Špaldová pletenka fotorecept

kukulienka71Kukulienka71, 44 ročná žena, Štúrovo, 12. februára 2016 23:55
Ďalšie jej recepty »

Inšpirácia od @havino, ktorej touto cestou ďakujem

15 min
príprava
20 min
na 210-200 °C

Suroviny

Postup prípravy

  1. 1

    Potrebovala som upiecť nejaké pečivo k raňajkám, tak mi napadol recept na špaldové pletenky od Táničky. Tie isté suroviny som nemala, tak som sa pokúsila o niečo podobné. Niektorý deň som robila stečený kefír, ostala mi tekutina - srvátka, s tou som cesto zarábala. Rozrobila som v nej aj lyžicu sušenej srvátky ( sušené mlieko ešte stále nemám, Táni:-), je to zásobáreň bielkovín. Múky som odvážila a zmiešala so soľou, cukrom, sušeným droždím a ľanovými semienkami. Pridala som dve kopcovité lyžičky masti a naliala vlažnú tekutinu.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto mi vymiesil robot, prikryté som ho preložila na teplé miesto kysnúť asi hodinu.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto som rozdelila na tri rovnaké časti. Cesto dramaticky nenakysne, ale pracovalo, je to cítiť na dotyk, že je nadýchané.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyšúľala som z neho takýchto hadíkov

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hadíkov som splietla do vrkoča, konce som podsunula a upevnila

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pletenku som preložila na papierom vyložený plech, zakryla a nechala podkysnúť pri radiátore. Už bola pekná napuchnutá, keď sa mi "podarilo" prevrátiť plech a ona capla na zem. Ešte šťastie, že papier bol pod ňou.(@zolik, vidíš??:-)) Väčšia deformácia nebola, tak som ju nechala pozviechať sa - ešte podkysnúť pár minút. zatiaľ som zapla rúru na 210°C. Pletenku som potrela vodou a pokropila aj papier.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na 210°C sa piekla 10 minút, potom som znížila na 200°C a piekla ďaľších 10 minút. Pekne sčervenela. Hneď po vytiahnutí z rúry som ju pomastila kúskom masla.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odkrojila som z nej po vychladnutí, páčila sa mi aj štruktúrou aj chuťovo. Špaldová múka je podľa mňa jedna z najchutnejších.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dali sme si ju na raňajky k rybacej nátierke.

    Špaldová pletenka (fotorecept) - obrázok 9
ohodnoť recept:
Hlasovalo 18 ľudí (4,8 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist