Špaldové pletenky fotorecept

boise - fotkaboise, 22. októbra 2014
Špaldové pletenky (fotorecept)
Foto: boise

Nechcelo sa nám ísť do obchodu, tak sme si upiekli doma.

10
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

300 g
300 g
200 ml
150 ml
1 vrecúško
1 ks
4 PL
2 ČL
Na vrch:
1 ks




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme. Ak je cesto príliš tuhé, kľudne prilejte ešte trošku vody. Cesto necháme na teplom mieste 15 minút vykysnúť.

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí. Priznávam, toto ma najviac zabrzdilo, stále sa mi jedno zdalo väčšie, druhé menšie. V štádiu, keď som už zvažovala rozdeliť to presne na gramy mi zazvonila poštárka a keď som sa vrátila, už sa mi zdali celkom rovnaké, tak som to nechala tak (áno vidím že druhý rad, posledná gulička nie je zrovna ok...dajme tomu že to foťák..je na vine, TAK!) ;)

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A prichádza najzábavnejšia časť, pletenie pleteniek. Pokiaľ si chcete zachovať duševné zdravie, spravte toto prvé oko väčšie ako ja.

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz tú trčiacu "nohu" alebo "chvost", alebo ako to nazvať uchopte pevne do rúk (to neznie ako návod na pletenku, všakže? :P) a vopchajte do toho (ako už teraz vidieť mnou zväčšeného) oka. Hurá, vznikne druhé oko, nazvime ho "pod-oko", aby som mohla ďalej kvetnato opisovať výrobu pletenky bez nedorozumenia.

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    "Pod-oko" teraz zvrtneme.

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A trčiaci chvost vopcháme do zvrtnutého pod-oka. No...a pletenka je hotová! (Táto finálna je tretia, tie prvé dve nevyzerali veľmi vábne.)

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pletenky prenesieme na papierom vystlatý plech a necháme ešte 15 minút podkysnúť.

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 15 minútach ich potrieme vaječným bielkom a posypeme semiačkami, prípadne hrubozrnnou soľou.

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dáme piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme do zlatova. Nepoviem vám čas, pretože som to nestopovala a okrem toho moja rúra pečie tak 3x pomalšie, ako tie vaše. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A potom už len papáme. Dobrú chuť!

    Špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

smejkad
oko - podoko
chvost - podchvost
:-)))))))))))))))))))))))
mile, pobavila som sa v taky dazdivy den :-)
a cestne priznavam, ze ja som taketo pekne mala treti plech, nie treti kus :-)
marienka1
Super receptík a hlavne zdravý...ak odoláte si dať k tomu pečený bôčik, doporučujem radšej ľahkú pomazánku a zeleninku.
terinka55
Paráda - ako od majstra pekára. Už na oko prudko jedlé :-) KK a 5*****
zolik
Krasne pletenky, krasne zrozumytelne vyrazy a podvyrazy ;-)
rela
"Oko pod oko" a je z toho niečo dobré pod zub s 5*
tiginko
nádhera, tak zase ďalšie putujú do KK na vyskúšanie
babkamt
fajnové pletienky, tiež si ich dávam do kk, *****
katka78
Paráda, vyskúšam. Pekávam z času na čas tvoj pšenično-ražný zemiakový chlieb, verím, že aj tento tvoj recept ma nesklame :-)
peto55
Vyšli mi trochu tmavšie. Asi to bude múkou. Inak chutné a pekné.
lizatko
Pekne aj zdrave pletenôčky, sikulka, ale ja si nebudem pletenie komplikovat, upletiem ako dcere cop z 3 sulkov. Tesim sa ne ne.
danda3
Mňam, si mi narobila chute, krásne sa Ti vydarili!♥
marianne
od 3 bodu vtipne citanie:-D uz mi kysnu...tesim sa na ne..
rea1
@boise , kolegyňa drahá varechová, ja ti k tomuto pleteniu gratulujem, lebo si vyriešila moju životnú dilemu. pletienky alebo jednoduché vianočky som nikdy nemohla pliesť ako vrkoč, pretože potom, pri jedení, som mala pocit, že si dávam vlasy do úst (veď vrkoč, nie?) a z toho dôvodu som to jesť jednoducho nemohla, lebo tá predstava mi dvíhala žalúdok. ten človek, ktorý býva v mojej hlave, si to jednoducho ani za svet nedal vysvetliť. keď to pletieš ako vrkoč a vyzerá to ako vrkoč, tak to jednoducho je vrkoč. a vrkoč sa pletie z vlasov a vlasy sa nejedia. a šlus. hotovo, vybavené, ukončené, nič pletacie som jednoducho nepiekla. lenže tento tvoj recept sa pletie ináč ako vrkoč, takže to nie je vrkoč, takže sa to môže jesť a ja hneď zajtra večer upečiem na sobotu na raňajky. takže ak sa ti bude v sobotu štikútať, tak to ťa ja spomínam. :-))) díky za návod aj za recept. jana
1x viera1
soncya
výborne som sa pri tomto recepte (aj komentároch) pobavila, uložila som si do KK. Inak dnes čítam recepty a tento je fakt taký "lajt" (bez štekania), asi dnes skončím s varechou, veď treba prestať v najlepšom, ni?
viera1
@rea1 si ma pobavila...:) Ja som v detstve zásadne jedla rožky a pletienky tak,že som ich "rozbaľovala" a mama išla z toho do kolien .Mala snahu mi to krájať,tak toto teda nie-po pásoch som to žuvala.Pekné od teba,že si sa priznala ☺.Už som si myslela,že si dokonalá...a ty takto-pestuješ si druhého človeka v hlave.Pekný deň.
rea1
jaaaj, @vierka moja prvá, také si nepočula, že v každom z nás drieme kúsok autistu? kedysi mi to povedala kamarátka - psychologička. a keďže "ona má na to školy", musí to byť pravda, nie? v niekom menší kúsok, v niekom väčší a vo mne teda poriadny kus, mám také fóbie a predstavy, že tichá izba s výhľadom do parku by mala byť vždy rezervovaná. aspoň tak som niektoré veci kedysi vysvetľovala kolegovi, ktorého otec i brat robili na Pinelke - v blázninci v Pezinku. raz sa zhlboka nadýchnem a napíšem do zážitkov článok "O mojich fóbiách". sa zasmejete. :-)))
@soncya , neblázni, to chceš, aby sme tu niektorí na teba spomínali ako na "tú soncyu s tými slabými nervami, čo sa nechala vyštekať z varechy"? ni, ni, ni! treba sa zaťať a dokonca diskusie pod vybranými receptami čítať, upevňuje to vôľu, zlepšuje náladu a zoceľuje charakter. len si to nesmieš brať osobne (a odporúčam nezapájať sa). ja to tak pod niektorými receptami robím a priznávam, báječne sa bavím, dokonca sa do diskusie vraciam niekoľko dní, či dajaké zlaté zrnko nepribudlo. naozaj. takže nie, ja robím teraz spôsobný pukerlík a prosím i dôrazne žiadam, žiadne odchody. lebo ver mi: niekomu budeš chýbať a niekto bude mať nasprostastú (to je pekné slovo, však) radosť, že sa mu podarilo otráviť a vyštvať ďalšieho normálneho človeka. takže nechoď. plííís. želám ti nervy pevné ako šľachy v morčacích stehnách, príjemný nový rok a dobrú zábavu. aj tu. :-))) jana
viera1
@rea1 ako pekne si to tu...určite napíš čím skôr,nech sa poteším (a nielen ja ☺) Ja mám tiež obľúbené slovo (že adaptabilita :) ) len niektorí sa urazia,pletú si to s podobným a majú ma za vulgárnu.Môžem ja za to ? A veru pravdu máš,prevelikú,aj by som ti 100 bodov dala,keby si z toho zbohatla ☺
afataga
a aby som nezabudla, pekne ustrikovane pletienky :-)
katka78
@mariamka , ten úryvok z Turčína Poničana mi v posledných týždňoch akosi mimovoľne naskakuje v mysli vždy, keď otvorím varechu..
rea1
babuľky, dovolím si s vami prudko nesúhlasiť! ja mám iného turčína, ten môj vraví: a čo silné ostalo a bojovalo proti blbosti seč chabé síly stačí. (chcela som napísať stačili ale nevedela som, aké "i/y". mám dojem, že v češtine tvrdé.) nedajme sa zviklať a stiahnuť blbcami na ich podúroveň! raz určite zvíťazíme! :-))))
marianne
@boise musim sa Ti za tieto pletienky podakovat dva krat:-) Jeden krat,ze si ma ich naucila pliest a druhy krat za ich fantasticku chut.Povedala by som,ze jedny z najlepsich,ake som piekla..dakujem


frezia68
Tak som tu nakukla,s bledou závisťou chválim krásne pletenky(ako bezlepkáč) a nový spôsob ( aspoň pre mňa) pletenia.@boise milá,uspokoj moju zvedavosť,sama si to vymyslela,alebo odkukala odvoľakadial?Lebo závidím takú fantáziu pri tvorení a to som už toho dosť napiekla.A vytešujem sa z vtipných a milých komentárov,kiež by tu už vždy bolo tak veselo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia