Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept)

Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept)
Foto: tatranka
tatrankaTatranka, recept pridal: 7. augusta 2010 13:32Ďalšie jeho recepty

Dozrieva veľa kôstkového ovocia,takže u nás na stole bude častejšie nejaký koláč s ovocím. Dnes je to slivkový.Lepší by bol s čučoriedkami,ale ten inokedy.

Suroviny

40
minút
príprava
35
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Pripravené ingrediencie na pečenie.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1

2

Pripravím si kvások zo 3,5 dcl teplého mlieka, 2 lyžíc práškového cukru,2 lyžíc múky,pol balíčku droždia.Po nakysnutí vlejem kvások do misky ,kde je 550g polohrubej múky pol malej lyžičky soli,celé vajíčko a pol deci oleja.Vypracujem ľahké cesto.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2

3

Vypracované cesto,nechám nakysnúť.Je to v miske rýchlo kiske asi pol hodinku.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3

4

Nakysnuté cesto.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4

5

Rozváľkam ho na pomúčenom lopáry.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5

6

Prenesiem na pomastený pekáč. Poukladám naň umyté a do sucha utreté slivky.Rozdelím ich na polovicu-vykôstkujem.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 6

7

Posypem ich kryštálovým cukrom,škoricou a vanilkovým cukrom.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7

8

Zasypané:
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 8

9

Príprava mrveničky. Múku,maslo a práškový cukor spracovať na cestíčko,ktoré sa má mrviť.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 9

10

Hotová mrvenička:
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 10

11

Zasypem koláč a dám ho upiecť na 180 stupňov,na 35 minút.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 11

12

Hotový koláčik.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 12

13

A už len hamkať.
Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept) - obrázok 13



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • elisticka, 7. augusta 2010 o 18:57
    Martuška tento kolačik som robievala doma často lebo sme mali doma slivečky na strome ale teraz už ked ich kupujem tak je to skôr sviatočny kolačik.-))tvoj ja nadherny mnam už len sa do nich pustiť!!!


  • jody, 7. augusta 2010 o 20:04
    dostala som naň strašnú chuť :-)


  • coldbery, 7. augusta 2010 o 20:12
    Martuška to je príma koláčik...predvčerom som robila ,ale slivkovu štrúdľu..hneď sa vytratila ..tak teraz pre zmenu urobím tvoj....:-DD
    vôbec,,,slivkove koláčiky zbožňujem a sposypkou.....:-)))


  • alexdidi, 7. augusta 2010 o 21:26
    Perfektný...môj obľúbený...a robím ho presne tak ako ty...och, ako by som si dala kúsok...aj som ho chcela robiť, ale takmer celý by som ho potom zjedla ja, tak som to radšej vzdala


  • babav, 7. augusta 2010 o 21:51
    Krasny!Niet nad klasicke slovenske recepty! @tatranka ,perfektne nam ich na Vareche predvadzas;-) .


  • babi, 7. augusta 2010 o 22:36
    výborný koláčik v čase sliviek ho robím veľmi často a tak ako ty s veľa mrveničkou Vždy sa ho objem a potom mi je ťažko.
    Takú červenú dózičku mám aj ja / to je z našej mladosti /


  • tatranka, 7. augusta 2010 o 23:17
    Tak dármo,som stará škola a klasické koláče,kysnuté veru tých som sa vo svojom živote napiekla veru neúrekom.Prvé tieto slivkové koláče s mrveničkou boli také vysoké,že sa nám ani do úst nepratali.
    Dnes sú ako zákusok.Chutné.No dármo.Niekoľkoročnou praxou.


  • marta23, 8. augusta 2010 o 04:38
    Prepáčte, v texte na prípravu kvásku vypadlo droždie. Ale to si asi každý domyslí.


  • zdezda, 8. augusta 2010 o 08:09
    Koláč ako od babičky, spomienka na detstvo, práve tie vysoké sme ako malé deti veeeeeľmi ľúbili a smiali sme sa na sebe, aké "fúzy" máme pod nosom od posýpky a sliviek:-))) Teraz už aj ja robím také viac zákuskové, decentnejšie :-), tatranka, krásny fotodokument ako vždy!


  • mamina2, 8. augusta 2010 o 08:28
    akurat mame plne stromy obsypane slivkami tak ho urcite spravim, dufam ze sa mi podari ta mrvenicka lebo v tom som este zaciatocnik ale kto nic nerobi nic nepokazi :)


  • tatranka, 8. augusta 2010 o 08:56
    @marta23 ďakujem ti za upozornene.Už som to napravila.Bol to vážny nedostatok.


  • tetuska, 8. augusta 2010 o 11:00
    posýpkové robieva vždy moja mama, a teraz už budem aj ja, chutný koláčik...


  • huck, 8. augusta 2010 o 11:32
    Vdaka za fotku! Prave som odhalila, kde robim kardinalnu chybu! Slivky otačam na cesto "dole bruchom"- akože je to krajšie :) ! Hned som pochopila v čom je chyba! Takto sa otočene polovičky sliviek sa naplnia posypkou a kolačik je živa fantazia! A ja som mudrovala, prečo bol mamin lepši ako moj... Tento detail som nepostrehla až dnes na tvojej foto ! Vratila si mi sebadoveru :)))


  • orchidea, 8. augusta 2010 o 14:46
    To som nemala vidieť...... môj najobľúbenejší kysnutý koláč! Bohožial nemáme doma slivky a nedarí sa mi ich ani kúpiť čo ma veľmi mrzí. Máš ho nádherný.


  • 45katka1, 8. augusta 2010 o 15:58
    vyzera naozaj vyborne. Uz som nakazala priniest slivky a idem tiez upiect,velku chut si mi narobila:-)Ja tiez robievam kysnuty so slivkami,alebo marhulami.....len ja davam do cesta aj kyslu smotanu,cesto je potom krehkejsie take viac kolacove. A este jedna vec ktoru ja praktizujem..Ked prenesiem cesto na plech,posypem ho jemnou struhankou po celej ploche a az tak naukladam slivky,alebo ine ovocie.Pri peceni,ked sa uvolni nejaka stava zo sliviek,vysaje to struhanka a cesto ostane krehke a nie mokre a tu struhanku tam nebudete pri jedeni vobec citit:-)


  • tinca, 8. augusta 2010 o 16:43
    @katka s tou strúhankou dobrý nápad, lebo on sa fakt premokrí. @tatranka mamičkovský koláč a môj veľmi obľúbený.


  • frezia68, 8. augusta 2010 o 17:18
    Stará,dobrá klasika......@45katka1 a skús posypať mletými orechami miesto strúhanky :-))


  • hortenzia51, 8. augusta 2010 o 19:06
    milá frezia aj za som to skúsila z orechami je to výborné ale ,--orechy ale davám do posýpky...


  • jerica, 8. augusta 2010 o 20:06
    @tatranka je to vidieť , stará škola varenia , klasika , tá chutí najlepšie, ja som tiež piekla dva plechy slivkový osúch s tvarohom , pridám na portál , len sa tak zaprášilo po ňom. Na budúce skúsimtiež s orechami , to sa mi veru tiež páči. pozdravujem .


  • tatranka, 9. augusta 2010 o 07:41
    Tento kysnutý koláč sa dá naozaj vylepšovať na veľa spôsobov.Podsypať orechami,makom,kokosom,strúhankou,piškótovými omrvinami,detskou krupicou a hádam všeličím,čo je chutné.no tento,ktorý som ponúkla je základ,ako niektoré píšete,stará dobrá klasika.


  • tatranka, 9. augusta 2010 o 19:49
    @ketty3811 tej múky je 550g.Zato to cesto si mala riedke.Oprav si gramáž.


  • evanaaa, 9. augusta 2010 o 22:12
    Chystám sa robiť aj ja.Mrvenička s atiež môže miešať so škoricou, a ešte neviem s čím, tuším aj s kakaom. Mamina2, nemaj s nej strach. Dáš všetko do malej misky a prstami spracúvaš, pôjde ti to. Ak sa robí koláč priamo z mrveničky, môže sa aj ručným mixérom. A čo s atýka výšky cesta, môjmu mužovi sa nepáčilo, keď bolo vysoké, koláč musel byť nižší, on vraj nebude jesť toľko cesta, chce si vychutnávať ovocie.


  • aninka1, 24. augusta 2010 o 11:05
    Dobry den, som velmi slaba v kysnutom ceste, ale chcela by som sa zlepsit. Prosim pomozte mi, v recepte je napisane 550g muky, a v postupe 350 g. Co je spravne?


  • gabrielka, 4. septembra 2010 o 17:35
    Našla som tento koláč v čase dozrievania sliviek/v septembri/, a tiež neviem prečo je v recepte 550 g múky a v postupe 350 g? Myslím že 350 g lebo potom je cesto vysoké, ale zase na 350 g je veľa 3,5 dcl mlieka. Ďakujem za odpoveď.


  • sestricka126, 22. júla 2011 o 00:09
    mnamozny kolacik ktory som ako dieta zboznovala :) a akurta som ho upiekla teda este peciem :D namiesto truby vyuzivam remosku :D


  • silvia293, 3. augusta 2011 o 08:06
    Ďakujem za perfektný koláč. Včera som ho robila a dnes ráno ostali posledné dva kúsky. :o)


  • tatranka, 3. augusta 2011 o 11:18
    @silvia293 teším sa,že sa ti koláčik vydaril a hlavne že vám chutil.Že zostali už len dva kúsky,to je najlepšia tvoja vyzitka,že si ho mala chutný.Ver mi,veľmi sa teším.
    P.s. krásne dieťatko máš na rukách.Bude komu variť a vypekať chutné veci.


  • silvia293, 4. augusta 2011 o 11:03
    To dietatko prednedavnom oslavilo 5 rokov (aktualnejsie foto nemam) a starsi syn ma 14. :o) Kedze mam doma troch chlapov je pre koho vyvarat. :o)


  • monikapet, 20. októbra 2011 o 21:29
    Ďakujem za najlepší koláč na svete...nikdy som nevedela piecť koláče z kysnutého cesta a tento sa mi podaril....fantázia


  • 3sandra3, 20. októbra 2011 o 21:35
    výborný koláč...taký môžem vždy


  • tatranka, 20. októbra 2011 o 22:28
    @monikapet ani nevieš ako sa teším a akú radosť si mi urobila.Nech sa ti aj pri iných receptoch darí.


  • turistka, 3. augusta 2012 o 00:29
    @Tatranka , koláč som včera upiekla, i posýpka je na ňom vydarená. Je to OK recept a naviac i koláč , ku ktorému ma viažu najkrajšie spomienky,


  • tatranka, 3. augusta 2012 o 15:00
    @turistka neuveríš,ale aj ja mám veľmi pekné spomienky na tento koláčik.Teším sa,že sa ti koláčik vydaril.


  • andulka5552, 6. októbra 2012 o 18:54
    Dakujem za super recept:o)))Uz je polovica zjedena:o)))Fakt superny!!!


  • tatranka, 6. októbra 2012 o 19:38
    @andulka5552 ďakujem za pochvalu a teším sa,že si s receptom spokojná.


  • magnifica, 14. októbra 2012 o 22:18
    Mila Tatranka, vyborny kolac a recept, vcera som robila bol vynikajuci !!! mas krasne spracovane recepty, vela si ukladam, hlavne tu klasiku... dakujem !!!


  • laluska76, 18. júla 2013 o 18:14
    vyzera skvelo,uz je v rure,uvidim aky bude ked sa upecie :-) Vdaka xx


  • kika1212, 19. júla 2013 o 15:47
    Koláč ako páperie. @tatranka dnes je ku popoludňajšej kávičke tvoj úžasný koláč, nadýchnutý, slivkový, mrvenička, no proste fantázia. Škoricou mi prevoňal celý byt. Určite ho zopakujem aj s iným ovocím. Ďakujem za recept. Prajem pekný deň.


  • tatranka, 19. júla 2013 o 16:00
    @kika1212 ,teším sa tvojej spokojnosti a milému komentáriku.Ďakujem.


  • marianna76, 23. júla 2013 o 12:14
    jéj martuška, idem na tvoju mrveničku... dík


  • tatranka, 23. júla 2013 o 16:05
    @marianna76 , dúfam,že koláčik je už upečený a chutný.



  • taubi49, 14. septembra 2013 o 11:13
    cesto sa už , idem nazbierať slivky, potom urobím mrveničku


  • kika1212, 2. marca 2014 o 16:57
    @tatranka ,Tvoj mrveničkový slivkáč som už raz chválila, ale vtedy som nemala dôkazový materiál. V čase slivkovom som ho piekla veľmi často. Práve na tento účel som namrazila slivky, tak včera som upiekla z mrazených, obohatila makovou plnkou a tu je výsledok





    Je vinikajúci. Pozdravujem a ďakujem.


  • tatranka, 3. marca 2014 o 13:14
    @kika1212 ja dnes len konštatujem,že naše-moje varecháčky sú veľmi šikovné.Ten koláčik máš naozaj krásny a teším sa,že si recept pochvaľuješ.Len sa vracaj na moju stránku a najdi si tam vždy rokmi,pomaly 50-tími,nejaký chutný a dobre preverený recept.


  • dydya, 7. júna 2014 o 20:18
    chutny kolacik tiez ho velmi casto robievam ale boli casy ked som mojej sikovnej sestre zavidela ake skvele kolace z kysnuteho cesta dokaze urobit a chodila som ku nej ich vyjedat a povedala som si ze to musim dokazat aj ja zaciatky boli vselijake ale teraz ma uz aj sama setra pachvali ze ich mam este lepsie ako ona a to vie potesit najviac ,teraz sa ich snazim ucit moju dceru nech je tiez sikovna gazdinka ....


  • marika21, 27. augusta 2014 o 15:22
    Tatranka pred týždňom som poďa tvojho receptu robila koláč slivkový a smotanový. Cesto vykysnuté som rozdelila na dva bochníčky. Koláče boli výborné chutné. Včera zasa dva plechy slivkový koláč posypaný s kúskami rebarbory. Na vrch mrvenička . Cesto rozdelené na dve časti, na dva velké plechy. Cesto bolo akurát. Takto to máme radi. Dcéra ponúkla kamarádke . Mali stretnutie. Koláč mal úspech. Vypýtala si recept. Už som robila podľa rôznych receptov koláče. S týmt sa mi šikovne pracovalo. Podľa tohto receptu si aj začiatočník v pečení poradí. Ďakujem za recept. Sfotila som slivkový koláč. Dôkaz mám, ale tvoja fotka je určite krajšia.


  • kika1212, 27. augusta 2014 o 16:00
    už som raz pridala foto a z nejakého dôvodu zmizlo. @marika , máš úplnú pravdu, aj v tomto slivkovom období som ho už piekla

    » t2.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/06/455740766_c5fe36a41...


  • tatranka, 27. augusta 2014 o 19:48
    @marika21 ďakujem za pochvalu.@kika1212 tvoj koláčik som si pozrela na fotografii a máš ho veľmi pekný.Teší ma to.Tento koláčik je náš letný až do neskorej jesene,je to jednotka v sladkostiach v našej kuchyni.Používam,všetky druhy ovocia.No najradšej máme so slivkami.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist