Špaldový chlieb so slnečnicovými semienkami

droetker - fotkaDr.Oetker, potravinárska spoločnosť založená v roku 1891, 12. októbra 2015
Špaldový chlieb so slnečnicovými semienkami
Foto: droetker

Komerčný recept

35 minút
príprava
60 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Na cesto:
750 g
2 bal.
2 ČL zarovnané
3 ČL zarovnané
500 ml vlažná
250 g
100 g
Na potretie:
 vlažné
Na posypanie:
50 g




Postup

  1. 1

    Ešte budeme potrebovať plech na pečenie alebo 2 formy na chlieb (11 x 25 cm) a papier na pečenie.

  2. 2

    Na prípravu cesta nasypeme múku do misy a dobre ju premiešame s droždím. Postupne pridávame soľ, kmín, vodu a tvaroh a všetko miesime elektrickým ručným šľahačom s miesiacimi metlami, kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien misy a netvoria sa na ňom bubliny. Cesto prikryjeme a odložíme na teplé miesto kysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

  3. 3

    Po vykysnutí cesto ešte raz premiesime a vmiešame do neho slnečnicové semienka. Z cesta vytvarujeme bochník a položíme ho na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie. Opäť cesto prikryjeme a dáme na teplé miesto na tak dlho, kým sa viditeľne nezväčší. (Cesto môžeme taktiež naplniť do dvoch vymastených foriem na chlieb s rozmermi 11 x 25 cm).

  4. 4

    Cesto potrieme vlažným mliekom a posypeme slnečnicovými semienkami. Pečieme v rozohriatej rúre. tlektrická rúra: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4. Doba pečenia: asi 60 minút.

  5. 5

    TIP 1: Po 10 minútach pečenia postavíme do rúry misku s teplou vodou, aby chlieb nebol vysušený.

  6. 6

    TIP 2: Chlieb môžeme obohatiť lúpanými sezamovými alebo tekvicovými semienkami, anízom, koriandrom alebo feniklom.

Diskusia k receptu

marianne
2 balenia drozdia? nie je tam chyba? by v pohode stacila aj 1/2 z neho. Ale inak laka vyskusat, s tvarohom, vyzera dobre..
katka78
@marianne balíček ich sušeného droždia má 7g a píšu na ňom, že je určený na 500g múky. Tu ide múky 750g, tak asi preto uvádzajú, že treba 2 balenia. Osobne si myslím, že bude stačiť aj 1ks balenia (7g) ak predĺžime čas kysnutia. Mám to vyskúšané, droždie uberám takmer v každom recepte.
marikafil
aj my dávame droždia len polovicu malej lyžičky na 500 gramov celozrnnej múky a stačí. ale tu neviem, či by stačilo, keď je tam ten tvaroh. rozhodne stojí za vyskúšanie aspoň z polovičnej dávky.
katka78
Chlebík vyskúšaný z polovičnej dávky, hotový bochník vážil niečo málo cez 600g. Droždia Dr.Oetker (sušené) som použila 1čl (4g). Cesto som robila pomalým kysnutím v chladničke cez noc a na druhý deň piekla. Veľmi dobre sa s ním pracovalo, je pružné a aj dobre kyslo. Chlebík má po špalde výbornú chuť, určite ho ešte zopakujem. Ďakujem za recept @Dr.Oetker ! :-)


kukulienka71
@katka78 , máš ho nádherný! mňa ani nezaujal, takže vďaka, tvoj sa mi viac páči. Robila si ho zo špaldovej hladkej bielej?
katka78
Vieš @kuku , že ani mňa najskôr nezaujal? Až keď som písala @marianne vyššie, pozerám naňho, reku však ho rovno urobím. No chuťovo je výborný, dnes sa u mňa zastavila sestra, tiež ho pochvaľovala. Múku som použila špaldovú hladkú T 812 od Kuchenmeister (pozor, majú podobný obal s T 630). Skúsim priložiť obrázky z nejakej stránky.
T 812



T 630


marianne
@katarinka mas ho krasny. Dnes som akurat s @tanickou konzultovala tuto muku a pozeram,ze mi je nejaka povedoma,asi raz davno som ju uz mala..je vyborna, som si neuvedomila,ze to je ta kuchenmeister..este,ze si prilepila obrazok, tvaroh mu dal vlacnost,si myslim...
elenamm
@katka78 tu muku poznam a chlebik mas krasny. Ako sa ti podarilo taky pekny bochnik vytvarovat? Mozes upresnit postup pomaleho kysnutia v chladnicke? Suroviny zmiesas a hned das na noc do chladnicky? Potom to nechas este kysnut pri izbovej teplote alebo rovno na pekac? Laka ma vyskusat ho, mozes prosim upresnit? Dakujem.
katka78
Ďakujem dievčatá za pochvalu, @marianne , @elenamm a dodatočne aj @kukulienka71 (som sa predtým sústredila na múku a zabudla).
@marianne používam aj ich celozrnnú, tiež som s ňou spokojná. Konzultáciu chápem, veď kto by v tejto veci poradil lepšie ako Tánička? :-)
@elenamm cesto som vymiesila a na noc uložila do chladničky. Ráno som ho už len premiešala a nechala postáť kým sa mi v rúre zohriala jenská misa. Ide o to, že tým dlhším kysnutím zvykne cesto trochu zrednúť (je také viac rozliate). Potom si ho buď podsypeš múkou a zapracuješ ju natoľko, aby bolo hustejšie a dal sa tvarovať bochník (ktorý necháš ešte nakysnúť a dáš piecť), alebo ja robím aj tak, že cesto nechám také tekutejšie ako je, zohrejem si prázdnu jenskú misu a dám ho piecť do nej. Na ceste sa zospodu hneď po kontakte s horúcou nádobou vytvorí kôrka, neprilepí sa. Pozor, veľkosť nádoby musí korešpondovať s množstvom cesta, ak bude príliš veľká, cesto sa v nej prirodzene rozleje do strán a chlebík bude ako placka. Tento chlieb som piekla vo vrchnáku z jenskej misy, má menší priemer, jeho boky cesto zadržia a narastie pekne do výšky. To je celý fígeľ tvarovania bochníka :-)
Princíp pomalého kysnutia, aj pečenia v rozhorúčenej nádobe som si osvojila pred cca 4 rokmi vďaka tomuto "legen-dárnemu" receptu  varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
odporúčam prečítať postup aj komentáre, je tam veľa cenných rád.
Dúfam, že som to vysvetlila zrozumiteľne a ešte sa ospravedlňujem tuto Dr.O, že im leziem do receptu, keď tak ešte môžeme doriešiť cez správy :-)
katka78
Ach predsa som čosi zabudla.. @marianne , máš pravdu, tvaroh mu dal vláčnosť, dnes som ho dojedla a striedka vôbec nebola suchá, práve naopak.
elenamm
Potvrdzujem, ze chlebik je fantasticky. Robila som tak ako @katka78 pomalym kysnutim cez noc v chladnicke a rano som ho supla do rozpaleneho liatinoveho hrnca Pouzila som tekvicove semienka a muku T630 od znacky, co tu dala @katka78 . Najblizsie urobim z celej davky, lebo aj ja som robila z polovicnej.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia