch
tak lepsiu inspiraciu som nenasla si velka sikula - a ja zacinajuca mlada kucharka ti VELMI PEKNE DAKUJEM :-)
evusik
@lenkuch ďakujem a prajem ti nech sa ti darí :-) aj ja som kedysi začínala :) ale to je fakt už dávno...
ilusa
no ja žasnem,čo všetko ty vymyslíš,bežím posiať ďalší špenát
ivan14
Taky přijdu se svou "troškou do mlýna": špenát posekám až po spaření, je měkčí a stačí na to ostrý nůž a prkénko. Takže už nešpiním mlýnek nebo mixer jako moje bába. A mrazím ho v mističkách, ve kterých se v supermarketech prodává např. vlašský salát a jiné lahůdky (nebo "lahůdky"?). Mám jich schovaných dost, z dob, kdy jsem ještě chodil do práce. Takto vytvořené cihličky zaberou mnohem méně místa než krásné, ale ne moc praktické "mufinky". A cihličky dělám i z ostatní zeleniny, kterou mrazím.
altyn
@Ivan14 (15.6.2018 13:10)

No, nič proti tvojmu prispeniu, ale ku koncu komentáru sa zdá ako by si "urážal" mrazenie v mafinkách. Asi si ešte nerobil recept kde treba iba trochu špenátu a preto nevieš oceniť tento výborný nápad. Predstav si že si zamrazíš všetko na "cihličky" a potom zistíš že by si potreboval len kúsok z nej. Čo urobíš, prácne urežeš kúsok z mrazenej tehličky a zbytok dáš naspäť do mrazničky, alebo vytiahneš z mrazničky podľa potreby 2-3 mufinky...? :-))) ;-)))
ivan14
No, se špenátem je, pravda, trochu potíž, ale i to zubatý nůž zvládne. A ostatní zelenina je natolik pórovitá, že její krájení nečiní žádné potíže. Mně jde hlavně o to, že mezi netvarovanými sáčky a mufinkami je v mrazničce příliš nevyužitého prostoru. Ovšem dalo by se pomoci i tak, že doprostřed cihličky vsadím přepážku z papíru nebo plastu. Pak s ní stačí jenom klepnout a rozpadne se.
evusik
@Ivan14 (13.7.2018 07:12)

máš pravdu, že zubatý nôž zvládne všetko... ja to tiež tak robím keď potrebujem menší kúsok napr. špenátu a malé mufinkové porcie mi už došli... ale rada by som zdôraznila, že toto je len inšpirácia, každý si môže robiť ako sa mu páči a ako mu vyhovuje, mne to vyhovuje takto
do mufinkových formičiek mrazím napr. domácu zmrzlinu, keď zamrzne, obaly odoberiem a mufinky dám do krabice celkom na vrch mrazáku a keď prídu vnúčence len si zoberú na akú majú chuť - jedna mufina, jedna porcia, pre mňa je to veľmi praktické, nič netreba krájať ani naberať, keď sa minie spravím druhú :)
prajem ti nech sa ti darí :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia