Čokoládová torta
Čokoládová torta

Slávnostná Dobošova torta bez lepku

novalim - fotkanovalim, 31. decembra 2023. Komerčný recept.
Slávnostná Dobošova torta bez lepku
Foto: novalim

Dnes máme pre vás výnimočný recept. Slávnostnú tortu podľa originálneho receptu známeho budapeštianskeho cukrára Józsefa Dobosa - samozrejme v bezlepkovej vezrii. Aby bolo Zobraziť celý popisDnes máme pre vás výnimočný recept. Slávnostnú tortu podľa originálneho receptu známeho budapeštianskeho cukrára Józsefa Dobosa - samozrejme v bezlepkovej vezrii. Aby bolo cesto nadýchané, použili sme našu zmes Promix PK. Do lahodného krému sme dali aj kakaové maslo a čokoládový likér. S karamelovými ozdobami sa za ňou len-tak zaprášilo. Jej príprava zaberie viacej času, ale výsledok určite stojí za to.
Zdroj: Vianočný receptár 2023

8-10
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
10-12 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Na korpus:
160 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
160 g
240 g
160 g
48 g roztopené
Na krém:
250 g
250 g
22 g
295 g
250 g (50 %)
44 g
44 g (90-100 %)
 (nemusí byť)
Na karamelové ozdoby:
200 g




Postup

  1. 1

    Na korpus vo veľkej mise šľaháme žĺtky s tretinou cukru do svetlej peny. Potom zľahka primiešame vlažné maslo. Bielky spolu so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Opatrne primiešame k žĺtkovej pene a postupne po častiach zapracujeme aj preosiatu múku.

  2. 2

    Tri veľké plechy vystelieme papierom na pečenie a obkreslíme na ne 6 kruhov s priemerom 20 cm. Naberačkou lejeme do kruhov vždy rovnaké množstvo cesta a rozotrieme do predkresleného tvaru kruhu. Pečieme najprv pri teplote 160 °C. Keď sa cesto zdvihne, zvýšime na 180 °C a pečieme ešte 8-10 minút.

  3. 3

    Na krém zohrejeme nad parou za stáleho miešania metličkou vajcia spolu s cukrom na teplotu asi 75 °C, potom šľaháme až do vychladnutia, kým vznikne pena. V inej mise speníme maslo spolu s vanilkovým cukrom. Obe čokolády a kakaové maslo (ak máme, tak aj likér) roztopíme maximálne na 40 °C a zamiešame. Postupne pridáme k spenenému maslu. Za stáleho miešania pomaly pridávame ku kakaovému krému aj vychladnutý základ z vajíčok.

  4. 4

    Päť korpusov natrieme vrstvou krému a postupne ich ukladáme na seba. Zvyšným krémom natrieme aj povrch a obvod torty (trochu krému si odložíme na zdobenie). Necháme v chlade stuhnúť.

  5. 5

    Karamelové ozdoby pripravíme tak, že roztopíme cukor na hladkú zlatohnedú hmotu. Rovnomerne ho nalejeme na zvyšný šiesty plát cesta a ihneď nožom rozrežeme plát na 8 rovnakých trojuholníkových dielov. Môžeme dozdobiť čokoládovou polevou ľubovoľným vzorom.

  6. 6

    Na povrch torty cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou nanesieme osem kopčekov krému. Na každý šikmo položíme jednu karamelovú ozdobu. Opäť necháme chvíľu stuhnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia