Špaldové mušličky s pekinskou kapustou

spaldicka - bez fotkyspaldicka, 27. augusta 2014
Špaldové mušličky s pekinskou kapustou
Foto: spaldicka

Kto nemôže klasickú hlávkovú kapustu, tak určite si príde na svoje s pekinskou kapustou nasladko na špaldový spôsob...

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks veľká
4 PL
150 ml
1/2 ČL
 na špičku ČL
1 - 2 ČL
 na špičku ČL
300 g




Postup

  1. 1

    Kapustu rozoberieme po listoch a z každého listu povykrajujem hlúbovinu. Potom listy po cca 4-5 ks pospájame a nakrájame na pásiky. Keď sú širšie, dáme ich ešte na polovicu.

  2. 2

    Do hrnca dáme cukor na miernom plameni za stáleho miešania upálime z cukru karamel do svetlohneda. Do karamelu postupne vložíme nakrájanú kapustu, pomiešame, podlejeme cca 150 ml vody, nasypeme rascu a dáme ešte 1/2 ČL soli (viac soli nie, inak to kapusta nasaje počas dusenia!). Pozor: na karamel nenalievame najskôr vodu, inak to prská a mohli by sme sa popáliť!!! Vodu nalejeme len na pomiešanú kapustu, po zamiešaní krátko po tom ako sme ju dali na karamel ;-).

  3. 3

    Dobre premiešame, prikryjeme pokrievkou, mierne odchýlime a už ju len dusíme za občasného miešania cca 30-35 minút na miernom plameni. Vodu dolievať už netreba, lebo kapusta sama pustí ešte svoju mňamkavú šťavu. Udusená kapusta by mala byť mäkkučká, taká akurát, pozor aby z nej nebolo blato... Ku koncu varenia do nej ešte dáme škoricu a olej. Ak by ju bolo treba dochutiť soľou, tak len jemnulinko, miništipôčkou, ale myslím že netreba ;-).

  4. 4

    Mala by vyzerať takto ako na obrázku. Tá hnedastá farba je z karamelu ;-)

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia