Špaldová pletenka (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirácia od @havino, ktorej touto cestou ďakujem

15 minút
príprava
20 minút
na 210-200 °C

Postup

  1. Potrebovala som upiecť nejaké pečivo k raňajkám, tak mi napadol recept na špaldové pletenky od Táničky. Tie isté suroviny som nemala, tak som sa pokúsila o niečo podobné. Niektorý deň som robila stečený kefír, ostala mi tekutina - srvátka, s tou som cesto zarábala. Rozrobila som v nej aj lyžicu sušenej srvátky ( sušené mlieko ešte stále nemám, Táni:-), je to zásobáreň bielkovín. Múky som odvážila a zmiešala so soľou, cukrom, sušeným droždím a ľanovými semienkami. Pridala som dve kopcovité lyžičky masti a naliala vlažnú tekutinu.
  2. Cesto mi vymiesil robot, prikryté som ho preložila na teplé miesto kysnúť asi hodinu.
  3. Vykysnuté cesto som rozdelila na tri rovnaké časti. Cesto dramaticky nenakysne, ale pracovalo, je to cítiť na dotyk, že je nadýchané.
  4. Vyšúľala som z neho takýchto hadíkov
  5. Hadíkov som splietla do vrkoča, konce som podsunula a upevnila
  6. Pletenku som preložila na papierom vyložený plech, zakryla a nechala podkysnúť pri radiátore. Už bola pekná napuchnutá, keď sa mi "podarilo" prevrátiť plech a ona capla na zem. Ešte šťastie, že papier bol pod ňou.(@zolik, vidíš??:-)) Väčšia deformácia nebola, tak som ju nechala pozviechať sa - ešte podkysnúť pár minút. zatiaľ som zapla rúru na 210°C. Pletenku som potrela vodou a pokropila aj papier.
  7. Na 210°C sa piekla 10 minút, potom som znížila na 200°C a piekla ďaľších 10 minút. Pekne sčervenela. Hneď po vytiahnutí z rúry som ju pomastila kúskom masla.
  8. Odkrojila som z nej po vychladnutí, páčila sa mi aj štruktúrou aj chuťovo. Špaldová múka je podľa mňa jedna z najchutnejších.
  9. Dali sme si ju na raňajky k rybacej nátierke.