Čokoládová torta
Slávnostná Dobošova torta bez lepku
Autor receptu: novalim
Dnes máme pre vás výnimočný recept. Slávnostnú tortu podľa originálneho receptu známeho budapeštianskeho cukrára
Józsefa Dobosa - samozrejme v bezlepkovej vezrii.* Aby bolo cesto nadýchané, použili sme našu zmes Promix PK. Do lahodného
krému sme dali aj kakaové maslo a čokoládový likér. S karamelovými ozdobami sa za ňou len-tak zaprášilo. Jej príprava zaberie
viacej času, ale výsledok určite stojí za to.
8-10 porcií |
60 (+ chladenie) minút príprava |
10-12 minút na 160-180 °C |
Postup
- Na korpus vo veľkej mise šľaháme žĺtky s tretinou cukru do svetlej peny. Potom zľahka primiešame vlažné maslo. Bielky spolu so zvyšným cukrom vyšľaháme na tuhý sneh. Opatrne primiešame k žĺtkovej pene a postupne po častiach zapracujeme aj preosiatu múku.
- Tri veľké plechy vystelieme papierom na pečenie a obkreslíme na ne 6 kruhov s priemerom 20 cm. Naberačkou lejeme do kruhov vždy rovnaké množstvo cesta a rozotrieme do predkresleného tvaru kruhu. Pečieme najprv pri teplote 160 °C. Keď sa cesto zdvihne, zvýšime na 180 °C a pečieme ešte 8-10 minút.
- Na krém zohrejeme nad parou za stáleho miešania metličkou vajcia spolu s cukrom na teplotu asi 75 °C, potom šľaháme až do vychladnutia, kým vznikne pena. V inej mise speníme maslo spolu s vanilkovým cukrom. Obe čokolády a kakaové maslo (ak máme, tak aj likér) roztopíme maximálne na 40 °C a zamiešame. Postupne pridáme k spenenému maslu. Za stáleho miešania pomaly pridávame ku kakaovému krému aj vychladnutý základ z vajíčok.
- Päť korpusov natrieme vrstvou krému a postupne ich ukladáme na seba. Zvyšným krémom natrieme aj povrch a obvod torty (trochu krému si odložíme na zdobenie). Necháme v chlade stuhnúť.
- Karamelové ozdoby pripravíme tak, že roztopíme cukor na hladkú zlatohnedú hmotu. Rovnomerne ho nalejeme na zvyšný šiesty plát cesta a ihneď nožom rozrežeme plát na 8 rovnakých trojuholníkových dielov. Môžeme dozdobiť čokoládovou polevou ľubovoľným vzorom.
- Na povrch torty cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou nanesieme osem kopčekov krému. Na každý šikmo položíme jednu karamelovú ozdobu. Opäť necháme chvíľu stuhnúť.