Špaldová pletenka (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Inšpirácia od @havino, ktorej touto cestou ďakujem
15 minút príprava |
20 minút na 210-200 °C |
Postup
- Potrebovala som upiecť nejaké pečivo k raňajkám, tak mi napadol recept na špaldové pletenky od Táničky. Tie isté suroviny som nemala, tak som sa pokúsila o niečo podobné.
Niektorý deň som robila stečený kefír, ostala mi tekutina - srvátka, s tou som cesto zarábala. Rozrobila som v nej aj lyžicu sušenej srvátky ( sušené mlieko ešte stále nemám, Táni:-), je to zásobáreň bielkovín. Múky som odvážila a zmiešala so soľou, cukrom, sušeným droždím a ľanovými semienkami. Pridala som dve kopcovité lyžičky masti a naliala vlažnú tekutinu.
- Cesto mi vymiesil robot, prikryté som ho preložila na teplé miesto kysnúť asi hodinu.
- Vykysnuté cesto som rozdelila na tri rovnaké časti. Cesto dramaticky nenakysne, ale pracovalo, je to cítiť na dotyk, že je nadýchané.
- Vyšúľala som z neho takýchto hadíkov
- Hadíkov som splietla do vrkoča, konce som podsunula a upevnila
- Pletenku som preložila na papierom vyložený plech, zakryla a nechala podkysnúť pri radiátore. Už bola pekná napuchnutá, keď sa mi "podarilo" prevrátiť plech a ona capla na zem. Ešte šťastie, že papier bol pod ňou.(@zolik, vidíš??:-))
Väčšia deformácia nebola, tak som ju nechala pozviechať sa - ešte podkysnúť pár minút. zatiaľ som zapla rúru na 210°C. Pletenku som potrela vodou a pokropila aj papier.
- Na 210°C sa piekla 10 minút, potom som znížila na 200°C a piekla ďaľších 10 minút. Pekne sčervenela. Hneď po vytiahnutí z rúry som ju pomastila kúskom masla.
- Odkrojila som z nej po vychladnutí, páčila sa mi aj štruktúrou aj chuťovo. Špaldová múka je podľa mňa jedna z najchutnejších.
- Dali sme si ju na raňajky k rybacej nátierke.