Špaldové mušličky s pekinskou kapustou
Autor receptu: spaldicka
Kto nemôže klasickú hlávkovú kapustu, tak určite si príde na svoje s pekinskou kapustou nasladko na špaldový spôsob...
4 porcie |
20 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Kapustu rozoberieme po listoch a z každého listu povykrajujem hlúbovinu. Potom listy po cca 4-5 ks pospájame a nakrájame na pásiky. Keď sú širšie, dáme ich ešte na polovicu.
- Do hrnca dáme cukor na miernom plameni za stáleho miešania upálime z cukru karamel do svetlohneda.
Do karamelu postupne vložíme nakrájanú kapustu, pomiešame, podlejeme cca 150 ml vody, nasypeme rascu a dáme ešte 1/2 ČL soli (viac soli nie, inak to kapusta nasaje počas dusenia!).
Pozor: na karamel nenalievame najskôr vodu, inak to prská a mohli by sme sa popáliť!!! Vodu nalejeme len na pomiešanú kapustu, po zamiešaní krátko po tom ako sme ju dali na karamel ;-).
- Dobre premiešame, prikryjeme pokrievkou, mierne odchýlime a už ju len dusíme za občasného miešania cca 30-35 minút na miernom plameni.
Vodu dolievať už netreba, lebo kapusta sama pustí ešte svoju mňamkavú šťavu.
Udusená kapusta by mala byť mäkkučká, taká akurát, pozor aby z nej nebolo blato... Ku koncu varenia do nej ešte dáme škoricu a olej. Ak by ju bolo treba dochutiť soľou, tak len jemnulinko, miništipôčkou, ale myslím že netreba ;-).
- Mala by vyzerať takto ako na obrázku. Tá hnedastá farba je z karamelu ;-)